Hyppää sisältöön

Noora Komulainen nosti joukkuekisoissa tulonsa uudelle tasolle: ”LET:lla menee paremmin kuin koskaan”

Noora Komulainen oli LET:n ainoa pelaaja, joka kaudella 2022 saavutti joukkuekisoissa voiton lisäksi toisen ja kolmannen sijan. Caddiena Ruotsin osakilpailussa toimi aviomies Roope Komulainen. KUVA: LET.

Noora Komulainen ihastui Aramco Team Seriesin kisoihin, joissa menestystä tuli maailmantähtien Nelly ja Jessica Kordan sekä Patty Tavatanakin joukkueissa. Suomalaispelaajien palkintorahoista LET:lla 48 prosenttia kertyi kilpailuista, jotka rahoitti Saudi-Arabian valtio.

Noora Komulainen kiitteli Facebookissa kymmenennen LET:n kautensa päätyttyä kiertueen järjestäjiä, sen kumppaneita, kilpasisariaan ja omia sponsoreitaan.

”Upea vuosi takana ja toivottavasti vielä hienompi edessä. Meidän tourilla menee tällä hetkellä paremmin kuin koskaan ja oon kiitollinen, että saan olla naisgolfari just nyt”, Komulainen tiivisti tuntemuksensa päivityksen loppuun.

Edellisellä kaudella Komulainen oli äitiyslomalla osallistuen vain Gant Ladies Openiin Ruissalossa. Sijoitus oli muutama kuukausi Elli-tyttären syntymän jälkeen fantastisesti 16:s.

Elli Komulainen oli keväällä 2022 vanhempiensa matkassa harjoitusleirillä Turkin Belekissä.
KUVA: Noora Komulaisen kotikansio.

Vaikea startti – tuloskunto löytyi loppukesästä

Komulainen pelasi päättyneellä kaudella 2022 äitiyslomansa johdosta vuoden 2020 kategoriallaan, joka mahdollisti osallistumisen muihin kisoihin paitsi kahteen majoriin.

Ensimmäinen hehkutuksen aihe LET:lle Komulaisen haastattelussa onkin kiertueen kisojen runsaus, sekä palkintopottien kasvaminen.

”LET:n kisaohjelma on huomattavasti suurempi kuin aiemmin. 23 pelattua kilpailua oli erittäin hyvä määrä. Etenkin urani alkuvaiheilla oli lähes pakotettu pelaamaan kaikki mahdolliset kisat. Nyt pystyin rakentamaan itselleni sopivan ohjelman.”

Euroopan lisäksi hän haki LET:n matkassa menestystä Afrikasta, Aasiasta, Lähi-idästä ja USA:sta.

Noora Komulainen ei onnistunut saamaan kauden aikana silmään vaihdetta, joka olisi nostanut hänet kärkikymmenikköön.
KUVA:LET

”Kilpailuihin palaaminen oli vaikeampaa kuin kuvittelin, menestys antoi odottaa itseään. Vasta loppukesästä Ahvenanmaan kilpailusta käynnistyi vankempi jakso”, yhteensä viidesti 20:n joukkoon sijoittunut Komulainen summaili henkilökohtaisia saavutuksiaan.

LET:n pistelistalla Komulaisen sijoitukseksi tuli 74:s. Se on pääkiertueella uran heikoin ja pudottaa kategorian ensimmäistä kertaa karsinnoista paikan ansaitsevien kilpasisarten taakse.

Komulainen olisi voinut lähteä hakemaan karsinnasta parempaa kategoriaa, mutta jätti harkinnan jälkeen sen tekemättä

”Mikäli peli kulkee kauden alussa, kykenen kategoriaa re-rankingin kautta parantamaan. Alkukauden kisoista jää väliin ainakin Saudi-Arabian kisa, jonka palkintopotti on peräti viisi miljoonaa taalaa”, Komulainen määrittää tilannettaan.

