Hyppää sisältöön

Opettele tärkein asia puttaamisesta: RUTIINI!

Tiger Woodsin puttirutiini on yleensä ripeä ja toistuva

Putti lienee golfin herkin lyönti ja se on äärimmäisen herkkä katoamaan muutaman epäonnistumisen myötä. Ainoa tapa pitää puttitaso toistettavana on perustaa vahvat rutiinit.

Mihin asioihin voit putissa vaikuttaa? Olisi helppoa vastata, että sen lopputulokseen, mutta se on väärä vastaus. Kuuluisa golfpsykologi Bob Rotella on kirjoittanut kirjassaan useasti, että koko lajissa pitäisi unohtaa lyönnin lopputuloksesta murehtiminen – siihen voi vaikuttaa vain asioilla mitä tekee ennen lyöntiä. 

Esimerkkinä tästä käy ”lyönnin pakottaminen”. Jos haluat yli kaiken pallon menevän reikään ja keskityt vain lopputulokseen se harvoin onnistuu. Kun pääset mielentilaan jossa hyväksyt, että annat pallolle vain mahdollisimman hyvän mahdollisuuden upota olet tehnyt jo monta asiaa oikein. 

Seuraavassa neljä steppiä puttiin (miksei muihinkin lyönteihin), jotka kannattaa tehdä ennen lyöntiä. 

1: Linja

– Linjan luku on paljon muutakin kuin ihmettelyä miten päin viheriö kallistaa. Se on samalla visualisointia vauhdista ja pallon kulkureitistä kohti päämäärää: reikää. Yksi hyvä keino on keskittyä erityisesti viimeiseen puoleen metriin, jolloin lähetät itsellesi signaalia mistä suunnasta pallo aikanaan uppoaa reikään. 

2: Tunne

– Kun tiedät mitä linjaa pallon pitäisi reikään upota, on aika harjoituslyönneillä tuntea kovuus millä ja mihin linjaan pallo pitäisi lähettää. Mitä enemmän saat alitajunnan toimimaan ja luotat vaistoosi, se on yleensä lähellä oikeaa. Tunnetta on vaikea saavuttaa jos matemaattiset yhtälöt pyörivät päässä putin vauhdista ja lavan liikeradoista. 

3: Tähtää ja ammu

– Ensimmäisen kahden osan aikana olet kertonut alitajunnallesi jo mitä sinun tulee tehdä, jotta pallolla on hyvä mahdollisuus upota. Tässä vaiheessa tärkeintä on päästää irti, katsoa tähtäyspiste, laittaa lapa pallon taakse ja ampua ilman epäröintiä. 

4: Hyväksy lopputulos

– Toivottavasti putti upposi. Kävi mitä kävi, ainoa mitä voit kysyä itseltäsi putin jälkeen on: ”Annoinko itselleni hyvät mahdollisuudet onnistua edellisessä lyönnissä”. Jos koet, että teit rutiinit hyvin, et voi oikein tehdä mitään paremmin lopputuloksen kannalta. 

Jos koet, että visualisaatio oli heikkoa, päässä pyöri vääriä ajatuksia (niitä pyörii hyvin usein) ja vaihdoit tähtäystä vielä juuri ennen lyöntiä niin et todennäköisesti antanut itsellesi kummoisia mahdollisuuksia onnistua putissa. 

Rutiinin ei tarvitse olle kovinkaan kummoinen. Kaiken edellisen pystyy suorittamaan noin kymmenessä sekunnissa jos on ripeä. Oikeastaan mitä ripeämpi on, sen vähemmän annat itsellesi aikaa alkaa epäröimään omaa päätöstäsi.  

Huonoa puttaajaa hyvä rutiini ei välttämättä tee loistavaksi. Edelleen puttia kannattaa harjoitella paljon, jotta pallo lähtee lavasta mahdollisimman usein oikeaan suuntaan.

Saman henkinen mentaalirutiini kannattaa rakentaa myös muihin lyönteihin. Ei se slaissiongelmaa paranna, mutta antaa sinulle mahdollisuuden onnistua maksimaalisen suurella todennäköisyydellä. 

Etsi luettavaa