Hyppää sisältöön

Näin pelin aikana kannattaa tankata – sekä Mikko että Minni valmistivat urallaan omia ”keitoksia” kisakierroksille

Hyvät eväät ovat tärkeitä golfkierroksen aikana.

Otin selvää mitä Suomi Golfin huippupelaajat pitävät tärkeänä syödä ja juoda golfkierroksen aikana. Itse pelasin päivän aikana 72 reikää Talmassa ja Kotojärvellä testaamalla erilaisia eväitä.

Hyvä ’golftankkaus’ lähtee omasta elämäntavasta sekä siitä mitä syö ja juo normaalisti arkielämässä. Golfkierroksen aikaiseen energiatasoon vaikuttaa (ravinnon näkökulmasta) merkittävästi mitä on syönyt edeltävinä päivinä ja erityisesti ennen kierrosta. Tätä painottivat myös haastattelemani Suomi Golfin konkaripelaajat ja huippuvalmentaja!

Tässä yhteydessä on kuitenkin kyse mitä kannattaa syödä ja juoda golfkierroksen aikana. Eikä tämä asia varmaan kovinkaan monelle lukijalle ole mikään uusi, mutta välillä kannattaa kuitenkin muistuttaa itseään laadukkaan tankkauksen tärkeydestä ja tarkastaa mitä eväitä kierrokselle ottaa mukaan.

Tätä blogia varten päätin viettää normaalia raskaamman päivän golfkentällä pelaten 72 reikää Golf Talmassa ja Kotojärven Kartanogolfissa. Mukanani oli monipuolisesti erilaisia eväitä ja testasin näiden vaikutusta päivän aikana.

Tässä on video päivän tapahtumista ja ajatuksia tankkauksen merkityksestä:

Kommentteja Suomi Golfin huipulta:

Mikko Ilonen
Mikko painotti laadukkaan ravinnon (ja muunkin valmistautumisen) merkitystä ennen tapahtumaa. Suurin vaikutus kierroksen aikaiseen vireystilaan on kilpailua ja kierrosta edeltävällä tankkauksella. Kierroksen aikana hyvää ja tasapainoista vireystilaa lähinnä ylläpidetään juomalla säännöllisesti ja syömällä vähän eväitä.

Mikko otti usein kierroksille kotitekoista juomaa, jossa oli veteen sekoitettua laadukasta merisuolaa ja hunajaa. Eväinä toimivat pähkinät ja kilpailuissa aina tarjolla olevat banaanit. Esimerkkinä virheestä Mikko mainitsi joskus syöneensä tauon aikana liikaa (aterian), jonka jälkeen energiataso ja vireystila heikkeni. Pelkkää vettä ei myöskään ole hyvä juoda liian paljon.

Minea Blomqvist-Kakko
Minni kertoi syövänsä kilpailuviikolla mahdollisimman kevyesti välttäen tuhteja annoksia. Kierroksen aikana keli eli lähinnä lämpötila määrittelee tarvittavat juomat. Luonnollisesti kuumalla kelillä suoloja pitää saada enemmän ja urheilujuomat toimivat tähän hyvin. Myös Minni käytti omatekoista juomaa, jossa oli veteen sekoitettuna mm. suolaa ja sitruunaa. Banaani, pähkinät ja omena olivat myös vakioeväitä.

Energiapatukat alkoivat jossain vaiheessa kyllästyttää, ja Minni käytti aktiivipelivuosien aikana paljon Puhdistamon tuotteita.

Timo Rauhala
Timo muistutti, että tour-pelaajalle päivän pituus on 8-9 tuntia, jolloin mielentilan säilyttäminen pitää olla kohdallaan. Päivän aikana ravinnon merkitys on pitää olotila tasaisena. Sopivan ravinnon löytäminen on myös hyvin yksilöllistä ja pelaajan pitää oppia tuntemaan, mikä on hänelle paras mahdollinen tankkaus esimerkiksi kilpailuviikon aikana. Monilla tour-pelaajilla on hyvinkin tarkat lääkäreiden ohjeistamat dieetit niin kilpailuihin kuin niiden ulkopuolellekin.