Valmistautuminen tulevaan kauteen käynnistyi Komulaisella jo pian kauden päättymisen jälkeen.

”Tourin pelaajien taso on noussut kovasti. Sama trendi uskoakseni jatkuu, sillä varsin moni USA:ssa uraansa rakentavista eurooppalaisista on jo palannut tai suunnittelee paluuta Eurooppaan ja LET:lle”, Komulainen muistuttaa.

Henkilökohtaisena toiveena ja viestinä kiertueen toiminnoista vastaaville hän on esittänyt lastenhoidon järjestämistä pelaajien lapsille. Komulaisten keväällä kaksi vuotta täyttävä tytär Elli oli mukana matkassa kuluvalla kaudella 6-7 kertaa.

”Valmiita vastauksia ei ole vielä tullut, mutta tämän palvelun synnyttämiseksi olen valmis tekemään työtä jatkossakin.”

Kauden 2023 käynnistyessä tammi-helmikuun vaihteessa Noora Komulainen haluaa olla entistä valmiimpi menestymään.

”Fysiikkapuolella haasteet ja tavoitteet ovat kohtuullisen selviä. Voimaa ja nopeutta pitää saada lisää. Fysiikkavalmennuksen puolella olen palannut Samu Kuitusen oppiin. Puttiin olen hakenut onnistuneesti tuoreita mallituksia Petri Parviaisen avulla. Tämä yhteistyö jatkuu. Petteri Nykky kantaa edelleen kokonaisvastuun lajivalmennuksesta. Tältä osin paketti on erittäin hyvällä mallilla.”

Nelly Korda valitsi Komulaisen tiimiinsä

Vaikka henkilökohtaisissa kisoissa isoja onnistumisia ei tullutkaan, Komulainen sai maistaa kolmeen otteeseen menestystä LET:n joukkuekisoissa, Aramco Team Seriesissa.

Komulainen oli Tourin ainoa pelaaja, joka nousi ”palkintopallille” kolme kertaa. Voitto, toinen ja kolmas sija ovat yhdistelmä, jota kukaan muu pelaajista ei ole Aramco Team Seriesissa vielä saavuttanut.

Kolmen ammattilaisen ja yhden amatöörin muodostamat kvartetit merkkauttavat kahdelta ensimmäiseltä kierrokselta kultakin reiältä kaksi parasta tulosta. Amatöörin peliesitys muodostuu usein jopa ratkaisevaksi, sillä he pelaavat normitasoituksillaan.

Komulainen pääsi mukaan kaikkiin viiteen kisaan, joissa rinnalla pelataan henkilökohtaista sarjaa.

”Pidän todella paljon tästä kisamuodosta. Samassa ryhmässä pelatessa puhalletaan yhteiseen hiileen, kannustetaan, jännitetään ja iloitaan onnistumisista.”

Komulainen sai lentävän lähdön menestykseen jo ensimmäisessä, Bangkokissa pidetyssä kisassa.

”Major-voittaja, kotimaassaan pelannut Patty Tavatanakit valitsi minut joukkueeseensa. Ei hän minua tuntenut, mutta kertoi valintansa perusteeksi suomalaisuuteni. Matilda Castren oli tehnyt thaimaalaiseen vaikutuksen LPGA:lla, joten tästä krediitit Maddelle.”

Joukkuekisa sujui loistavasti, sijoitukseksi tuli kolmas.

Uransa toistaiseksi ainoan voiton ammattilaisena Komulainen saavutti elokuussa Aramco Team Seriesin joukkuekilpailussa Espanjan Aurinkorannikolla Sotogranden kentällä.

Onnetar oli Komulaisen puolella. Hän pääsi arvonnan tuloksena LPGA:lla kuudesti voittaneen Jessica Kordan ryhmään.

Komulainen (69-80, MC) auttoi joukkuettaan menestykseen ensimmäisellä kierroksella, toisen päivän heikko peli pudotti suomalaisen henkilökohtaisen kisan viimeiseltä kierroksella.

