Hyppää sisältöön

Oletko nautiskelija, sääntöniilo vai höseltäjä? Tunnistatko itsesi tai kaverisi näiden pelaajatyyppien joukosta?

Golfareita löytyy moneen junaan.

Suomessa on pitkälti yli satatuhatta golfaria. Joukkoon mahtuu monta erilaista pelaajatyyppiä. Tunnistatko itsesi tai kaverisi näistä?

Samuli Siirala

1. Nautiskelija

Nautiskelija viettää golfkentälle laatuaikaa ja rentoutuu. Hän kävelee kentällä linnunlaulua kuunnellen itsekin suosikkilauluaan vislaillen. Pallolle tullessa hän ei pitkään mieti, tupsuttaa sen vaikka talvisääntö ei olisi voimassa ja hujauttaa pallon ilmaan hymynkare huulillaan. Hän ei pidä kirjaa tuloksesta ja tasoituksen perästä löytyy järjestelmässä se pieni asteriski, joka kertoo, että virallinen EGA-händäri ei ole voimassa. Nautiskelija on parasta peliseuraa kaikille muille paitsi sääntöniiloille.

2. Sääntöniilo

Golfsääntöjen uudistuminen vuodenvaihteessa ei tuottanut sääntöniilolle sydämentykytyksiä. Hän tiesi niistä kaiken jo ennen kuin uusi sääntökirja oli vielä edes julkaistu. Sääntöniilolle on tärkeää noudattaa sääntöjä pilkun tarkasti, ja hän vaatii sitä myös muilta peliryhmän jäseniltä. Niilo huomauttaa, jos droppi putoaa väärältä korkeudelta tai pallo pudotetaan väärään paikkaan. Aikaa hän ryhtyy ottamaan heti, kun palloa ruvetaan etsimään. Jos haluat tänä kesänä neljän tunnin luennon sääntömuutoksista, hakeudu sääntöniilon seuraan. Muussa tapauksessa kannattaa pysytellä kaukana!

Samuli Siirala

3. Vilpistelijä

Sanotaan, että golf on rehellisten ihmisten peli, mutta joukkoon mahtuu aina muutama vilpistelijä. Siinä missä nautiskelija kohentaa pallon paikkaa täysin avoimesti, vilpistelijä pyrkii tekemään sen muiden katseilta piilossa. Hänen pallonsa löytyy metsästä aina hyvältä paikalta ja viheriöllä vilpistelijä merkkaa pallonsa aina pari senttiä lähemmäksi reikää – ikään kuin kukaan ei sitä huomaisi. Jos tuloksesta unohtuu lyönti tai kaksi, se ei johdu laskuvirheestä. Hyvää viihdettä syntyy, kun samaan ryhmään osuu vilpistelijä ja sääntöniilo.

4. Höseltäjä

Lähtöajan hetkellä höseltäjä kurvaa autollaan pysäköintialueelle, säntää ykkösen tiille, vaihtaa lipokkaat golfkenkiin ja sujauttaa ne bägin taskuun unohtaen vetää vetoketjun kiinni. Hän pyytää pelikaverilta tiitä lainaksi ja parin mulliganin jälkeen päästään jo matkaan. Kierroksella höseltäjä unohtaa chippimailan vähintään kerran viheriölle – mailahuput ovat kadonneet jo aika päivää sitten. Usein höseltäjällä on jo kiire toiseen paikkaan kesken kierroksen, jonka hän jättää kesken ja kipittää puhelin korvalla kohti klubia havaitakseen pysäköintipaikalla autonavaimien olevan kateissa. Niitä etsitään kissojen ja koirien kanssa, kunnes höseltäjä luovuttaa, istuu turhautuneena penkille ja huomaa avainten löytyvän pelihousujen takataskusta.

5. Vitsinikkari

Vitsinikkarilla viimeinen putti menee aina reikään ja väärältä puolelta lyövälle pelimiehelle hän tokaisee onnistuneen suorituksen jälkeen, että helppoahan se on tuolta puolelta. Kun pelikaveri onnistuu svingaamaan vasta toisen avauksen väylälle, ystävämme huomauttaa, että olisit heti lyönyt tuollaisen. Vitsinikkari bongailee kentältä bogitikkoja. Hän on elementissään päästessään sutkauttelemaan kliseitä aloittelijoille, jotka jaksavat vielä nauraa uusille jutuille. Muille vitsinikkarien kanssa pelaaminen on yhtä tuskaa, sillä ne on kuultu satoja kertoja.

