Hyppää sisältöön

Näin hyödynnät Trackmania puttiharjoittelussa – sopii kaikentasoisille pelaajille

Trackmanin avulla saadaan tarkkaa tietoa muun muassa liikkeen kulkusuunnasta ja lavan asennosta. KUVA: JUSSI MIETTINEN

Puttitekniikkaa on helpompi muuttaa, kun muutoksen apuna on tarkkaa dataa. Trackmania käytetään usein svingiharjoittelun tukena, mutta se helpottaa myös puttitekniikan kehittämisessä.

Puttiharjoittelun ongelmana on usein se, että lopputulos määrittää liiaksi harjoittelun onnistumisen. Vaikka pallon saaminen reikään mahdollisimman vähin lyönnein on golfin idea, kehittyäkseen putissa on tärkeää saada palautetta itse suoritteesta.

Trackman on oiva apuväline myös puttiharjoitteluun. Sen avulla voit määrittää harjoiteltavia asioita putissasi sekä treenata niitä. Tällä viikolla käydään läpi kaksi varsin yksinkertaista esimerkkiä, jotka toimivat kaikentasoisille pelaajille.

Kontrolloi lapaa

Lavan asento osumassa määrittää merkittävästi pallon lähtösuunnan putissa. Vaikka mailan kulkusuunta on vain välillinen vaikuttaja, voidaan kuitenkin todeta, että mailapeleissä yleensä pyritään lähettämään pallo siihen suuntaan minne maila heilahtaa.

Toki erilaisissa lyönneissä tätä voidaan manipuloida, mutta erityistä tarkkuutta vaativissa suorituksissa toistettavuus nousee, kun lavan asento on suorassa mailan kulkusuuntaan nähden.

Oheisessa videossa näkyy kuinka voit harjoitella Trackmanin avulla mailan kulkusuuntaa ja pallon lähtösuuntaa. Jos pallo lähtee muuhun suuntaan kuin maila kulkee, on lapa ollut vinossa.

MAINOS Tule GoGolfin suosituille talvikursseille pääkaupunkiseudulla ja Tampereen alueella. Lue lisää >>

Puhdas rullaus

Koska Trackman seuraa pallon kulkua, on se oiva apuväline pallon rullauksen analysointiin.

Hyvälaatuisella griinillä voidaan testata, kuinka suuren osan matkasta pallo rullaa eteenpäin. Huippupelaajien hyvillä griineillä puttaamat putit ovat saavuttaneet noin 90 prosentin tuloksia.

Mikäli pallo ei rullaa, se joko pomppii tai liukuu eteenpäin. Optimaalinen rullaus syntyy, kun mailan nostokulma eli loft on lavan nousukulmaa eli rise anglea pienempi.

Puttiliike on sopiva silloin, kun maila nousee hieman ylöspäin osuessaan palloon.

Riippuen ruohon laadusta pallon nousukulman ollessa 2,5 asteen luokkaa syntyy yläkierre, joka pitää pallon maassa mahdollistaen hyvän etäisyys tuntuman.

Timo Karvinen on GoGolfin päävalmentaja. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta ja suosituista talvikursseista. Kurssit alkavat pyöriä marraskuussa.

Etsi luettavaa