Hyppää sisältöön

Nick Faldo, Colin Montgomerie ja Phil Mickelson yhtä mieltä: ”59 lyöntiä on St Andrewsin Old Coursella hyvin mahdollinen tulos”

St Andrewsissa vietetään alkavalla viikolla The Openin kautta aikojen näyttävimpiä juhlia. KUVA: GETTY IMAGES

Miesten majorien ennätys saattaa mennä uusiksi, mikäli sääolosuhteet ovat torstaina käynnistyvässä The Openissa kohdillaan.

The Open palaa St Andrewsin Old Courselle ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2015, jolloin tuulen venyttämää kisaa pelattiin viitenä päivänä, maanantaihin asti.

Tuuliset olosuhteet keskeyttivät kisan myös edellisellä kerralla 2010.

Torstaina käynnistyvän kisan alla on on jo kuukausien ajan nähty eri medioissa spekulaatioita siitä, millaiseksi tulostaso muodostuu.

Täysin uusi kysymys aiempiin kisoihin verrattuna liittyy siihen, hyökkääkö joku tai useampikin pelaaja ykkösen avauksessa suoraan viheriölle.

Leimallista huoli vanhojen mestarien kommenteissa on se, kuinka Old Course kestää nykyajan pommittajien aggressiivisen hyökkäyksen?

Kentän molemmat par-viitoset (5&14) ovat sopivissa tuuliolosuhteissa lyötävissä pituuden osalta kahdella päälle. Viides jopa varsin helposti.

Ensimmäisellä väylällä suoraan viheriölle?

Nick Faldo jakoi omia näkemyksiään Golf Monthlyn artikkelissa muistuttaen erityisesti lukuisista par-nelosista, joilla osa osallistujista yltää avauksillaan viheriölle tai sen läheisyyteen.

”Minua ei lainkaan yllättäisi, mikäli joku pelaajista lähtisi tavoittelemaan viheriötä heti ykkösen avauksessa. Jos avaus putoaa kovapintaiselle väylälle 320 jaardin kohdalla, se ottaa helposti 40 jaardin pompun ja tulee toisen kerran maihin viheriön kohdilla”, Faldo ynnäilee.

”Mikäli pelaajille suotuisaa keliä on tarjolla, St Andrewsissa voi tapahtua jotain todella hullua. Kierrostulokseksi voi tulla 60 tai 59.”

Rory McIlroy oli 21-vuotias tehdessään Old Coursen kautta aikojen parhaan tuloksen The Openissa.
KUVA: GETTY IMAGES

Kenttää suojelevat ainoastaan tuuli ja kovapintaiset viheriöt, mahdollisesti erittäin vaativat lipunpaikat”, vuonna 1990 The Openin St Andrewsissa voittanut Faldo muistuttaa.

”Minä en usko, että me haluaisimme nähdä todella hullun kovaa tuloksentekoa tällä golfkenttien jalokivellä”, Faldo kertoo omana näkemyksenään.

Monty: ”Kenttäennätys rikkoontuu varmasti”

Majorien ikuinen kakkonen Colin Montgomerie mutristelee odotetusti suupieliään antaessaan varoituksiaan kovista tuloksista GolfDigestissa.

”Mikäli tuuli pysyy alhaalla, lukuisat pelaajat tekevät kovia tuloksia. Takaan sen, että kenttäennätys rikotaan. Monet pelaajat harkitsevat vakavasti lyövänsä avauksensa viheriölle ykkösellä.”

”Minulla ei ole mitään ongelmaa sen kanssa, että pelataan tuloksia jotka ovat 61 tai 62 lyöntiä. Mutta ovatko nämä tulokset sopivia major-kisoihin. Etenkin kun mietimme, kuinka nämä tulokset saavutetaan”, Monty kyseenalaistaa golfin kehitystä viitaten lyöntien pituuksien kasvuun.

Phil Mickelsonille The Open oli varsin pitkään vaikea rasti. 43-vuotiaana, 2013 hän voitti maailman vanhimman majorin hienoisena yllättäjänä

Kolme vuotta myöhemmin 2016 Henrik Stenson (40-v) saavutti uransa ensimmäisen major-voiton, 46-vuotias Mickelson oli toinen.

Kaudella 2009 Tom Watson sijoittui 1,5 kuukautta ennen 60-vuotissynttäreitään The Openissa toiseksi uusinnan jälkeen.

Euroopan major on lyhytlyöntisten paras mahdollisuus nousta hätyyttelemään bighittereitä kauden aikana.

”On mahdollista, että näemme jonkun pelaajista rikkovan St Andrewsissa 60 lyönnin rajan. Olen nähnyt todella alhaisia tuloksia siellä”, kertoo Phil Mickelson niinikään GolfDigestin artikkelissa.

The Openissa huipputulokset ovat jääneet St Andrewsissa kuitenkin varsin vähiin.

Ensimmäinen pelaaja joka alitti 65 lyönnin rajan oli Paul Broadhurst (63,-9) vuonna 1990.

Tämän jälkeen kesti 20 vuotta, kunnes Rory McIlroy ylsi samaan 2010.

Monien muistissa on sekin, että toisella kierroksella McIlroy tuhri tuloksen 80,+8, mutta nousi viikonloppuna komeasti kolmanneksi.

2015 pelasi Marc Leishman (64,-8) St Andrewsin The Openiin liittyvän historian kolmannen ja toistaiseksi viimeisen 65 lyönnin rajan alittavan tuloksen.

Kenttäennätys (61,-11) on kuitenkin vuosittain pelattavasta Alfred Dunhill Links Championshipista ja Ross Fisherin nimissä.

The Open

Etsi luettavaa