Hyppää sisältöön

Näin Ryder Cup -karsinta toimii: Tapio Pulkkanen sijalla 19

Tapio Pulkkanen tavoittelee uransa ensimmäistä voittoa Challenge Tourilla.

Euroopan Ryder Cup -joukkueen karsinta käynnistyi viime viikolla Wentworthissa. Myös molemmat suomalaiset kerryttivät pisteitä.

Euroopan Ryder Cup -karsinta on käynnissä viime viikosta eteen päin. Karsinnassa on kaksi tapaa päästä mukaan joukkueeseen pelaamalla, jonka jälkeen kapteeni Padraig Harringtonilla on käytössään kolme villiä korttia. 

Euroopan joukkueeseen vaikuttavat niin sanotut European Points ja World Points -pisteet. Euroopan pisteillä tarkoitetaan ET:n kisoista kerrytettyjä pisteitä ja euroja. Tämän kategorian olemassaolo on todella tärkeä koko kiertueelle, sillä se tuo entistä kovempia pelureita kiertueen kisoihin tulevan vuoden aikana. 

European Points -listalta mukaan otetaan neljä parasta pelaajaa. Tämä on niin sanotusti ensisijainen kategoria. Tässä kategoriassa yleensä loistavat ne pelaajat, jotka kiertävät myös WGC- ja major-kilpailuja, mutta pelaavat tämän lisäksi aktiivisesti European Tourilla. Mitä suurempi kisa, sitä suuremmat pisteet. Tässä kategoriassa lasketaan vain pelaajat, jotka ovat myös European Tourin täysjäseniä. 

Toinen kategoria on World Points. Kategoria on kovin yksinkertainen: Eniten maailmanlistan pisteitä Ryder Cup -karsinnan ajanjaksossa tienanneet pelaajat saavuttavat viisi seuraavaa paikkaa.

Käytännössä tilanne menee aina niin, että moni pelaaja on molemmilla listoilla menossa joukkueeseen. Ensin täytetään siis European Points -listan kautta, jonka jälkeen mukaan otetaan viisi seuraavaa pelaajaa, jotka ovat tienanneet eniten pisteitä maailman rankingiin vuoden aikana. 

Tältä näyttää karsinta ensimmäisen kisan jälkeen

Tältä näyttää karsinta ensimmäisen kisan jälkeen

Onko suomalaisilla mahdollisuuksia?

Kuinka paljon maailmanrankingin pisteitä pitäisi sitten kerryttää vuoden aikana, että mahtuu joukkueeseen? Sitä on vaikea arvioida, mutta vuoden 2018 aikana 13 eurooppalaispelaajaa kerrytti yli sata pistettä vuoden aikana maailmanlistalle. Jotta mahtuu siis yhdeksän suoran paikan joukkoon, voisi aika vahva veikkaus olla noin 150 pisteen kerryttäminen vuoden aikana. 

Mikko Korhonen on uran parhaan kautensa aikana tienannut 37 pistettä, mutta tänä vuonna hän on jo toistaiseksi tehnyt saman pistemäärän. Käytännössä 150 pistettä tulee kasaan helpoiten voittamalla kolme kisaa European Tourilla ja napsimalla loput pisteet muista kisoista, tai voittamalla kaksi kertaa ja sijoittumalla muutamia kertoja viiden parhaan joukkoon. 

Toki suurimmissa kisoissa menestyminen on tietenkin erityisen tärkeää. Pikkukisojen top-kympeillä ei vielä juuri listoilla nouse. 

Tällä hetkellä Ryder Cup -karsinta näyttää suomalaisittain hyvältä. Wentworthissa sijalle 23 sijoittunut Tapio Pulkkanen on molemmilla listoilla sijalla 19, Mikko Korhonen sijalla 28. 

Etsi luettavaa