Terveellinen aamiainen ja/tai lounas ennen kierrosta ovat erittäin tärkeitä ja esimerkiksi leivän, pastan tai riisin olisi aina hyvä olla tummaa/täysjyvää. Timo painottaa laadukkaiden raaka-aineiden merkitystä. Kierroksen aikana toimivat parhaiten pähkinät, hedelmät, kuten banaani ja omena, sekä välipalapatukat. Kuumalla kelillä pelaaja tarvitsee enemmän elektrolyyttejä eli suoloja tasaisin väliajoin. Ne tehostavat nesteen imeytymistä.

Omat kokemukseni ja yhteenveto

Videolla kerroinkin jo aika kattavasti, mitä itse olen mieltä laadukkaasta tankkauksesta golfkierroksen aikana. Suurin osa pelaajista varmasti tietää suurin piirtein, mitä olisi järkevä syödä ja juoda, mutta ei välttämättä pidä sitä niin tärkeänä, että aina olisi parhaat eväät mukana.

Näin käy myös minulle ja on täysin inhimillistä silloin tällöin sortua pullakahveihin tai hodariin taukokioskilla. Nämä saattavat joskus poistaa huonosti alkaneen kierroksen harmitusta tai antaa mielihyvää, joka voi hyvinkin auttaa loppukierroksen suoritukseen.

Tärkeintä olisi ylläpitää sopivaa energiatasoa, juoda säännöllisesti esimerkiksi pari huikkaa laimennettua urheilujuomaa jokaisella reiällä ja syödä tasaisin väliajoin jotain pientä (esimerkiksi banaanin tai pari, pähkinöitä, energiapatukka) siten, ettei missään vaiheessa tule kova nälkä tai jano.

Sain Olvin valmistamia Teho Sport -tuotteita testiin tätä kirjoitusta varten.

Golf Talma ja Kotojärven Kartanogolf

Talman golfkeskuksesta löytyy kaksi tasokasta 18-reikäistä kenttää ja myös hyvä 9 reiän par 3 -kenttä. Harjoitusalueita on reilusti niin par 3 -kentän puolella kuin klubin läheisyydessä. Master-kenttä on tällä hetkellä loistokunnossa. Laakson griineille oli juuri tehty hoitotoimenpiteitä. Hieno golfyhteisö kaikin puolin!

Golf Talma, Laakso

Golf Talma, Laakso

Kotojärvellä olin pelannut vain kerran aikaisemmin, ja 9 reiän Rantakenttä oli täysin uusi tuttavuus. Puistokentällä on pari reikää, jotka vaativat muutaman pelikerran alle, jotta lyöntilinjat hahmottuvat paremmin. Kenttä on kohtuullisen lyhyt ja antaa mahdollisuuden hyvään tuloksentekoon. Rantakenttä on erinomainen paikka aloittelijoille sekä harjoitteluun.

Kotojärven Kartanogolf

Kotojärven Kartanogolf

Tarkemmat ajankohtaiset tiedot ja koronavirusrajoitukset kannattaa katsoa kenttien nettisivuilta.

50 Day Golf Challenge

Miten peli kulki?

Laakso-kentän 70 (-2) on kauden ensimmäinen bogiton 18 reiän kierros – kaksi birdietä ja 16 paria. Muuten peli oli aika tasaista. Kotojärvellä alkoi jo pitkän päivän myötä keskittyminen herpaantua ja suhteellisen kovat griinit aiheuttivat haasteen lähipelille.

Tulokset ja tilastot

Seuraan jokaisen kierroksen ja kentän osalta myös keskeisiä fitness-tilastoja, joiden avulla selvitän paljonko tässä projektissa kaikkien Uudenmaan alueen kenttien pelaamiseen kuluu aikaa, kertyy matkaa, palaa kaloreita ja tulee lyöntejä.

Seuraava blogi taas muutaman päivän päästä!

Voit seurata pelejäni ja Uudenmaan alueen golfvalloitusta tulosten osalta Golf GameBook -sovelluksessa (Mikko Rantanen, HCP +0.8).

Mikko Rantanen on entinen golfammattilainen ja nykyinen speedgolfin maailmanmestari. Tässä juttusarjassa golfalan monitoimimies aikoo kiertää kaikki Uudenmaan alueen kentät 50 päivän aikana.

Etsi luettavaa