Joukkuekisassa tuli kuitenkin upea ykköstila, palkintorahaakin 34 512 €.

Jessica Korda, Teresa Melecka, Noora Komulainen ja Malcolm Borwick pelasivat voiton arvoisesti yhteen Sotogranden kentällä käydyssä joukkuekisassa.
KUVA:LET

”Meillä oli todella vahva henki päällä. Erityisen upeaa oli seurata ja kannustaa amatöörimme, hevospoolossa upean ammattilaisuran rakentaneen Malcolm Borwickin esitystä. Hän pelasi ensimmäistä kertaa kierroksen pariin ja oli tästä luonnollisesti ikionnellinen.”

Komulaisen joukkuekisojen menestysputki jatkui vielä New Yorkissa pelatussa kisassa.

”Tästä voin kiittää Jessica Kordaa. Hänen sisarensa, maailmanlistan nykyinen kakkonen Nelly Korda pääsi listasijoituksensa vuoksi viimeisenä valitsemaan pelaajansa. Jessica vinkkasi Nellya valitsemaan minut.”

Nelly Kordan kipparoimassa joukkueessa Noora Komulainen saavutti toisen tilan aiemmin kaudella tulleiden voiton ja kolmossijan jatkeeksi.

Suomalaispelaajilla loistava menestys joukkuekisoissa

Komulaisen lisäksi kärkitaistoissa joukkuekisoissa olivat kotimaisista pelaajista Krista Bakker sekä Ursula Wikstöm.

Bakker oli voittaneessa joukkueessa Bangkokissa ja kolmantena Lontoossa. Uransa lopettamisesta syksyllä ilmoittanut Bakker juhli joukkuekisan voittoa kertaalleen myös kaudella 2021.

Ursula Wikstöm puolestaan pääsi joukkueensa kapteenina pelaamaan uusinnassa Lontoon kisan voitosta, mutta jäi hopealle.

Saudi-Arabiassa käydyssä kauden viimeisessä kisassa hän oli kolmanneksi sijoittuneessa joukkueessa.

Oheinen taulukko kertoo LET:lla vähintään kahdeksan kisaa pelanneiden suomalaisten sijoitukset, sekä eriteltynä pelaajan ansiot LET:n varsinaisista kisoista, joukkuekisoista sekä nämä yhdistettynä.

PelaajaLET-rankingKisatParas sijoitusAnsiot LET, henk.koht. kisatAnsiot, Aramco Team-kilpailutYhteensä
Tiia Koivisto13.251.113 339 11 941 €125 280 €
Ursula Wikström20.242.104 482 €32 311 €136 793 €
Noora Komulainen74.2311.59 931 €67 075127 006 €
Elina Nummenpää90.163.26 704 €0 €26 704 €
Linda Henriksson101.108.29 068 €0 €29 068 €
Sanna Nuutinen120.1317.34 741 €1 284 €36 025 €
Krista Bakker135.1530.15 451 €52 364 €67 815 €
Emily Penttilä140.2025.18 175 €12 745 €30 920 €
Karina Kukkonen147.825.8 304 €0 €8 304 €
Emilia Tukiainen189.1955. 3 076 €12 761 €15 837 €
Ansiot yhteensä413 271 €190 451 €603 722 €

LPGA:lla pelaava Matilda Castren on jätetty tilastoinnin ulkopuolelle. Hän pelasi Euroopassa neljä kisaa, joista kaksi oli majoreita, yksi LPGA:n ja LET:n yhteiskisa, neljäs Aramco Seriesin yhdistetty joukkue- ja henkilökohtainen kisa.

Saudi-Arabian osuus suomalaisten ansioista 48 %

Suomalaispelaajista ennätyksellisesti kolme parasta ylitti reilusti 100 000 € rajan kokonaisansioissa.

