Hyppää sisältöön

Nicolai Højgaardin vuoro loistaa: ”Hänellä on kaikki eväät nousta maailmanluokan pelaajaksi”

Nicolai Hojgaard (kuvassa) on ennen viikonloppua veljeään Rasmusta voitoissa perässä luvuin 1-3. KUVA: GETTY IMAGES

Nicolai Højgaard antoi perjantaina hämmentävän kovan näytön osaamisestaan Ras al Khaimahissa. Hänen kaikkien avaustensa keskimitta oli 303 metriä. Tuloslistalla edellä on vain Skotlannin David Law.

Maaliskuussa 21-vuotta täyttävät tanskalaiset kaksoset Rasmus ja Nicolai Højgaard ovat olleet jo usean vuoden ajan Euroopan menestyksekkäimpien juniorien ja nuorten aikuisten eliittiä.

Tanskan golfin ensimmäinen kansainvälinen tähti ja Ryder Cupin kapteeni Thomas Björn on hehkuttanut veljeksiä pitkään.

“Heillä on kaikki tarvittavat eväät huipulle nousemiseksi. Pelaamisen taito on olemassa, halua oppia ja kyky kuunnella. Kaiken lisäksi he ovat kovia tekemään töitä, eivätkä heidän ajatuksensa karkaa kauas tulevaisuuteen.”

”Kehittymisen jatkuminen ei koskaan ole itsestäänselvyys. Højgaardeilla on hyviä ihmisiä ympärillään. Heidän on opeteltava se, kuinka isojen poikien kisoissa pärjätään”, Björn määritteli edellisenä syksynä veljesten voitettua perättäisillä viikoilla Sveitsissä ja Italiassa.

Nicolai Højgaardin kanssa Dubaissa pelannut Adam Scott kehui vuolaasti itseään 21 vuotta nuorempaa nousukasta.

“Totesin caddielleni, että siitä on pitkä aika kun olen jäänyt hämmästyneenä ihastelemaan nuoren pelaajan esitystä.”

”Hänen mailanpään vauhtinsa on uskomaton. Kun Nicolai saa kehitettyä lähipeliään lähemmäs maailmanluokan pelaajien osaamista, tätä nuorukaista ei pysäytä mikään. Pallon lyöminen on hallussa. Dustin Johnson nousi tähdeksi kehitettyään etenkin wedge-peliään”, Scott otti Højgaardlille rinnastuksen terävimmältä huipulta.

Nicolain kypsyminen kesti pidempään

Amatööreinä veljeksillä on lukuisia kansainvälisiä voittoja, sekä kruununa maailmanmestaruus Tanskalle joukkuekisassa 2018.

Ammattilaisiksi siirryttyään Rasmus nousi ensin pintaan voittamalla 18-vuotiaana ensimmäisen kerran DP World Tourilla (2019). Ykköstiloja on tullut myös seuraavalla kahdella kaudella Englannista ja Sveitsin klassikkokisasta, Omega European Mastersista.

Nicolai oli kaksosista viimeisellä amatöörikaudella selvästi menestyksekkäämpi.

”Tuntui siltä, että hän kykeni voittamaan minkä tahansa kilpailun. Keskinäinen kirittäminen on ollut meille ominaista golfin lisäksi myös aiemmin harrastamissamme käsi- ja jalkapallossa. Nicolain menestys antoi minulle entistä enemmän intoa itseni kehittämiseen”, Rasmus Hojgaard on kiitellyt haastatteluissa useaan otteeseen.

Ensimmäiset kaksi ammattilaiskautta olivat kuitenkin Nicolaille vaikeita. Hän väläytti Holllannin DP World Tourin kisassa uskomatonta kapasiteettiaan syksyllä 2019.

Sergio Garcia voitti 18-vuotiaan teinin yhdellä lyönnillä.

Suurta menestystä, läpimurtoa Nicolain osalta saatiin odottaa tämän jälkeen lähes kaksi vuotta syksyyn 2021. Italian avoimissa Nicolai Hojgaard näytti taivaanmerkit varsin kovalle katraalle pääkiertueen tähdistä.

