Hyppää sisältöön

Näillä kuudella väylällä Mastersin voitto ratkeaa

Augusta Nationalin takaysillä voi tapahtua melkein mitä vain.

Masters-viikko on pitkä ja perusteellinen golftaitojen koitos. Augusta National tarjoaa mahdollisuuden sankaritekoihin, mutta se saattaa myös rankaista nopeasti kovalla kädellä. Listasimme kuusi väylää, joilla tulevana sunnuntaina ratkaistaan US Mastersin voitto.

Viime vuonna Masters Tournamentin tulostaso oli hyvä, mutta kilpailussa tehtiin silti 119 tuplabogia ja 13 tätä isompaa tulosta.  Adam Scott kertoi tiistain haastattelussa, että vaaroista huolimatta kentällä ei voi pelata varman päälle. Turvallisiin paikkoihin lyöminen saattaa onnistua, mutta nopeilla ja kaltevilla griineillä pitkät putit jättävät liikaa töitä parin eteen. 

Griiniosumien määrä on yksi tärkeimmistä tilastoista kisaa ajatellen. Vain hyvät lähestymiset antavat mahdollisuuden voittoon. Nyrkkisääntönä pidetään, että voittajan on osuttavat viikon aikana vähintään 50 griiniin. Tämä tarkoittaa 12 – 13 griiniosumaa per päivä. 

Loppukierroksen haasteiden takia kilpailu ratkaistaan vasta sunnuntain takaysillä. Augusta Nationalin loppuväylillä hyvän ja huonon lähestymislyönnin ero voi olla tuloskortissa kolme lyöntiä, eikä muutaman lyönnin johto takaa mitään ennen loppua. Sunnuntaina voittajan on selvitettävä kunnialla nämä kuusi legendaarista väylää:

11. White Dogwood

Yhdestoista reikä osoittautui viime vuonna koko kisan vaikeimmaksi.

Kentän yhdestoista väylä oli jälleen kilpailun vaikein kaudella 2015. Keskiarvo par nelosella oli 4,326 lyöntiä. Lähestyminen veden reunustamalle griinille on visuaalisesti pelottava varsinkin, kun väylällä on pituutta peräti 462 metriä. Vasemmalle karkaava lähestyminen päätyy varmuudella veteen. Oikealle työnnetty lyönti putoaa notkoon, josta griini viettää pelaajasta poispäin vettä kohti. 

12. Golden Bell

Kahdestoista reikä on lyhyt mutta vaikea par-kolmonen.

Lyhyt noin 140 metriä pitkä väylä oli viime vuonna kilpailun toiseksi vaikein par-3. Tuolloin tälle reiälle kertyi kilpailussa eniten tuplabogeja, joita tilastoitiin 15 kappaletta. Korkeat puut ohjaavat tuulta, ja se voi yllättää pelaajan, eikä kapea ja väylän suuntaan kulmittain sijoitettu griini anna suurta marginaalia virheille. Lyhyt lyönti jää veteen, ja griinin takaa pelaaja joutuminen tarkoittaa sitä, että parin tekeminen tulee olemaan vaikeaa. Kuten takaysin par-vitosilla myös tällä väylällä voidaan nähdä sunnuntaina kolmen lyönnin heittoja pelaajien välillä. 

13. Azalea

Kolmastoista on Augusta Nationalin kaunein ja dramaattisin reikä.

Augusta Nationalin kaunein ja dramaattisin väylä. Se haastaa pelaajan ensin avauksessa ja sitten lähestymisessä. Draiverilla avauslyönti on lyötävä joko kulman yli tai se kiertäen. Puukolmosella avaus voidaan lyödä ilman, että suora lyönti pallo päätyy pitkäksi takakarheikkoon. Jason Day aikoo harkita viikolle tätä konservatiivisempaa strategiaa.

Hyvät lyönnit tarjoavat helpon birdien tai eaglen kun par vitonen on vain 466 metriä pitkä. Epäonnistunut lyönti johtaa nopeasti bogiin tai tuplaan. 

15. Chinese Fir

Viidestoista reikä haastaa pelaajan lähestymisessä.

Tämä par 5 ei näytä aivan yhtä dramaattiselta kuin kolmastoista, mutta haastaa pelaajan avauslyönnissä ja lähestymisessä. Vasemmalle päätyvä avaus jää puiden taakse, ja pelaaja voi unohtaa helpon birdien. Griini viettää kohti sen edessä olevaa vesiestettä ja vaatii kontrollia myös wedge-lyönnissä. Liikaa spinnaavat lyönnit voivat valua lipulta aina veteen asti. 

Griinin muoto vaikeuttaa myös lähipeliä griinin takaa, josta epäpuhdas osuma voi helposti päätyä takaisin etuveteen. 

16. Redbud

16. reikä on helppo par-3. Epäonnistumiselle ei kuitenkaan ole tilaa.

Kuudestoista väylä on koko kentän helpoin par-kolmonen. Griinillä on tilaa ja sen muodot auttavat pelaajaa varsinkin sunnuntain lipunpaikalle pelattaessa. Reiän vaikeus tulee esiin vasta, jos pelaaja epäonnistuu lähestymisessä. Griini viettää erittäin jyrkästi oikealta vasemmalle ja pitkien puttien ja chippien kontrolli on vaikea hallita täysin. Kaltevuutta on myös reiän ympärillä ja kuudennentoista väylän griinillä ollaan monesti nähty voittajan upotus ja haastajan epäonnistuminen alle neljästä metristä. 

18. Holly

18. reiän avaus on kireä. Se lyödään ylämäkeen.

425 metriä pitkä väylä pelataan ylämäkeen, ja se on siksi yksi kentän pisimpiä haasteita. Avauslyönnissä oikealla oleva metsikkö on tiheä, ja vaikka pallo löytyy helposti, puiden seasta ei aukea väylää griinille. Vasemmalla olevat väyläbunkkerit ovat yllättävän syviä ja korkea lippa voi estää pelaajan pääsyn griinille. Hyvän avauksen jälkeen lähestyminen on helppo pysäyttää vastaanottavalle griinille. Sunnuntain lipunpaikka on viime vuodet ollut griinin etuosassa tarjoten hyvän birdie mahdollisuuden. Takalipulle pelattaessa reikä pitenee ja vaikeutuu.

Etsi luettavaa