Hyppää sisältöön

Näin kontrolloit draivin lentokaarta – valitse vahvuuksiisi soveltuva kierre

Tarkkuutta optimoivat pelaajat valitsevat usein faden ja pituutta maksivoivat draw’n kaarekseen.

GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen opastaa, kuinka kontrolloit pallon lentokaarta.

Hallitussa lentokaaressa on kyse pallon lähtösuunnan ja kierteen määrän kontrolloinnista. Lee Trevino on todennut osuvasti, että ”faden kanssa voit keskustella, mutta draw ei sinua kuuntele”.

Riippuen pelisi tarpeista sinun tulee valita vahvuuksiisi soveltuvan kierteen kontrollointi. Tarkkuutta optimoivat pelaajat valitsevat usein faden ja pituutta maksivoivat draw’n kaarekseen.

Vaikka lyöntiä tulisi pystyä taivuttamaan molempiin suuntiin, on pelaajan tekniikkaan istuva vahvempi kierre syytä hioa ns. ”stock-lyönniksi”.

Vakioi alkuasetukset

Vartalon linjaus ja pallon paikka vaikuttavat suuresti sekä mailan kulkusuuntaan että lavan asentoon osumassa. Tarkista vartalon linjaus: hartiat, käsivarret ja lantio kohdelinjan suuntaiseksi.

Pallon paikka lähellä vasemman kainalon linjaa, fadea pelaavilla vähän keskemmällä. Tiin korkeus draw’ta pelaavilla puoli palloa lavan yläpuolella ja fadea pelaavilla vähän matalampi.

Hyvä alkuasento luo tasapainoisen svingin ja takaa osumatarkkuuden.

Treenaa ajoitus timanttiseksi

Harjoittele toistettavaa draivin lentokaarta harjoitusasemasta erivauhtisten lyöntien avulla. Aseta suuntatikku pallon ja kohteen väliin 5–8 metriä pallon etupuolelle.

Draw’ta pelaavan tulee lähettää pallo tikun oikealta puolelta ja antaa pallon kaartaa takaisin kohteeseen ilmalennon aikana. Tavoitteena on siis kontrolloida lavan kulkusuunnan ja lavan asennon yhteistoimintaa osuma-alueella.

Aloita 50 prosentin voimalla lyödyillä chipeillä, jossa rannekulmat ovat melko passiiviset ja hartioiden kierto tekee suurimman työn.

Lapa tekee osuma-alueella vahvan kaarteen ja sulkeutuu itsestään, kun pelaaja svingaa ylöspäin osumahetkellä. Toista näitä chippejä, kunnes olet lyönyt kolme kappaletta täydellisiä kaaria startaten pallon oikealle ja palauttaen sen kohdelinjaan.

Jatka tämän jälkeen 85 prosentin voimalla lyötyjä täysimittaisia svingejä. Rauhallisten svingien harjoittelu kehittää aistimaan kehon, käsivarsien ja lavan yhteistoimintaa ja sopii sellaisenaan kapeiden väylien avauslyönniksi.

Jokaisella pelaajalla tulisi olla normaalille draivilyönnille ns. varmistin. Yksi vaihtoehto voisi olla tämä pienemmällä vaihteella lyöty draivi.

Toista kevyitä svingejä, kunnes olet saanut kaksi täydellistä muotoa taivaalle kaartaen pallo takaisin kohteeseen.

Harjoitteen lopuksi lyödään yksi täydellinen lentokaari 105 prosentin voimalla.

Kun halutaan lyödä pitkälle, tulee pelaajan kiihdyttää mailan lapaa oikeassa suhteessa kehoon nähden. Ajoituksen on toimittava myös ”ylinopeutta” lyötäessä.

Seuraavassa videossa on kooste Euroopan Tourin kauden 2018 merkityksellistä driveistä. Kiinnitä huomio balltracerin avulla havainnollistettuihin lentokaariin. Siinä missä Rory McIlroy pelaa drawta, Bubba Watson leikittelee faden kanssa.

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

MAINOS

Oletko päättänyt olla parempi golfari ensi kaudella?

Varaa paikka GoGolf-valmennuksen suosituilta talvikursseilta – ja nautit pelamisesta ensi kesänä aiempaa enemmän.

Etsi luettavaa