6. Hinkkaaja

Hinkkaajalla on aina käynnissä ainainen svingiremontti. Pelaamisen sijaan hinkkaaja viihtyy paremmin rangella peilin edessä, jossa hän tutkii uusia kehityskohteita svingiinsä YouTuben opetusvideoista. Hinkkaaja kokee ahaa-elämyksiä kerran viikossa ja muuttaa jatkuvasti lyöntitekniikkaansa. Rangella pallot lentävät pitkälle ja suoraan, mutta kun hänet lasketaan irti golfkentälle, hän on yhtä eksyksissä kuin ensikertalainen Jukolan viestissä.

7. Kiukuttelija

Luulitko, että sääntöniilon kanssa pelaaminen on yhtä tuskaa? Siinä tapauksessa kokeile lähteä kentälle kiukuttelijan kanssa. Kiukuttelija sättii jatkuvasti itseään ja painelee eteenpäin omassa sisäisessä ukkosmyrskyssä. Silloin, kun kiukuttelija ei löydä itsestään vikaa, se löytyy muista: peli etenee liian hitaasti, kenttä on huonossa kunnossa tai sää on huono. Sen kerran kun kiukuttelija onnistuu, hän ei näe siinä mitään positiivista, vaan laittaa leuan kohti rintaa ja jatkaa matkaa kohti uusia pettymyksiä. 

Samuli Siirala

8. Sikailija

Golfetiketti on vieras käsite sikailijalle, joka astetta pahempi versio kiukuttelijasta. Epäonnistuneen lyönnin jälkeen jälkeen hän iskee mailan kiinni maahan ja sadattelee kovaan ääneen. Sen jälkeen hän repäisee mailan maasta, poistaa mullat lavasta ja jättää jäljet paikkaamatta. Griinihaarukkaa sikailija ei omista, eikä hän paikkaa pallon alastulojälkiä viheriöllä tiilläkään. Kun pelikaverin pallo karkaa metsään, sikailijaa on turha odottaa avuksi sen etsimiseen. Kun joku ryhmästä onnistuu, sikailija on ainoa, joka ei huomioi pelikaverin onnistumista.


  • Mainos: Lähde bongailemaan golfarien arkkityyppejä golfkentälle. Parhaat diilit löydät GoGolf Shopista.

9. Kannustaja

Kannustajaa reilumpaa pelikaveria saa hakea. Hän on empaatikko, joka osaa samastua kanssapelaajien tuskaan. Golfurallaan kannustaja on usein vasta alkutaipaleella, sillä pirullisen vaikea lajimme ei ole onnistunut riistämään häneltä kaikkea sitä positiivisuutta, jota hän kylvää ympärilleen. Mutta älkää ymmärtäkö väärin, kyllä kannustajallakin on sokeat hetkensä. Kannustavat osaavat nimittäin vain harvoin suhteuttaa kehuja pelikaverin taitotasoon. Kun pallo lähtee komeassa kaaressa ilmaan, kannustaja ylistää lyönnin maasta taivaaseen, vaikka se päätyisi out-rajan väärälle puolelle. Kiukuttelijalle kannustajan seura on myrkkyä, sillä vastakohdat eivät aina täydennä toisiaan.

10. Puolisonneuvoja

Neuvojen antamisesta seuraa kaksi rangaistuslyöntiä, mutta oman puolison neuvomisesta pitäisi lätkäistä pelikieltoa. Puolisonneuvoja on lähisukua kiukuttelijalle. Siinä missä kiukuttelija löytää vikaa eniten itsestään, puolisonneuvoja näkee virheet toisessa. Puolison antamista vinkeistä ei ole koskaan mitään hyötyä, vaan usein neuvomisen perimmäisenä tarkoituksena on purkaa omaa pahaa oloa toiseen. Jos satut joskus samaan ryhmään tällaisen pariskunnan kanssa, kannattaa oma poistumisstrategia miettiä etukäteen. Sitä kannattaa alkaa suunnitella viimeistään silloin, kun kuulet ensimmäisen kerran ohjeen: ”Pidä nyt se pää paikallaan!”

