Hyppää sisältöön

Olympiagolf – Naisten mitaliehdokkaat

Nyt on naisten vuoro näyttää miten golfia pelataan.

Miehissä Rion olympiakenttä karsi kärkeen parhaat pallonlyöjät. Tuuliset olosuhteet ja väyliä reunustavat waste alueet saivat pelaajat miettimään väyläosumia. Välillä nähtiin rauta-avauksia kentän pisimmilläkin par nelosilla väyläosuman takaamiseksi. Kultamitalisti Justin Rose oli ykkönen griiniosumissa ja Strokes Gained Tee to Green tilastoissa. Griinien ympärillä olevat kummut ja bunkkerit vaikeuttivat lähipeliä eikä kärjessä voinut pysyä pelkillä pelastuksilla. Tuloksissa näkyi kuinka erot kilpailun aikana kasvoivat melko suuriksi. 

Samaa voidaan odottaa myös naisten kilpailussa. Uskon, että parhaat pallonlyöjät nousevat kärkisijoille. Naisissa parhaat lyöjät ovat myös maailmanlistan kärkipäässä, eikä miesten kilpailun kieltäytymisiä olla nähty. Maailmanlistan top 15 puuttuu vain kolme etelä-korealaista pelaajaa, jotka eivät mahtuneet joukkueeseen maakiintiöiden takia. Tässä analyysi naisten kirkkaimmista mitaliehdokkaista. 

1. Lydia Ko, Uusi-Seelanti

Lydia Ko on jo ehtinyt nauttia olympiakokemuksesta.

Lydia Ko on jo ehtinyt nauttia olympiakokemuksesta.

GettyImages

Lydia Ko ja valmentaja David Leadbetter ottivat yhteyttä olympiakentän suunnittelijaan Gil Hanseen jo viikkoja aikaisemmin. Tavoitteena oli selvittää, mitä lyöntejä Olympic Goif Coursella tarvitaan. Viimeiset viikot Ko on harjoitellut kilpailussa tarvittavia lähestymisiä ja lyöntejä. 

Lydia Ko on ollut urallaan yksi LPGA Tourin parhaista pallonlyöjistä. Tällä kaudella hän on griiniosumatilastoissa kymmenentenä (73,1%). Viime vuonna Ko oli saman tilaston kakkonen. Lydian dominanssi maailmanlistan ykkösenä perustuu vahvaan suorittamiseen pelin kaikilla osa-alueilla. Kaudella 2016 Ko on tourin paras puttaaja onnistuen huikeaan 28,59 putin kierroskeskiarvoon. Tilasto on uskomattoman kova kun otetaan huomioon griiniosumien määrä. Tällä hetkellä Ko onkin maailmanlistalla Tiger tyyliin omissa lukemissa.

Maailmanlista perustuu kilpailuista ansaittuun pistekeskiarvoon. Tässä Lydian tasaisuus on vailla vertaa. Kaudella 2016 on neljä voittoa ja yhdeksän sijoitusta kolmen parhaan joukkoon. Pelin ankkurina on avauslyöntien lähes 80% väyläosumaprosentti.

2. Ariya Jutanugarn, Thaimaa

Ariyan draivikeskiarvo on tullut pääosin puukolmosella.

Ariyan draivikeskiarvo on tullut pääosin puukolmosella.

GettyImages

Ariya on ollut naisgolfin kesän kuumin pelaaja. Toukokuussa hän voitti kolme kilpailua peräkkäin LPGA Tourilla. Heinäkuun lopulla Ariya voitti Women’s British Openin. Ariyan tilastot ovat hyvin lähellä Lydia Ko:ta ja hän onkin maailmanlistalla toisena. Jutanugarn on myös loistava puttaaja ja Lydiaa pidempi draivaaja 267 jaardin (244 m) keskiarvolla. Hän häviää hieman lähestymisien ja draivien tarkkuudessa.  Henrik Stensonin tyyliin Ariya käyttää usein avauksiin puukolmosta.

3. Brooke Hendersson, Kanada

Brooken mailanpäänopeus ja svingin voima on vakuuttava.

Brooken mailanpäänopeus ja svingin voima on vakuuttava.

