Hyppää sisältöön

Monta syytä tutustua Kotojärvi Golfiin – Jack Nicklaus luonnosteli ensimmäiset pohjat kentille

Kotojärven päätösväylä antaa useimmille pelaajille mahdollisuuden onnistumiseen ja hyvään jälkimakuun kierrosesta

Kotojärvellä näyttää hyvältä. Maalaismaisemassa sielu lepää, kenttä on saatu hyvää kuntoon ja osakkeisiin lliittyvät riidat on pääsääntöisesti selätetty. Maailman parhaisiin e-urheilijoihin lukeutuva Joona ”Serral” Sotala on tehnyt golfyhtiön kanssa yhteistyösopimuksen ja isännöi lauantaina palkinnoiltaan kauden merkittävintä kilpailua.

Tiistaiaamu Pornaisilla Kotojärvi Golfin klubitalon maalaisympäristössä on aurinkoinen, mutta kahdeksan aikaan vielä varsin rauhallinen. Kukonlaulun aikaan kentälle rientäneitä ei alueella näy, ruuhkan huippu kentällä  ajoittuu aamupäivän osalta kello 10-12 väliseen aikaan, sekä työajan jälkeisiin iltatunteihin myös kyseisenä päivänä

Kotojärven Kartanon maatilan entisille maille rakentunut golfkeskus  sijaitsee Pornaisissa Keski-Uudellamaalla.  Syrjässä valtaväyliltä, kuitenkin kohtuullisen ajomatkan päässä myös pääkaupunkiseudulta.

Huomiota herättää jo kentälle ajettaessa viheriöiden pieni koko, mieleen tulee 70-luvun loppu, aika jolloin Aulangon, Turun Ruissalon ja Tammer Golfin viheriöt olivat vastavan kokoisia postimerkkejä.  

Silmä tottuu pienempiin maaleihin varsin nopeasti. Kierroksella ja  sen jälkeen kokemus jää varsin piristävänä mieleen. Lähipeliin ja lähestymislyönteihin kierros Kotojärvellä antaa ylimääräisen oppitunnin.

Kotojärvellä on myös haastavia avauksia, niistä yksi parhaista on kentän neljäs, jossa avauksia väijyy vesi.

Kotojärvellä on myös haastavia avauksia, niistä yksi parhaista on kentän neljäs, jossa avauksia väijyy vesi.

Teemu Tyry

Pelaaminen on joutuisaa, karheikot ovat lyhyitä, samoin siirtymät viheriöltä tiiauspaikoille.  

Kentän mitta (4 600-5 300m, par 72) takaa sen, että keskivertopelaajakin pääsee kohtuullisen avauksen jälkeen lyömään monillle lyhyille (250-300 m) par-nelosille lähestymisiä makoisilta etäisyyksiltä lyhyillä raudoilla.

Lähipelitaitoja ja luovuutta mitataan reilulla tavalla. Viheriöt olivat elokuun alussa hyvässä kunnossa, samoin väylät. Reuna-aluilla ja osilla tiiauspaikoista kastelujärjestelmän puutteet näkyvät keskenkuntoisuutena ja epätasaisena laatuna.

Kotojärvelle ei kannata lähteä etsimään Suomen fiineintä kenttää, mutta maisemiltaan, tunnelmaltaan sekä pelattavuudeltaan se on kokemisen arvoinen. 

Mieleenpainuvia väyliä matkan varrelta löytyy useita. Ensimmäiset kuusi kulkevat tasaisessa peltomaisemassa olematta millään tavoin tylsiä. Etenkin kahdessa par-kolmosessa on sopivasti luonnetta ja muotoja.

Kierroksen keskivaihe, väylät 8-13 antavat hyvää haastetta  ja maisemallisia elämyksiä. Kaksi viimeistä reikää jättävät vielä hyvän loppumaun, 17:s on reilu ja vaativa par-nelonen, 18:s mäen päältä lyötävä par-nelonen, jossa tarkalla avauksella melkoinen osa pelaajista pääsee pienen noston päähän bunkkerien ympäröimästä viheriöstä.

Numerot osoittavat oikeaan suuntaan

Kotojärven golfyhtiön riidat nousivat muutama vuosi sitten valtakunnan tason uutisiksi. Osakkeen omistajista osa häivytti omistuksensa myymällä ne veroparatiiseissa majaansa pitäviin yrityksiin.

Vyyhtiä on purettu pitkään ja hartaasti myös oikeusteitse. 

Vastikkeista kertyvien eurojen määrä laski radikaalisti, samoin jäsenten sekä pelattujen kierrosten. Vaikeuksien kierre on nyt kääntynyt myötäisemmäksi tuuleksi.

