Hyppää sisältöön

Nuoren ammattilaisen eurot tulevat monesta eri lähteestä

Sanna Nuutinen lähtee Hillsiden finaalipäivään kärkiryhmässä.

Ammattilaisgolfareilla on usein sponsorirahat tiukassa. Moni peluri järjestää yrityksille tukikisoja rahoittaakseen pelejään eri kiertueilla. LETAS-kisoja menestyksekkäästi kiertänyt Sanna Nuutinen pitää oman kilpailunsa huomenna. Ennen kisaa Nuutinen luennoi ja antaa treenivinkkejä rangella.

Sanna Nuutinen sijoittui hienosti kolmanneksi naisten haastajatason kisassa Vihdin Hill Side Golfissa. Sijoitus toi rahaa tilille muutaman tuhat euroa. LETAS-kiertueen rankingissa Nuutinen on tällä kaudella parhaana suomalaisena kuudentena.

Loppukaudella Nuutisen pitäisi vielä rypistää itsensä kiertueella viiden joukkoon. Se toisi paikan maanosan ykköskiertueella LETillä.

Haastajakiertueen pelaajilla raha on tiukassa. Nuutinen sanoo, että hän on pystynyt kattamaan kilpailussa ansaitsemillaan euroilla kisa- ja leirimatkojen kulut. Rahaa kisoissa on jaossa yhteensä 30 000 – 50 000 euroa, joista voittajan osuus on noin 5 000 euroa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kisassa pitää selviytyä kymmenen parhaan joukkoon saadakseen niin sanotusti omat pois.

Normaaliin elämiseen liittyvät kulut, kuten ruoan ja vuokran, hän maksaa satunnaisilla töillä. Talven hän työskenteli Malmin Green golfissa caddiemasterina. Sen lisäksi hän teki muun muassa opettajan sijaisuuksia. Välillä hän on elellyt myös omilla säästöillään ja lisäksi hän tienaa jonkin verran kirjoituspalkkioita.

Tukikilpailu yksi tapa rahoittaa pelaamista

Yksi tapa rahoittaa peliuraa on järjestää tukikilpailu. Sellaisen Nuutinen pitää itsekin huomenna kotiklubillaan Keimolassa. Alunperin hänellä oli tarkoitus myydä kisaa lähinnä yrityksille, mutta suurin osa osallistujista onkin yksityishenkilöitä. Tämä kertoo siitä, että yritysten raha pelaaville ammattilaisille on tiukassa, vastikkeellinenkin sellainen.

”Aloitin myymisen huhtikuun aikoihin, mutta olen ollut aika yksin sen kanssa. Olisi ehkä pitänyt olla alan ammattilainen mukana”, Nuutinen pohtii.

Huomenna pelattavaan kisaan osallistuu näillä näkymin vajaa 30 henkilöä. 150 euron osallistumismaksua vastaan urheilupsykologian kandidaatiksi Yhdysvalloista valmistunut Nuutinen pitää ensin lounaan yhteydessä luennon. Sen jälkeen hän antaa osallistujille rangella vinkkejä omaan harjoitteluun.

”Järjestän nyt kisan ensimmäistä kertaa ja otan nyt kaiken opin talteen ensi vuotta ajatellen”, Nuutinen sanoo.

Tukieurot tiukassa

Taloudellisesti Nuutista tukee urallaan hänen oma seuransa Keimola Golf ja eräs yritys, joka ei halua nimeään julkisuuteen. Lisäksi hänellä on välinesponsorina Wilson Staff. Pelivaatteet ylleen hän saa Kjus-nimiseltä valmistajalta.

”Raha liikkuu välinediileissä vasta, kun on maailman tähti. Mutta siitäkin on suuri apu, että saa välineet ja vaatteet ilmaiseksi. Siinä poistuu yksi iso kuluerä”, Nuutinen kiittelee.

Sanna Nuutisella, 25, tuli elokuussa kaksi vuotta täyteen ammattilaisena. Ura ei lähtenyt käyntiin aivan niin hyvin kuin hän oli odottanut, mutta nyt kun pelit ovat kulkeneet, tulevaisuus näyttäytyy edessä valoisana.

”Alkuvaiheessa meni paljon murehtiessa esimerkiksi toimeentuloa. Nyt olen tajunnut, että oma tuote eli peli pitää saada ensin kuntoon. Jos olet oikeasti todella hyvä, niin eiköhän asiat silloin järjesty”, Nuutinen näkee.

”Nyt keskityn murehtimisen sijaan enemmän positiivisiin asioihin ja unelmiini. En tee tätä rahan takia, vaan ihan muista syistä.”

40 tuntia golfia viikossa

Nuutinen tekee ainakin hartiavoimin töitä unelmiensa eteen. Hän kertoo harjoittelevansa keskimäärin 40 tuntia viikossa. Tänä vuonna ahkeruus on palkittu usealla top ten -sijoituksella LETAS-kiertueella, joista kermana kakun päällä kaksi kolmosijaa.

”Tällä hetkellä peli tuntuu tosi hyvältä, että voitto on ollut enää todella pienistä jutuista kiinni. Voitto on ollut oikeastaan kiinni siitä, että olisin saanut pari puttia sisään tai pari wedgeä lähemmäksi”, Nuutinen sanoo.


Huomenna Nuutista on mahdollista tukea osallistumalla hänen järjestämäänsä kilpailuun Keimolassa. Tapahtuma alkaa klo 12 Keimolassa lounaalla ja luennolla. Ennen kisaa Nuutinen kertoo vinkkejä harjoitteluun rangella. Kisan lähdöt alkaen klo 14. Lisätietoa Sannan omilta nettisivuilta.

 

 

Etsi luettavaa