Tiia Koivisto oli voittonsa avittamana ykkönen LET:n henkilökohtaisella pistelistalla ja ansioissa, vaikka hän jäi joukkuekisoissa ilman menestystä.

Noora Komulainen kahmi joukkuekisoista reilusti yli puolet tienesteistään, Ursula Wikström oli kokonaisansioissa ykkönen. Wikströmille jäi jossiteltavaakin, hän kärsi uusintatappion sekä henkilökohtaisessa kisassa Belgiassa, kuin myös joukkuekilpailussa Lontoossa.

Kakkostiloja on nyt uralta peräti yhdeksän, voitto uupuu 20:n kauden käynnistyessä.

Ursula Wikström ja Noora Komulainen ovat LET:n pistelistalla parhaat suomalaispelaajat
LET:lla yhteensä 29 kautta kiertäneet Ursula Wikström ja Noora Komulainen olivat LET:lla kokonaisansioissa parhaat suomalaiset.
KUVA: Teemu Tyry

Krista Bakker on kokonaisansioissa listan neljäs. Aramco Team Seriesin joukkuekisat muodostivat tuloista 77 prosenttia.

Kansainvälisen uransa päättymisestä syksyllä ilmoittanut Bakker voitti myös edellisellä kaudella Aramco Team Seriesin joukkuekisan. Kahden viimeiseksi jääneen kautensa aikana Bakker ansaitsi joukkuekisoista 109 575 euroa, jolla hän on kaikista LET: pelaajista varmuudella kolmen ensimmäisen joukossa, mahdollisesti ykkönen.

Krista Bakker (toinen oikealta) juhli joukkuekavereidensa kanssa Aramco Team Seriesin kisan voittoa
Krista Bakker (toinen oikealta) juhli Emily Kristen Pedersenin (vas.) kipparoimassa joukkueessa syksyllä 2021 voittoa Jeddahissa. Oikealla tiimin amatööripelaaja, joka työskentelee Aramco-yhtiön markkinoinin johtotehtävissä. KUVA: LET

Hyvin merkittävä taloudellinen merkitys oli joukkuekisoissa menestyminen Bakkerin tavoin henkilökohtaisissa kisoissa vaatimattomasti onnistuneille Emily Penttilälle sekä Emilia Tukiaiselle.

Joukkuekisoista suomalaiset ansaitsivat 190 451 € joka on lähes kolmasosa kokonaisansioista.

Summaan on syytä lisätä suomalaisten ansaitsemat rahat joukkuekisojen yhteydessä pelatuista henkilökohtaisista Aramco Team Seriesin kisoista, sekä erillisestä Aramco Saudi Ladies Internationalista.

Nämä ovat 98 900 euroa.

Saudi-Arabian organisoimista ja rahoittamista kisoista suomalaiset ansaitsivat 289 349 euroa, joka on kokonaisnansioista (603 722 €) lähes 48 prosenttia.

Saudi-Arabia iskee lisää dollareita pöytään

Noora Komulainen pidättäytyy muiden haastattelemieni LET:n pelaajien tavoin pohtimaan polttavaa puheenaihetta, Saudi-Arabian ”sportwashia.”

”LET:n pelaajat kiertävät niissä kisoissa, jotka ohjelmassa on. Ne kaikki ovat toimineet erinomaisesti, etenkin joukkuekisat ovat lyöneet itsensä upeasti läpi.”

LET:n kausiohjelmaa 2023 ei ole vielä julkaistu. Odotusarvo on, että LET:n ja Saudi-Arabian välinen yhteistyö tiivistyy ja joukkuekisat jatkuvat.

LPGA:lla pääsääntöisesti kiertävä Georgia Hall voitti viiden lyönnin marginaalilla Aramco Saudi Ladies Internationalin.
KUVA: LET

Merkittävä ilmoitus tuli jo syksyllä, kun Aramco Saudi Ladies Internationalin palkintosumman julkistettiin nousevan miljoonasta dollarista viisinkertaiseksi, viiteen miljoonaan.