GettyImages

Hendersson on yksi tourin pisimmistä draivaajista 267,8 jaardin keskiarvolla. Kesäkuussa Brooke voitti LPGA Tourilla kahdesti. Pitkät draivit jättävät lyhyitä lähestymisiä ja luovat runsaasti birdiepaikkoja. Loistavana puttaajana Brooke on LPGA Tourin birdietilastojen ykkönen. Parannettavaa löytyy vielä lähipelistä ja draivien tarkkuudessa. 

4. Lexi Thompson, USA

Lexi Thompson on 183 cm pitkä.

Lexi Thompson on 183 cm pitkä.

GettyImages

Lexi on LPGA Tourin pisin draivaaja 281,4 jaardin (257,3 m) keskiarvolla. Pituus on ase varsinkin par vitosilla ja Lexi on tehnyt eniten eagleja LPGA Tour kaudella 2016. Vaikka amerikkalainen on voittanut kaudella 2016 vain kerran on hän sijoittunut kymmenen parhaan joukkoon yhdeksän kertaa viidessätoista kilpailussa. Pitkät draivit tekevät lähestymispelistä helppoa ja Lexi on griiniosumatilastojen kakkonen (78,16%). Maailman kärkikolmikolle Lexi häviää griineillä mutta hyvän puttiviikon sattuessa on hän lähes pysäyttämätön. 

5. Inbee Park, Etelä-Korea

Inbeen taaksevienti on erittäin pysty mutta se toimii loistavasti.

Inbeen taaksevienti on erittäin pysty mutta se toimii loistavasti.

GettyImages

Kaudella 2015 Inbee voitti kaksi majoria. Tänä vuonna peliä on haitannut vasemman peukalon ikävä niveltulehdus. Vaikka kausi 2016 on ollut pettymys uran 12,8 miljoonan dollarin ansiot kertovat loistavasta pelaajasta. Parhaimmillaan Inbeen mekaaninen svingi toimii kuin lyöntikone. Myös Inbee on loistava puttaaja. 

 

Suomi voi ylpeänä lähettää kilpailuun kahden naisen joukkueen

Suomea edustavat European Tourilla pelaavat Ursula Wikström ja Noora Tamminen.

Ursula Wikström (vasemmalla), Noora Tamminen (oikealla)

Ursula Wikström (vasemmalla), Noora Tamminen (oikealla)

GettyImages

Noora Tamminen

Kaudella 2016 Noora on European Tourin rankingissa hyvin sijalla 18. Kauden paras sijoitus on neljäs sija Marokossa pelatusta 2016 Lalla Meryem Cupista. Myös tilastot osoittavat kilpailukykyä. European Tourilla oleva griiniosumaprosentti on loistava 71,94. Tämä tarkoittaa noin 13 griiniosumaa per kierros ja sen tulisi riittää myös hyviin sijoituksiin. Tilastoissa pelin ongelmina näkyvät puttaaminen ja draivien pituus. Viimeisen kolmen kauden aikana Nooran puttikeskiarvo on ollut European Tourilla hieman yli 31 puttia per kierros. Griineillä Noora häviää LPGA Tourin parhaille puttaajille noin kaksi lyöntiä per kierros. 

Hyvällä puttiviikolla voi Noora Tamminen yltää korkealle. 

Ursula Wikström

Ursula ei ole vielä ollut parhaimmillaan kaudella 2016. Vuoden paras sijoitus on T13 Kiinassa pelatussa Buick Openissa. Kausi 2015 oli kuitenkin yksi uran parhaita ja Ursula sijoittui European Tourin rahalistalla sijalle 17. 

Viime vuoden tilastot osoittivat hyvää pallonlyömistä ja 70% griiniosumaprosenttia. Tänä vuonna lyöminen ei ole ollut samalla tasolla mutta kyvyt loistavaan viikkoon ovat olemassa. Myös Wikström jää maailman kärkinimille puttipelissä. Tällä kaudella puttikeskiarvo on ollut 30,95. Menestys Riossa vaatii parempaa viikkoa griineillä ja kauden 2015 pallonlyömistä. 

Ursula Wikström lähtee kentälle keskiviikkona klo 14:25 ja Noora Tamminen klo 16:47 Suomen aikaan. 

Lähtöajat

Etsi luettavaa