Hyppää sisältöön

Neljä harjoitetta svingin synkronointiin

Tällä viikolla GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen kertoo, kuinka saat käsien ja vartalon yhteistyöllä apuja voimantuottoon ja tarkkuuteen.

Käsivarsien ja vartalon toiminta yhteistyössä vaikuttaa suuresti voimantuottoon ja tarkkuuteen. Kyse on svingin eri osien sovittamisesta yhteen oikeanaikaisesti. Karkeasti ilmaistuna käsien tulee liikkua ensin vartalon eteen, jonka jälkeen vartalon kiertoliike hoitaa läpimenon.

Yksilölliset erot tässä ovat kuitenkin valtavia. Erilaiset kehotyypit ja liikkuvuuden rajoitteet asettavat haasteensa sille, kuinka lyönnin toimivuus hiotaan timanttiseksi kokonaisuudeksi.

Rintakehän ja käsien yhtenäisyys

Harjoite antaa tunteen, kuinka kämmenet pysyvät rintakehän kohdalla svingin ajan. Vartalon kierto saa olla reilukin, mutta kämmenten tulisi pysyä kehon edessä, koska pallon sijainti ja itse lyönti tapahtuu vartalon etupuolella.

Laita vasen käsi rintakehän päälle ja svingaa pelkästään oikealla kädellä. Säilytä tunne, että kämmenet kulkevat peräkkäin lyönnin ajan.

Koska kämmenillä on pidempi kehä kuljettavana kuin rintakehällä, täytyy vauhtien täsmätä keskenään, jotta pallo lähtee osumasta linjaan.

Säilytä liikkeen laajuus

Ranteiden ja oikean käsivarren laajuuden säilyminen taakseviennissä luo pohjan käsien ja vartalon yhtenäiselle liikkeelle.

Puolivälistä yläasentoon ranteiden ja oikean kyynärvarren 90 asteen taittuminen on riittävä. Näin kontrolloit taakseviennin pituutta ja käsien sijaintia kehon etupuolella.

Aloita downsvingi kevyellä oikean käsivarren ojennuksella. Tämä liike tuo oikean kyynärpään lonkan etupuolelle.

Varo samalla kuitenkin ranteiden suoristumista. Useilla pelaajilla on mielikuva oikean kyynärpään pudottamisesta lähelle kylkeä, jolloin kädet joutuvat liiaksi vartalon taakse johtaen aktiiviseen käsien käyttöön osuma-alueella.


Mainos: GoGolfin tammikuun kursseille vielä muutama paikka vapaana. Varaa paikkasi täältä.


Lentävät läpimenot

Aseta suuntakeppi vasemman kainalon alle varren jatkeeksi. Svingaa 3/4-taaksevienti ja vie saatto käsivarret suorana läpi.

Tunne, kuinka lavan etureuna ja hartialinja pysyvät suorassa kulmassa läpimenossa. Ikään kuin hartiat kontrolloi lavan asentoa saatossa.

Mallatut lämärit

Ota mailasta kiinni kädet erillään. Mallaa alastuloa niin, että oikea kyynärpää on vartalon edessä mailan tullessa vaakatasoon.

Kierrä tästä vartalolla aggressiivisesti läpi painaen mailan vartta eteenpäin. Harjoite auttaa hahmottamaan alastulon vaiheet: käsivarsien pystysuoran liikkeen ja vartalon kierron ajoituksen.

Timo Karvinen on GoGolfin päävalmentaja. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta ja suosituista talvikursseista pääkaupunkiseudulla ja Tampereen alueella.

Etsi luettavaa