Tiedotteessa nostettiin erityisesti esiin se, että palkintopotti on sama kuin miesten vastaavassa kilpailussa, joka pelataan niinikään Jeddahin kupeessa, Royal Greens Golf & Country Clubilla.

LET:n meneillään oleva karsintafinaali on tavanomaistakin merkityksellisempi.

Ensimmäiset 20 pelaajaa pääsevät edellisen kauden tavoin mukaan useimpiin joukkuekisoihin, mahdollisesti myös viiden miljoonan potin tarjoavaan henkilökohtaiseen kisaan.

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Invalid Feed ID.

Kommentti:

Pelastusvene on kasvanut merkittäväksi kumppaniksi Saudi-Arabian seuraavia askeleita voi vain arvailla

Päättyneellä kaudella LET:lla jaettiin palkintorahaa ilman kahta majoria sekä kahta LPGA:n ja LET:n yhteiskisaa noin 13,5 miljoonaa euroa.

Saudi-Arabian osuus palkintopotista oli vajaat kuusi miljoonaa, reilusti yli 40 prosenttia.

Mikäli Aramco Team Seriesin viisi tapahtumaa pysyvät aiemmissa palkintosummissaan ja Aramco Saudi Ladies Internationalin potti viisinkertaistuu ilmoitetun mukaan, Saudi-Arabia kattaa tulevalla kaudella palkintopöydän taloudellisista antimista jo pitkälti yli 50 prosenttia.

Pelaajien kannalta arviotuna palkintopottien kasvaminen on rahoituksen taustasta riippumatta ainakin julkisissa kannaotoissa ”ok”.

Mittasuhteet LET:n ja Saudi-Arabian yhteistyössä ovat kasvaneet kuitenkin tasolle, jollaisia vain harva sopijaosapuolten ulkopuolelta osasi odottaa ensimmäisten kättelyjen jälkeen.

Aramco Team Seriesin viisi joukkuekisaa ja tähän ynnättynä viiden miljoonan dollarin lippulaivakilpailu Saudi-Arabiassa ovat pitkään taloudellisesta ahdingosta ja kilpailujen puutteesta kärsineelle LET:lle kuin pelastusvene.

Lyhyessä ajassa yhteistyöstä on kasvanut huomattavan paljon arvioitua monisäikeisempi symbioosi hylkiövaltioksi yleisesti tuomitun maan valtaa pitävien tahojen kanssa.

Saudi-Arabian osalta projekti LET on sujunut huomattavasti LIV Golfia paremmin. Kumppani on tyytyväinen ja selvästi halukas kiinteyttämään yhteistyötä. Yhteistyö on antanut potkua neuvotteluihin myös muiden tahojen, etenkin LPGA:n kanssa.

Naisten kiertueeseeen ei ole ainakaan toistaiseksi kohdistunut laajemmassa mittakaavassa samaa moraalista paheksuntaa, jota LIV Golfin lisäksi saavat kontolleen ne useiden lajien urheilubisnekset, joihin Saudi-Arabia varojaan omia tarkoitusperiään edistääkseen syytää.

Tuorein askel viiden miljoonan taalan kisasta tuskin jää viimeiseksi jota Saudi-Arabia golfin kautta tavoittelee.

Jeddahissa sekä Aramco Team Seriesin kilpailuissa ympäri maailman ovat korvausta vastaan käyneet esiintymässä kentällä ja kulisseissa suurimmat tähdet Nelly Kordan, Lydia Kon ja Lexi Thompsonin johdolla.

Mikäli Saudi-Arabia lähtee toteuttamaan Greg Normanin suunnittelemaa naisten LIV Golfia muodossa tai toisessa, on huippugolfilla edessään entistä monimuotoisempia haasteita ja rintamalinjojen syntymistä palkintorahojen räjähdysmäisestä kasvusta huolimatta.

Etsi luettavaa