Hyppää sisältöön

Olympiakomitean ylilääkäri: Huippugolfari voi matkustaa ulkomaille omaehtoisen karanteenin aikana, kunhan toimii vastuullisesti

Sami Välimäki ja Noora Komulainen pelaavat parhaillaan Iso-Britanniassa.

Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen näkee, että huippuammattilaiset voivat matkustaa ulkomaille omaehtoisen karanteenin aikana, jos he noudattavat turvaohjeistuksia ja toimivat vastuullisesti.

Koronaepidemian ottaessa uusia kierroksia Suomessa hallitus päivitti viime viikolla matkustusohjeistustaan ja suosittelee nyt välttämään tarpeetonta matkustamista maihin, joiden kohdalla matkustusrajoitukset ovat voimassa. Esimerkiksi kisamatkan jälkeen suositellaan kahden viikon omaehtoista karanteenia.

Elantoaan tienaavien ammattilaisgolfarien kannalta tilanne on ongelmallinen, koska suomalaiset huippupelaajat harjoittavat ammattiaan pääosin ulkomailla. Kisamatkojen välillä palataan usein kotimaahan ennen lähtöä seuraavaan kilpailuun, joka usein järjestetään karanteenin aikana. 

LET-pelaaja Sanna Nuutinen kertoi eilen Golfpisteen uutisessa, että hän ei aio palata Suomeen pitkään aikaan, vaan aikoo viettää jää ulkomaille välttääkseen karanteenin.

Parhaillaan ammattiaan on harjoittamassa Iso-Britanniassa pidettävissä kilpailuissa Nuutisen lisäksi Ursula Wikström ja Noora Komulainen (Scottish Open) sekä Sami Välimäki, joka pelaa Celtic Classic -turnausta Walesissa.

Iso-Britannia kuuluu maihin, joissa matkustusrajoitus on voimassa. Matkustusrajoitus on kuitenkin suositus, joten lainsäädännöllisesti pelaajilla ei ole estettä matkustaa ulkomaille karanteenin aikana. Pakkokaranteeni on asia erikseen. Sen voi määrätä kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri. Ne käsitellään kuitenkin aina tapauskohtaisesti.

Huippu-urheilijat ovat tiedustelleet asiasta Suomen Olympiakomitealta, jonka ylilääkäri Maarit Valtonen kertoi GoGolfille, että OK on ohjeistanut huippugolfareita siten, että he voivat matkustaa ulkomaille myös vapaaehtoisen karanteenin aikana tietyin ehdoin.

”Urheilussa noudatetaan valtioneuvoston ohjeita ja tavoitteena on, että koronavirustartunnat estetään. Rajoitusten keskellä tasapainoilemme sen kanssa, että yhteiskunta pyörii. Huippu-urheilu on osa yhteiskuntaamme. Tässä tapauksessa kyse on pienestä ryhmästä ammattilaisurheilijoita. Ammattilaisgolfarit ovat hyvin tarkassa seurannassa oman lajinsa osalta ja kupla on niin tarkasti suojattu, että tartunnat kuplan sisällä ovat äärimmäisen epätodennäköisiä”, hän perustelee.

”Isoin riski tulee lentomatkustamisesta, jos tartuntaa ajatellaan. Siinäkin urheilijat ja heidän taustajoukkonsa ovat huolehtineet siitä, että urheilijat suojautuvat matkoilla tarkasti.”

Valtosen mukaan keskustelua on herättänyt erityisesti se, voivatko ns. punaisilta alueilta eli matkustusrajoitusta koskevista maista tulevat urheilijat lähteä uudelle kisamatkalle omaehtoisen karanteenin aikana. Olympiakomitea ei näe tälle estettä, jos urheilijat toimivat vastuullisesti ja noudattavat tarkasti tiettyjä ohjeistuksia.

”Pelaajat koronavirustestataan ennen matkalle lähtöä. Kun testitulos on negatiivinen ja urheilija on oireeton, maskin kanssa ja turvaetäisyyksin lähdetään matkaan. Seuraamme tartuntatilanteen kehittymistä maailmalla sekä valtioneuvoston ja ulkoministeriön ohjeita. Matkustamisen tulee olla turvallista myös urheilijalle”, Valtonen toteaa.

Ammattilaisgolfarien etujärjestö Suomen PGA lähetti tänään aamulla tilannekatsauksen jäsenilleen koronatilanteeseen liittyen.

”Tiedotimme aamulla jäseniämme harjoittelusta omaehtoisessa karanteenissa ja kilpailemisesta ulkomailla. Asiantuntijoilta saamamme tiedon mukaan vallitsevassa tilanteessa ammattiurheilijat voivat harjoitella omaehtoisen karanteenin aikana kodin ulkopuolella. Harjoittelu tulee olla ulkotiloissa ja lähikontakteja välttäen”, PGA:n toiminnanjohtaja Teemu Laakso sanoo.

”Ammattiurheilijan on myös mahdollista matkustaa kilpailuihin omaehtoisen karanteenin aikana, mutta erittäin vastuullisesti huomioiden vallitsevan tilanteen. Urheilijan tulisi testata itsensä ennen kisoihin matkustamista sekä matkustuksen aikana käyttää kasvomaskia ja huolehtia käsihygieniasta. Sairaana tai oireilevana ei saa matkustaa”, hän korostaa

Laakso myös painottaa sitä, että matkustavien pelaajien tulisi seurata viranomaisten tiedottamista tarkasti, koska tilanne elää koko ajan: ”Urheilijan tulee ymmärtää oma vastuunsa ammattilaisurheilijana.”

Olympiakomitean ohjeistuksen mukaan harjoittelu on omaehtoisen karanteenin aikana mahdollista myös kodin ulkopuolella ulkotiloissa lähikontakteja välttäen.

Iso-Britannian lisäksi matkustusrajoituksen piirissä ovat seuraavat Euroopan maat: Ruotsi,  Espanja, Luxemburg, Portugal, Puola, Ranska, Tsekin tasavalta, Itävalta, Sveitsi, Slovenia, Bulgaria, Kroatia, Romania, Monaco, Alankomaat, Andorra ja Belgia.

Ohjeistuksen mukaan näihin maihin sallitaan paluuliikenne Suomeen, työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne. Lisäksi lentokentillä sallitaan kauttakulkuliikenne.

European Tourilla pelaajat elävät kuplassa ja urheilijoita testataan ahkerasti.

Ranskan Alex Levystä tuli eilen ensimmäinen ET-pelaaja, jolla on todettu koronavirus. Hän joutui vetäytymään kilpailuista, samoin hänen maanmiehensä Romain Wattel, joka oli ollut tekemisessä Levyn kanssa, vaikka hän sai myös uusintatestistä negatiivisen tuloksen.

Etsi luettavaa