11. Välinegolfari

Kun ykkösen tiille pölähtää värikkääseen peliasuun pukeutunut peluri tourbägi kolmipyöräisessä työntökärryssä, olet saanut peliseuraksesi välinegolfarin, joka rahaa säästämättä hankkii kaikki uusimmat välineet, vempaimet ja vipstaakkelit. Havainnosta voi varmistua kierroksen aikana: jos peluri tarkistaa etäisyyden sekä golfkellosta että laserkiikareilla, käyttää termiä bending point ja puhuu sujuavasti Trackman-luvuista, havainnosta ei voi erehtyä. Välineurheilija kuuluu myös niiden harvojen golfarien joukkoon, jotka oikeasti hyödyntävät nykydraiverien mahdollistamaa säädettävyyttä. Välineurheilijoita esiintyy tiheästi erityisesti mid-ikäisten miesten kiertueella.12. Bisnesmies

Bisnesmiehellä on kasvanut älypuhelin korvaan. Hän kulkee diskreetisti joko parikymmentä metriä muun ryhmän edellä tai perässä luoden kierrokselle tasaisen äänimaton, josta voi poimia sanoja: implementointi, asiakasrajapinta, epämukavuusalue, disruptio ja monikanavaisuus. Bisnesmiehen toisenlainen, hiljaisempi esiintymismuoto etenee kentällä bluetooth-kuuloke korvallaan vaiti ja poissaolevana. Tämän ei pidä antaa hämätä, sillä käynnissä on todennäköisesti konferenssipuhelu toiselle puolelle maapalloa. Tätä lajityyppiä tapaa kentillä erityisesti aikaisin aamulla tai myöhään illalla.

13. Birdiehaukka

Tämä arkkityyppi näkee birdiejä siellä, missä muut eivät. 15-metrisen alamäkichipin kääntymistä tuplaksi hän kuvailee menetetyksi birdie-mahdollisuudeksi ja outiin päätynyttä avausta seurannut bogi on hänelle kakkospallon birkku. Birdiehaukalla on monta muutakin lempinimeä lempitulokselleen. Sen kerran kun hän onnistuu birdien tekemään, hän voi käyttää siitä joko termiä pirjo, börö, pirkko, birkku tai birgerdahl. Onnistumisensa kunniaksi tarjoaa sinulle huikan bägistään löytyvästä – tiedät kyllä mistä – pullosta.

14. Psyykkaaja

Psyykkaaja yrittää eri konstein saamaan kanssapelaajia epäonnistumaan. Ennen lyöntiä tämä kilpailuhenkinen pelaaja varoittaa edessä vaanivasta vesiesteistä ja par 3:lla hän sanoo pitkäksi menneen avauksen jälkeen lyöneensä rauta 6:lla, vaikka todellisuudessa kädessä on rauta 8. Psyykkaaja onnistuu pilaamaan ennätyskierrokseksi muistuttamalla kesken kaiken, kuinka hyvin sinulla peli sujuu. Tutussa porukassa pieni psyykkaus on tietenkin ihan ok, mutta paatuneet tapaukset tekevät sitä myös vieraassa seurassa.

15. Kadonneen pallon metsästäjä

Jos huomaat pelikaverisi bägissä pallo-ongen, varaudu pitkään kierrokseen, sillä olet saanut seuraksesi kadonneen pallon metsästäjän. Sääntöjen puitteissa palloa saa etsiä korkeintaan kolme minuuttia, mutta tälle kaverille se on vasta alkulämmittelyä. Lopulta hamstraaja palaa metsästä molemmat taskut täynnä Tituja. Kadonneen pallon metsästäjä on siitä kiitollista peliseuraa, että hän etsii innokkaasti myös muiden palloja – saattaahan siinä samalla myös kerryttää omaa, mittavaa löytöpallovarastoaan.

16. Perusgolfari

Perusgolfari esittelee itsensä kohteliaasti ykkösen tiillä, toivottaa hyvää kierrosta ja ehdottaa ready golfin pelaamista. Perusgolfari näyttää itse esimerkkiä etenemällä ripeästi ja olemalla aina valmis omaan lyöntiinsä häiritsemättä kuitenkaan muita. Perusgolfari on avulias ja seuraa tarkasti, minne pelikaverin pallot päätyvät ja etsii ne käsiinsä metsästä. Hän löytää yhteisiä puheenaiheita myös vieraassa seurassa. Hän kannustaa, kehuu ja saa pelikavereistaan esiin parhaat puolet. Mikä parasta, perusgolfareita löytyy suomalaisilta golfkentiltä erittäin paljon!

Juttu on julkaistu alunperin GoGolf-lehdessä 3/2020. 

Etsi luettavaa