Ykköstila syksyn 2023 Ryder Cup -kentällä tuli lyönnin erolla ennen Tommy Fleetwoodia.

Nicolai jatkoi menestyskulkuaan myöhemmin syksyllä sijoittuen toiseksi Portugalissa ja neljänneksi kauden päättäneessä Dubai World Tour Championshipissa.

”Päätin pelata vapautuneemmalla asenteella, osaamiseni kautta monimutkaistamatta tekemistä liialla miettimisellä”

Mitalin toinen puoli etenkin Nicolai Hojgaardin osalta on se, että otteet ovat ensimmäisten ammattilaisvuosien vaihdelleet loisteliaasta toiseen ääripäähän.

Yhdeksässä viimeisessä kisassa on edellämainittujen menestysten vastapainoksi myös neljä karsiutumista, joista kaksi edellistä kauden starttikisoissa Abu Dhabissa sekä Dubaissa.

Ras al Khaimahissa nuorukainen päätti hieman rennommalla asenteella kilpailuun.

”Olen ollut hieman lukossa ajatusteni kanssa kykenemättä saamaan itsestäni irti sitä mitä osaan. Vapautuneempi asenne tässä kisassa on auttanut”, Nicolai Højgaard kommentoi tuloksellista muodonmuutosta meneillään olevassa kisassa.

Lauantaina Nicolai Højgaard saa kärkipariin seurakseen neljättä kauttaan pääkiertueella pelaavan David Lawn.

Skotilla on voitto jo kaudelta 2019, mutta tämän jälkeen hän on jäänyt taka-alalle menestymisen suhteen.

Nicolai Højgaard johtaa Strokes Gained -tilastoa avauksissa, joissa hän on ottanut etua keskivertopelaajaan kierrosta kohden 2,5 lyöntiä.

Hämmästyttävää, jopa ennätyksellistä ovat hänen avaustensa mitat Al Hamra Golf Clubilla.

Avausten keskimittahan lasketaan yleisesti kahdella tuuliolosuhteiltaan tasapainoisella väylällä.

Højgaardin kaikkien 14 avauksen keskimitta oli perjantaina 302,7 metriä. Joukossa oli oletettavasti 2–3 spoonilla tai raudalla lyötyä avausta.

Kenttä antaa mahdollisuuden lähes jatkuvaan tykitykseen tiiauspaiikoilta, joten vastaavaa iloittelua on luvassa lauantain kierroksella.

Ennen viikonloppua Rasmus Højgaard (-7) on viisi lyöntiä veljeään jäljessä ja vielä hyvinkin potentiaalinen voittajakandidaatti.

Seuraavat kaksi kuukautta antavat Højgaardeille mahdollisuuden nostaa itsensä vielä jopa Mastersiin maailmanlistan (top-50) kautta.

Nicolai (100.) on Rasmuksen (98.) takana, mutta seuraavien 20 vuoden aikana tanskalaisveljesten keskinäinen järjestys tullee vaihtelemaan vielä lukuisia kertoja.

Pulkkanen listakärkenä viheriöiden ympäristössä

Tapio Pulkkanen (68-68, -8) lähtee kolmanteen päiväänsä kahdeksannelta sijalta kello 10.10 Suomen aikaa.

Kahdessa kauden ensimmäisessä kisassaan karsiutunut Pulkkanen takkuili tiiauspaikalta osuen torstaina ja perjantaina vain 3+3 kertaa väyliin.

Viheriöiden ympäristössä peli on kulkenut, 60-asteisen wedgen bägiinsä laittanut Hattu-Tapio on Around the Greens -tilastossa kärjessä (+2,21)

Sami Välimäki (71-69,-4) pääsi myös jatkoon. Lauantaina startti päivää oli vaikea, seitsemän ensimmäisen reiän jälkeen hän oli kierrostaan neljä yli parin.

Elisa Viihde Viaplay ja Viasat Golf näyttävät kolmannen päivän suorana kello 10.30-15.30

Tulospalvelu

MAINOS. DP World Tour ja LPGA on katsottavissa suorana Elisa Viihde Viaplaystä. Tästä palveluun >>

Etsi luettavaa