Hyppää sisältöön

Näin kontrolloit palloa raffista – hyödynnä tätä ovelaa kikkaa, kun pallo makaa syvällä karheikossa

Kun pallo makaa syvällä karheikossa, kannattaa kokeilla kikkaa, jossa pallo lyödään esimerkiksi hybridillä kuin bunkkerista.

Raffin tarkoituksena on rankaista pelaajaa epätarkkuudesta. Vaikka kotimaisilla kentillä raffit ovat pääsääntöisesti helppoja, löytyy myös kenttiä ja olosuhteita, jotka haastavat pelaajia.

Ennen karheikkolyöntiä tehty päätös on ratkaiseva. Liian aggressiivinen päätös johtaa usein epäonnistumiseen, joka maksaa lyönnin tai kaksi.

Kun yli puolet pallosta on uponnut ruohon sisään, putoaa backspinnin määrä merkittävästi. Kun pallo uppoaa niin, että koko kenkä peittyy raffiin, tarvitaan jo usein erikoislyönti pelin jatkamiseksi.

Tour-ammattilaiset lyövät jyrkässä kulmassa suurella mailanpään nopeudella pahoistakin paikoista pallon griinille. Olemme kuitenkin itse kokeneet usein, kuinka pidemmillä raudoilla lapa tarttuu heinään ja sulkeutuu. Puhumattakaan pelattaessa lämpimän ilmaston jäykissä ruoholajikkeissa, jolloin ruohon kasvusuunnallakin on suuri merkitys siihen, miten maila reagoi ruohoon.

Pallo pinnalla, eliminoi flaieri

Joskus pallo päätyy tiheässä raffissa ruohon pinnalle, varsinkin leikatulla alueella. Ilmassa makaavaan palloon on helppo osua, mutta etäisyyden hallinta on haaste.

Liian jyrkästi lyöty, deloftattu maila aiheuttaa kierteettömän flierin, joka lentää huomattavasti totuttua pidemmälle. Pituus johtuu siitä, ettei palloon tule yhtä suurta takakierrettä, jolloin se liitää normaalin lentoradan läpi pitkäksi.

  • Siirrä pallon paikka vasemman kantapään tasalle ja svingaa loivassa kulmassa. Liian jyrkässä kulmassa lyöty lyönti osuu helposti lavan yläreunaan (pieni kuva).
  • Lyö täydellä svingillä mutta pehmeällä vauhdilla kontrolloidaksesi lyönnin pituutta.

Uponnut pallo, välilyönti pitkälle

Kun pallo on uponnut raffiin ja haluamme maksimoida lyönnin pituuden, voidaan pelata väyläpuulla tai hybridillä hyödyntäen bunkkerilyönnin perusteita. Mailan takaosa toimii bouncen tavoin ja lähettää pallon matalana kumurana rullaten pitkälle.

  • Pallon paikka alkuasennossa keskellä, lapa avoin.
  • Tavallista lyhyempi svingi ja painopisteen pitäminen pallon kohdalla varmistavat jyrkän osumakulman palloon.
  • Lyö aggressiivisesti mailan pohjalla jyrkästi maahan, osuen samaan aikaan palloon.

Kuvauspaikka: Barsebäck Golf & Country Club

Timo Karvinen on GoGolfin päävalmentaja, joka opettaa Vuosaari Links -kentällä ja GoGolf Rangella Leppävaarassa. Tutustu GoGolf-valmennuksen kurssitarjontaan.

Etsi luettavaa