Mika Asikainen kuvattuna kentän upeimpiin väyliin lukeutuvan 11:n tiiauspaikalla

Mika Asikainen kuvattuna kentän upeimpiin väyliin lukeutuvan 11:n tiiauspaikalla

Teemu Tyry

Golfyhtiö palkkasi alkukaudesta 2018 toimitusjohtajaksi Mika Asikaisen, joka valmentajataustansa johdosta tekee myös jonkin verran opetustöitä Timo Ruudan ohella.

”Seuran jäsenmäärä on kasvanut kuopan jälkeen erittäin hyvin. Alle 300:sta on päästy jo lähes tuplalukuihin ja uskon tämän suuntauksen jatkuvan”, Asikainen kertoo.

”Kotojärvellä on hyvä markkinarako tällä alueella. Pelaaminen on helppoa, vaivatonta ja nopeaa. Kentällä on keskimäärin hyvin tilaa ja olemme saaneet myös päivässä golfariksi koulutuksen kautta erittäin paljon uusia potentiaalisia harrastajia mukaan”, Asikainen iloitsee.

Mahdollisuuksia potentiaalin osalta on käyttöasteen tuplaamiseen nykyisestä. Kierrosmääärät ovat 10 000 paremmalla puolella, talouden turvaamisen takiakin Asikaisen ykköshaasteita on toiminnan vilkastuttaminen

Kotojärvi Golfin aiempi pääosakas Björn  Fredriksson on vetäytynyt operatiivisesta johdosta, ja haluaa antaa Asikaiselle työrauhan golfkeskuksen kehittämiseen.

”Riitaisat ajat ovat takanapäin. Meidän on katsottava tulevaisuuteen. Yleinen uskomus on, että Kotojärvelläkin siirrytään jollain aikavälillä markkinaehtoiseen toimintamalliin, jossa omistaminen ja pelaaminen eriytetään toisistaan”, Fredriksson maalailee.

Jack Nicklaus luonnosteli 36-reikäisen kentän

Kotojärven Kartanon maisemiin golfkeskusta hahmoteltiin jo 80-luvun toisella puoliskolla muullakin kuin lyijykynällä. Laji oli kovassa buumissa ja Amer-yhtymälle MacGregor-yhtiönsä myynyt Jack Nicklaus kiidätettiin Kotojärvelle tekemään analyysiä alueen soveltuvuudesta golfkeskukseksi.

Jack Nicklauksen luonnos  kenttäsuunnitelmaksi vuodelta 1987 on Kotojärvellä edelleen tallessa. Oikealla Björn Frediksson

Jack Nicklauksen luonnos kenttäsuunnitelmaksi vuodelta 1987 on Kotojärvellä edelleen tallessa. Oikealla Björn Frediksson

Teemu Tyry

Vaikka projekti ei lähtenyt tuolloin lentoon, Nicklauksen toimisto työsti alustavan suunnitelman 36-reikäisen kentän osalta.

Kotojärven kenttä avautui kahdessa osassa vuosina 2000-2001 Matti Louhion suunnittelemana. Lassi Pekka Tilander  perusparanussuunnitelma toteutettiin 2008-2009.

E-urheilija Joona ”Serral” Sotala isännöi kisaa lauantaina

Kotojärvi Golfin kuuluisin pelaaja on 21-vuotias Joona Sotala, Starcraft II-sarjan maailmanmestari. 

Sotala aloitti golfin Kotojärvellä jo kymmenvuotiaana, mutta lajin harrastaminen on jäänyt vähiin,kunnes hän aktivoitui uudelleen peliin isänsä kanssa kauden alkuvaiheilla.

”Golf on todella nasta harrastus ja minulle täydellistä vastapainoa omaan ammattiin suhteutettuna. Kentällä ei tule mietittyä pelaamiseen liittyviä yksityiskohtia”, Sotala perustelee golfaamistaan.

Kotojärvi Golf, Pornaisten kunta ja taiteilijanimen Serral jo juniorina e-urheilijana luonut Joona Sotala järjestävät lauantaina 10.8 yhdessä 18-reikäisen pariscramblen Kotojärven Puistokentällä.

Joona Sotala on Pornaisten oma ylpeys, joka on pistänyt Starcraft II-sarjaa ylivoimaisesti hallinneet korealaiset polvilleen

Joona Sotala on Pornaisten oma ylpeys, joka on pistänyt Starcraft II-sarjaa ylivoimaisesti hallinneet korealaiset polvilleen

Teemu Tyry

Kilpailusssa on erinomaiset palkinnot. Yhteistyökumppaneihin lukeutuvat Samsung, Telia sekä Srixon, joka järjestää tavanomaisesta poikkeavan erikoiskilpailun.

Ilmoittautumiset kilpailuun  suoraan Kotojärven nettisivujen kautta.

Suomen mielenkiintoisimpiiin nuoriin urheilijoihin lukeutuvasta Joona Sotalasta oma artikkelinsa GoGolfin sivuilla torstaina kello 10.00 ( myöhäistetty alkuperäisestä)

Etsi luettavaa