Hyppää sisältöön

Nosta suoritustasoa harjoitussvingin avulla

Timo Karvinen on suomalainen huippuvalmentaja

Tällä viikolla PGA-valmentaja Timo Karvinen perehdyttää harjoitussvingin merkitykseen.

Golflyönnin suoritus perustuu motorisiin taitoihin. Onnistuakseen suorituksessa, aivoille tulee syöttää oikeanlaista infoa ennalta. Riippuen siitä mikä on lyönnin tarkoitus, informaatio voi vaihdella suurestikin.

Uuden liikkeen opettelu

Oppiakseen uutta liikettä pelaaja voi käyttää oppimismetodina erilaisia ilman palloa tehtäviä harjoitussvingejä.

Liikkeen hahmottelu voi tapahtua osissa, hidastettujen svingien tai täysien harjoitussvingien avulla. Tällaisen harjoitussvingin tarkoitus on opetella uusi liike, tuntea ero uuden ja vanhan päälle opeteltavan liikkeen välillä.

Rytmi

Golflyönti on dynaaminen liike, joka muodostuu useiden liikkuvien osasten yhteensovittamisesta. Onnistuakseen pelitilanteessa tulee pelaajan päätöksenteko, lyönnin tasapaino ja vauhti olla harmoniassa.

Ota tasapainoinen alkuasento ja lyö harjoitussvingi kohteeseen. Kopioi tämä suoritus pallon kanssa. Kun ennen lyöntiä tapahtuvat rutiinit ovat korkealla tasolla, voit paineen alla piiloutua niiden taakse ja säilyttää suoritustason korkeana.

Lukitse kohde mieleesi

Valitse lyönnin kohde ja sitoudu siihen. Lukitse kohde alitajuntaan ja pelaa ”reaktiivisesti” kohteeseen. Näin suljet mielestä pois ympäristössä sijaitsevat esteet ja muut ulkopuoliset tekijät.

Kokeneemmilla pelaajilla kaikki ylimääräiset rituaalit on karsittu valmistautumisesta pois. Huolellinen valmistautuminen auttaa toistettavuudessa ja tarkkuudessa pelin kaikilla tasoilla.

Timo Karvinen on toiminut maajoukkuevalmentajana neljässä eri maassa ja valmentaa nykyään muun muassa huippulupaus Sami Välimäkeä. Karvinen opettaa Espoon Golfseurassa ja talvisin Season Golfissa. Osoitteessa timokarvinen.com lisätietoa Timon opetustarjonnasta.

Etsi luettavaa