Hyppää sisältöön

Opettele ammattilaisten backswing: Se saattaa parantaa koko lyöntisi

Tiger Woodsin mailan yläasento on kohtalaisen kaunista katsottavaa

Maailman parhaiden golfareiden ja harrastajien taakseviennissä on yleensä suuri ero. Huono taaksevienti tarkoittaa käytännössä sitä, että monia asioita on kompensoitava downsvingissä osuakseen hyvin palloon.

Edellä mainituista sanoista voisi päätellä, että miksei samantien tekisi taaksevientiä vähän paremmin. Täydellisen backsvingin oppimiseen voi toki mennä kuukausia tai vuosia, mutta yhden oleellisen seikan oppimalla voi korjata jo monia ongelmia, sekä saada koko kropan toimimaan paremmin svingissä. 

Kyseessä on mailan suunta yläasennossa. Suurimmalla osalla harrastajista maila osoittaa niinsanotusti ristiin, eli oikealle. Oikealta puolelta pelaavilla vasempaan ranteeseen syntyy kulma väärään suuntaan, joka on pakko kompensoida alastullessa tai muuten ollaan isoissa ongelmissa. 

Dustin Johnsonin vasen ranne on yksi maailman vahvimmista yläasennossa

Dustin Johnsonin vasen ranne on yksi maailman vahvimmista yläasennossa

Getty Images

Kuvassa on tehty ”nykyajan” backsving kenties korostetuimmalla tavalla. Dustin Johnsonin vasen ranne ja samalla lapa on hyvin vahva. Johnsonin alavartalon liike on erittäin vahva kierto, jolloin hän paitsi tuottaa hirveän vauhdin mailaan, mutta myös saa lavan suoraksi osumaan ilman ranteiden ”flippaamista”. 

Varsinaisesti Dustin Johnsonin asentoihin harva lukijoista on koskaan pääsemässä, mutta ranteen toimimista samoin päin miten se on kuvassa kannattaa ehdottomasti kokeilla. Suurimmalla osalla harrastajista ranne on myös ”kupissa”, mutta toiseen suuntaan. Tässä tapauksessa lapa osoittaisi vahvasti oikealle (kuva alla). 

Tässä kuvaparissa eron huomaa selkeästi?

Tässä kuvaparissa eron huomaa selkeästi?

Getty Images

On helppo todeta, että 99% kerroista vahvempi vasen ranne taakseviennissä kehittää lyöntiä PALJON. Se ehkäisee slaissia, tuo pituutta ja ennen kaikkea pakottaa kropan toimimaan svingissä paremmin. 

Miten liikkeen voi oppia? Yksinkertaisesti laita kädet suoraan kroppasi eteen vaikka nyt ottaen golfgrippi. Käännä vasen ranne vahvaksi ja ala mallailemaan miten se toimisi taakseviennissä. Käytännössä samalla oikea olkavarsi tulee pysymään lähempänä kroppaa taakseviennissä (oikeakätisellä pelaajalla). 

Jos onnistut saavuttamaan vahvemman vasemman ranteen ja saat mailan vahvempaan asentoon, on vaikea kuvitella, että lyönti ainakaan huononee parin treenikerran jälkeen. 

Etsi luettavaa