Hyppää sisältöön

NexGolf esittää vuoden aikalisää WHS-tasoitusjärjestelmään siirtymiselle ja otti poikkeuksellisen keinon käyttöön – Golfliitto ei näe syytä muuttaa aikataulua

Toiminnanjohtaja Juha Korhosen mukaan tavoitteena on edelleen ottaa WHS käyttöön vuodenvaihteessa.

Golfkentille toiminnanohjausjärjestelmiä tekevä NexGolf on ottanut poikkeukselliset keinot käyttöön lykätäkseen uuden WHS-järjestelmän käyttöönottoa. Golfliiton Juha Korhonen ei näe syytä muuttaa aikataulua.

Tanskassa on otettu vuoden aikalisä uuteen WHS-tasoitusjärjestelmään siirtymiselle. NexGolf esittää samaa Suomessa ja on pyytänyt golfseuroja avuksi hakemaan lykkäystä Golfliitolta.

Yritys on lähettänyt suomalaisille asiakaskentilleen tiedotteen, jossa se pyytää niitä vaikuttamaan Golfliittoon, jotta uusi tasoitusjärjestelmä otettaisiin käyttöön vasta vuonna 2021 eli vuoden tavoiteaikataulua myöhemmin. Yhtenä perusteluna NexGolf käyttää sitä, että vastaavaan ratkaisuun on päädytty Tanskassa.

WHS eli World Handicap System on tasoitusjärjestelmä, jolla yhdenmukaistetaan tasoitusjärjestelmä maailmanlaajuisesti. Perusidea on, että tasoitukseen vaikuttaa jatkossa kahdeksan parasta golfkierrosta 20 edellisestä kierroksesta.

Aika on uuden järjestelmän käyttöönottoon on kuitenkin käymässä vähiin – ainakin jos on uskominen golfkentille toiminnanohjausjärjestelmää tarjoavaa NexGolfia.  NexGolfin toimitusjohtaja Jere Polvi kertoi GoGolfille, että ongelmana on, että EGA:lta eli Euroopan Golfliitolta ei ole tullut lopullista määrittelyä uudesta tasoitusjärjestelmästä.

”Pääperiaatteet ovat kasassa, mutta yksityiskohtia vielä viilaillaan”, Polvi sanoo.

Polven mukaan NexGolf ei ole voinut aloittaa omaa teknistä työtään, ennen kuin tasoitusjärjestelmä on lyöty lukkoon jokaista yksityiskohtaa myöten ja rajapinta Golfliiton ns. keskusrekisteriin saadaan määriteltyä teknisesti. Suomessa keskusrekisteristä vastaa nykyään GameBook.

Rajapintaa keskusrekisteriin tarvitsee NexGolfin lisäksi GolfBox. NexGolfin ja GolfBoxin avulla golfkentät hoitavat muun muassa jäsenrekisteriä, golfkilpailuja ja lähtöaikojen varauksia. NexGolf on markkinajohtaja, sillä sen järjestelmää käyttää yli sata suomalaista golfkenttää.

Vuodenvaihde tulee liian nopeasti

Polven mukaan tilanne on nyt se, että teknisesti katsoen uuden tasoitusjärjestelmän käyttöönotto vuodenvaihteessa näyttää mahdottomalta. Hänen mukaansa lukuisia tietojärjestelmien yhteensovittelua edellyttävä projekti vaatisi onnistuakseen enemmän aikaa. Jos järjestelmä ei toimi, se näkyy Polven mukaan suoraan suomalaisille golfareille ja voi aiheuttaa palauteryöpyn golfarien keskuudessa.

“Pieleen menneitä it-projekteja on jo paljon takana (Suomen golfissa). Jos alkuperäinen tavoite on, että tammikuussa otetaan WHS-käyttöön, niin se ei ole meidän mielestä mahdollista”, Polvi näkee.

”Tässä vaiheessa tekniikan pitäisi olla valmiina ja integraatiotestauksien pitäisi olla loppusuoralla. Nyt emme ole vielä edes aloittaneet työtä”, Polvi kertoo.

Polvi toivoo, että uuteen tasoitusjärjestelmään siirtymisen lykkääminen vuodella saa kenttien keskuudessa vahvan kannatuksen. Hänen näkee, että WHS:ään siirtyminen ei ole niin tärkeä asia, etteikö lykkäystä voisi tehdä.

”Kuten kaikki tiedämme, tasoitus on monille golfareille lähes pyhä asia, minkä vuoksi kaikenlaiset virhetilanteet tasoituslaskennassa nousevat välittömästi esiin ja näkyvät niin caddiemasterin tiskillä kuin järjestelmätoimittajien asiakastuessakin”, NexGolfin tiedotteessa lukee.

NexGolfille uusi tasoitusjärjestelmä vaatii lisäohjelmointia, josta se ei ainakaan suoraan pysty laskuttamaan golfkentiltä.

Golfliiton Korhonen ei kommentoi poikkeuksellista ulostuloa

Suomen Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen kertoo, että liitossa tehdään kovasti töitä sen eteen, että uusi tasoitusjärjestelmä otetaan käyttöön vuodenvaihteessa. Hän muistuttaa, että sama tavoite on edelleen esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa.

EGA on ilmoittanut, että uusi tasoitusjärjestelmä määritellään valmiiksi syyskuun loppuun mennessä. Korhonen kuitenkin korostaa, että eri toimijoille on toimitettu dataa uudesta järjestelmästä sitä mukaa kun sitä on tullut ja että keskusrekisteriin saadaan rajapinnat auki eri toimijoille nopeasti sen jälkeen, kun määrittelyt WHS:n lopullisesta muodosta tulee Euroopan Golfliitolta EGA:lta.

”Tarkat tekniset speksit ja ohjeet tulevat syyskuun loppuun mennessä”, Korhonen sanoo.

Korhonen ei halunnut kommentoida GoGolfille NexGolfin poikkeuksellista ulostuloa asiassa.

”En halua ottaa kantaa yksittäiseen toimijan mielipiteisiin. Se (NexGolf) on ollut tärkeä osa suomalaisen golfin digitalisaatiota ja tehnyt hyvää duunia. Kunnioitamme syvästi heidän toimintaansa”, Korhonen sanoo.

Hän myös uskoo, että eri toimijat saavat tietojärjestelmät valmiiksi ennen vuodenvaihdetta.

”Varsinainen tasoituslaskelma on jo pitkällä, ja tasoitusjärjestelmän speksaus on ihan muutamia viilauksia vaille valmis. Luotan meidän golfekosysteemin digitoimijoihin, kuten GameBookiin, NexGolfiin ja Golfboxiin, jotka ymmärtävät syvällisesti biteistä”, Korhonen toteaa.

Etsi luettavaa