Hyppää sisältöön

Nick Faldon historiaan jäävän ennätyksen salaisuus: ”Minulla oli kentällä kyky sulkeutua omaan kuplaani”

Nick Faldo saavutti voitti ensimmäisen majorinsa 1987 Muirfieldissa

Nick Faldon kuuteen major-voittoon liittyy uskomattoman paljon draamaa. Muirfieldissa1987 Faldo saavuttti ensimmäisensä tekemällä päätöspäivänä 18 paria. Artikkeliin liitetty video Faldon historiallisesta kierroksesta.

Nick Faldo voitti kymmenen vuoden jaksoon 1987-1996 kuusi majoria. Vastaavaan määrään ei kukaan muu eurooppalaispelaaja ole yltänyt ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Kaikki Faldon kolme voittoa Mastersissa olivat golfdraamaa parhaimmillaan. 

Hän kukisti  Augusta Nationailla Scott Hochin (1989) sekä Ray Floydin (1990) uusinnassa. Etenkin Hoch muistaa tappionsa lopun elämäänsä, hänellä oli uusinnassa alle puolimetrinen voittoputti joka jäi reiän reunalle.

Greg Norman johti Mastersia 1996 kuudella lyönnilä ennen päätöspäivää. Sunnuntaista tuli kuitenkin White Sharkin golfuran suurin ”waterloo”, aussi mureni täysin ja Faldo voitti viimeisen majorinsa pelattuaan murskattuaan pitkäaikaisen kilpakummpaninsa 11 lyönnillä.

Open Championshipissa Faldolla ol mahdollisuutensa voittoon useaan otteeseen 1980-luvun ensimmäisellä puoliskolla, Faldo oli neljästi kahdeksan ensimmäisen joukossa.

Aika voiton ottamiseen tuli kuitenkin vasta 1987  Muirfieldissa, Skotlannissa.  Faldo jakoi ennen päätöspäivää kakkostilaa, kärjessä oli Paul Azinger. Voittotaistossa vaativissa olosuhteissa oli sunnuntaina myös Azingerin parina viimeisessä parissa pelannut Rodger Davis.

”Tuloksen tekeminen oli vaikeaa. Parin tekeminen tuntui kaikilla väylillä onnistumiselta. Kenttä pelattiin pitkänä, löin runsaasti lähestymisiä pitkillä raudoilla, kakkosella ja kolmosella”, pareja myös bunkkerin kautta pelastanut Faldo muistelee kierrostaan.

Par-putki muodostui lopulta 18 reiän mittaiseksi, kierrostulokseksi tuli 71, yhteistulokseksi viisi alle parin. Azinger ja Davis tekivät birdejä, mutta myöskin bogeja ja Davis johtoasemasta tuplan, joka käänsi tilanteen Faldon hyväksi.

Faldon ensimmäisen major-voiton tuonut 18 parin putki jää golfin historiaan, vastaavan toistuminen on erittäin epätodennäköistä. 

Vertailun vuoksi: Kauden 2019 major-voittajat ( Tiger Woods, Brooks Koepka, Gary Woodland ja Shane Lowry) tekivät päätöskierroksillaan yhteensä 33 (ka. 8,25) parista poikkeavaa tulosta.

Faldo tunnettiin koko aktiiviuransa ajan kylmäverisenä kilpailijana, joka ei kierroksensa aikana käyttänyt energiaansa kanssapelaajien kanssa keskusteluun. Hän eli omassa kuplassaan.

”Urheiluun erikoistunut psykogi ja ystäväni ( Kjell Enghager) on todennut, että minulla on poikkeuksellinen kyky sulkea kisoissa kaikki ulkopuolinen pois mielestäni. Kentän ulkopuolella se ei välttämättä ole aina hyväksi. Kun keskityn kentällä, en kuule, vaikka joku takanani huutaa kovaänisesti nimeäni. Ben Hoganilla ja Jack Nicklauksella oli sama kyky, samoin monien muiden lajien huipuilla”, Nick Faldo totesi golf.com sivustolle antamassaan haastattelussa 2009.

Nick Faldo voitti Open Championshipin vuosina 1987, 1990 ja 1992.

Etsi luettavaa