Hyppää sisältöön

Noora Komulainen palaa kisakentille: ”Ellin ehdoilla edetään”

Noora Komulaisen tytär Elli oli vanhempiensa matkassa alkuvuoden harjoitusleirillä Turkin Belekissä. KUVA: Noora Komulaisen kotikansio

Toukokuussa vuoden täyttävä Elli Komulainen on vanhempiensa mukana harjoitusleirillä Turkissa, ja pääsee alkavalla kaudella kulkemaan äitinsä matkassa LET:n kilpailuissa.

Noora Komulainen valmistautuu parhaillaan Turkin Belekissä LET:n kauteen, joka on hänelle uran kymmenes.

Belek on Komulaiselle tuttu paikka, sillä hän osallistui Antalya Golfin kentillä (Sultan, Pasha) 2012 pelattuihin amatöörien MM-kisoihin.

Tuliaiset olivat komeat, kolmikko Krista Bakker, Sanna Nuutinen, Noora Tamminen (nyk. Komulainen) saavutti Suomen ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan mitalin MM-kisoissa kolmannella sijallaan.

Vajaat kymmenen vuotta myöhemmin matkaseurana Nooralla ovat aviomies Roope, sekä tytär Elli.

“Roope on avustamassa Ville Sirkiää Aura Golfin matkalla olevien opetustoiminnnassa.”

”Pääsen harjoittelemaan Elli seuranani, myös silloin kun Roope hoitaa häntä. Vuorovedoin mennään”, Komulainen kertoo kahden viikon matkan päivärytmityksestä.

“Antalyan kentillä on hyvin tilaa, lähes tyhjää iltapäivisin, jolloin otan usein Ellin kentälle kärryissä mukaan.”

Äitiyden myötä elämään lisää rakkautta ja tasapainoa

Komulainen on Ellin syntymän jälkeen huomannut ilokseen sen, että elämä jaksottuu erinomaisesti  golfiin panostamisen ja arjen välillä.

“Elli on usein mukana, ja viihtyy hyvin harjoitusalueilla, kentällä sekä hallilla. Kun tulen kotiin, golf jää välittömästi pois ajatuksista lapsen kanssa touhutessa.

“Lapsi on tuonut elämään niin paljon iloa ja rakkautta, luonnollisesti myös vastuuta ja ajankäytön osalta prioriteettien muutoksia. Oma ura ja sen kehittäminen eivät ole 24/7 mielessä.”

Malmilla sijaitsevan GreenGolfin halli on tullut Elli Komulaiselle tutuksi jo elämän ensimmäisen talvikauden aikana. KUVA: Noora Komulaisen kotikansio.

Lapsiarjen suurimmaksi haasteeksi Komulainen nimeää ehdottomasti talvivaatteiden pukemisen.

“Ellin kärsivällisyys on tasan nolla niissä tilanteissa. Lienee perinyt tämän ominaisuuden äidiltään.”

Alkava kausi on kymmenes Ladies European Tourilla, jolla hän on pelannut toistasataa kisaa ja sjoittunut 11 kertaa kymmenen joukkoon.

Uran kohokohtiin lukeutuu SM-kisojen ykköstilojen, MM-pronssin ja ammattilaisena saavutettujen menestysten lisäksi myös osallistuminen Rio olympialaisiin 2016.

Vahva mentaalipuolen onnistuminen Turussa

Elli  syntyi 8. toukokuuta. Yhdeksän viikkoa myöhemmin Noora Komulainen oli jo mukana Aura Golfissa pelatussa LET:n kisassa sijoittuen hämmästyttävästi 15:ksi.

Vastaavia esimerkkejä on golfissa, muissakin urheilulajissa hyvin harvassa.

“Fyysisesti en synnytyksen jälkeen ollut lähelläkään normaalia. Mentaalipuolella valmistautuminen sekä kisan läpivienti kentällä menivät todella hyvin. Lähipelillä ja mainiolla putilla puristin tulosta kasaan”

Syksyllä hän pelasi pari muutakin kisaa. Marraskuun jälkeen Komulainen ei ole ennen Belekin matkaa ruoholla lyönyt.

“Tämän leirin tavoite on saada rutiinia lyömiseen ja erityisesti pelaamiseen. Ehdin treenata myös fysiikkaa, jonka osalta koutsina toimii ensimmäistä kautta Jesse Talikka.

Antalya Golfin rangelle on iltapäivisin niin rauhallista, että Elli saa omaa aikaa ja tilaa tutkimusmatkoilleen. KUVA: Noora Komulaisen kotikansio

“En toki ole vielä ihan parhaassa iskussa, mutta hyvään suuntaan ollaan menossa. Mailanpäähän on tullut aiempaa enemmän vauhtia draiveria lukuunottamatta. Sekin saadaan lajivalmentaja Petteri Nykyn kanssa varmasti tehokkaammaksi.”

”Paras osaaminen esiin”

Noora Komulaisen kilpaiukausi käynnistyy Saudi-Arabiassa maaliskuun puolivälissä. 

LET:lta saamansa äitiysloman ansiosta hänen kategoriansa riittää oletettavasti kaikkiin tapahtumiin majoreita lukunottamatta.

“Todella mukavalta tuntuu lähteä taas kiertämään. Uskon pelaavani varsin suuren osan kisoista, joiden määrä on kasvanut taas ilahduttavasti.”

Golfiin liittyvien valmiuksen osalta hän kokee tulevansa mukaan 2.0 -versiolla.

Edellinen kausi oli muutamasta kisasta huolimatta välivuosi, jonka aikana Komulainen on mielestään saanut oivalluksia.

“Virtajohtojen sammuttaminen, oman golfpaketin “bulttaus”, lyhyeksikin aikaa on tehnyt hyvää. 

“Olen saanut tiettyjä teknisiä asioita toimimaan aiempaa paremmin. Lähtökohta on otollinen. En ole ladannut harteilleni paineita, mutta koen, että ammattilaisurana aikana se oma paras peli ei vielä ole tulllut esiin”.

Amatöörinä pelatessaan Komulainen tottui voittamaan runsaasti kisoja kotimaassa. 

Ammattilaisena hän ei ole pääkiertueella vielä tätä tunnetta päässyt kokemaan

Jäädessään äitiyslomalle syksyllä 2020 Noora Komulainen määritteli  tavoitteekseen tauon jälkeen olevan voiton saavuttamisen LET:lla.

“Nälkä golfin pelaamiseen ja kilpailemiseen on edelleen suuri. Visioni on se, että pelaan vielä pitkään pääkiertueella ja kykenen kehittymään monilla osa-alueilla.”

Urheilu-uran ei tarvitse päättyä äitiyteen

“Todella mukavaa on taas päästä päästä viettämään aikaa kilpakumppanien kanssa, joka tasapainottaa raskasta tour-elämää sekä koti-ikävää.”

Elli Komulainen lähtee Nooran matkaan “varsin suureen osaan kisoista”, riippuen myös siitä, kuinka aviomies Roope ehtii työkiireiltään mukaan.

“Elli on keskiössä ja ammattilaisuraa sopeutetaan sen mukaan. Linda Henrikssonin tytär on saman ikäinen, ja tavoitteemme on ainakin joihinkin kisoihin saada lapsille yhteinen hoitaja.”

Kilpailullisen menestyksen lisäksi Noora Komulaisella on laajempikin tavoite golfuransa jatkamisen osana.

Ursula Wikström ja Noora Tamminen välissään kisamaskotti.
Ursula Wikström ja Noora Komulainen olivat Suomen edustajina Rion olympialaisissa

“Toivon pystyväni toimimaan esimerkkinä ja rohkaisijana sille, että kilpaurheilijan elämää sekä lajin harrastamista pystyy hyvin jatkamaan myös lapsien kanssa.”

Vertaistukea Komulainen on saanut Minea Blomqvist-Kakolta sekä 41-vuotiaana uraansa menestyksekkäästi jatkavalta Ursula Wikströmiltä, jonka poika Erni oli äitinsä caddienä kauden päätöskisassa.

LET:n ohjelmassa on tarjolla ennätyksellisen suuri määrä kilpailuja sekä upeita kenttiä.

 “Ahvenanmaan tapahtuma tulee varmasti olemaan kaikille suomalaisille hyvin merkityksellinen. Toivottavasti saadaan sama henki päälle ja menestystä, jota Aura Golfissa koettiin”, Noora Komulainen toivoo haastattelun päätteeksi.

Etsi luettavaa