Hyppää sisältöön

Mitä on AimPoint griininluku?

Puttaamisen merkitystä korostetaan usein. Eikä syyttä, sillä vaikea on tehdä tulosta, jos putit eivät uppoa.

Hyvä puttaaminen koostuu muutamasta tekijästä. Ne ovat itsestäänselvyyksiä, jos asiaa ajattelee tarkemmin: pitää osata putata haluttuun suuntaan ja pitää osata putata sopivalla kovuudella. Lisäksi pitää tietää oikea linja.

Oikean linjan tietäminen, siis griininlukeminen, on jopa enemmän kuin osatekijä hyvässä puttaamisessa. Se on kaiken perusta. Sillä ilman oikean linjan tietämistä on mahdotonta upottaa ensimmäistäkään puttia paitsi tuurilla. (Tuurilla siten että puttaaja lyö vahingossa sopivasti vinoon tai pallo sattumoisin pomppii vaikkapa piikinjäljistä oikealle linjalle).

Silti griininlukemista ei ole opetettu millään tavalla valtaosalle golfareita. Ainoat ohjeet ovat olleet joko epämääräisiä tai jopa harhaanjohtavia. Esimerkiksi yleinen käsitys että kannattaa katsoa vain linjan viimeistä metriä tai kahta ei yksinkertaisesti ole hyvä neuvo. Pallo kun ei muuta voi kuin reagoida painovoimaan koko matkan ajan.

Parhaissa tapauksissa on neuvottu pelaajia hahmottamaan, minne pallo päätyisi, jos sen puttaa suoraan reikää kohtia sopivalla vauhdilla. Kun pelaaja osaa ennakoida kuinka paljon reiän alapuolelle pallo päätyisi, hän voi tähdätä vastaavan matkan reiän yläpuolelle. Tämä toimii jopa mainiosti aloittelevalle golfarille ja auttaa monia upottamaan selkeästi kallistuvia putteja hyvällä prosentilla.

Valitettavasti kaikki putit eivät ole selkeitä. Ihmissilmä tulee helposti huijatuksi kaarevia muotoja tutkiessa. Jokaiselle golfarille on monesti käynyt, että puttilinja ensin näyttää joltain mutta pallon lyötyä huomaa linjan olleenkin jotain aivan muuta.

Koska emme voi täysin luottaa silmiimme, tarvitsemme muitakin aisteja linjojen lukemiseen. Tässä AimPoint auttaa ketä tahansa golfaria, sillä menetelmässä linjojen lukeminen tapahtuu enemmän jaloilla kuin silmillä. Pelaaja opettelee tunnistamaan kallistuksen suunnan ja määrän jaloillaan, sen jälkeen hän voi aiempaa tarkemmin ennakoida tulevan linjan.

Mutta AimPoint on parhaimmillaan paljon enemmän – kyse on ajattelutavasta, siitä että mikään pallo ei päädy sattumalta minnekään. Maata pitkin kulkeva pallo reagoi ensisijaisesti vain pinnan muotoihin ja siten pallon kulun voi ennustaa etukäteen tarkasti. Tässä on merkittävä ero pelkällä vaistolla puttaamiseen, puhumattakaan puhtaasta arvaamisesta, mitä monien tekeminen griineillä on.

Oppiessaan ymmärtämään linjoja paremmin golfarin tekeminen paranee kokonaisuudessaan. Hän huomaa tajuavansa tarkemmin oliko epäonnistuneen putin syy väärässä linjassa vai huonossa lyönnissä. Hänen putista saama palaute muuttuu oikeammaksi. Mikä parasta, hän ei enää ala etsiä syytä tekniikasta, kun virhe tapahtui linjassa. Tämä on kenen tahansa golfarin kannalta oleellinen asia.

AimPoint sai alkunsa Mark Sweeney nimisen amatöörigolfarin katsellessa golfkisaa televisiosta tämä vuosituhannen alussa. Lähetyksessä maailman parhaat pelaajat toistuvasti lukivat tietyn putin väärin eräällä griinillä. Tätä ihmetellessä Sweeneylle tuli mieleen kokeille pystyisikö hän selvittämään, kuinka pallo rullaa maan pinnalla. Muutamassa kuukaudessa syntyi ohjelma, jonka avulla televisiolähetyksissä ruutuun ilmestyi viiva näyttäen katsojille oikean linjan reikään.

Mikä mielenkiintoisinta, Sweeneyllä kului paljon enemmän aikaa idean myymiseen televisioyhtiöille kuin itse ohjelman kehittämiseen. Hän törmäsi jatkuvasti asenteeseen, ettei kukaan moista voi laskea. Golfaavat televisiopomot kertoivat hänelle griinienlukemisen olevan synnynnäistä ja joillain vain on se taito ja toisilla ei. Lopulta vuonna 2007 Golf Channel osti ajatuksen ja AimPoint-linja ilmestyi lähetyksiin.

Pian Sweeney tajusi, kuinka merkittävästi hänen oma puttaaminensa oli lyhyessä ajassa parantunut. Tästä innostuneena hän kehitti opetustuotteen, AimPoint klinikan, jonka avulla kuka tahansa golfari voi oppia ennakoimaan pallon rullaamista griinillä. Nyt vajaa kymmenen vuotta myöhemmin televisiolähetyksissä AimPoint-linjaa ei enää ole, mutta metodia käyttäviä golfareita on jatkuvasti kasvavassa määrin niin huippu- kuin klubipelaajienkin keskuudessa.

Itse metodi on kehittynyt vuosien saatossa valtavasti. Alkuvuosina pelaajat kulkivat griineillä taskussaan AimPoint-vihko, jonka avulla pystyi laskemaan tulevan kallistuksen senttimetrin tarkasti. Muutama tour-pelaaja käyttää vihkoa yhä sen tarkkuuden ansiosta, mutta valtaosa huipuistakin on siirtynyt nopeampaan ja helpompaan Express-menetelmään. Siinä vihkon ja senttimetrien sijasta pelaaja saa visuaalisen näkymän tulevasta kallistuksesta sormien avulla. Lukuisista AimPoint Expressin käyttäjistä yksi on naisten tämänhetkinen maailmanykkönen Lydia Ko. Hän kertoi hiljattain haastattelussa, kuinka koko prosessi on yksinkertainen ja nopea, ja kuinka se on kehittänyt hänen puttaamisen koko rutiinia parempaan suuntaan.

————

Kirjoittaja on GoGolfin tuore house pro Antti Vaalas. Hän opettanut AimPointtia Kytäjällä vuodesta 2011. 

Kytäjällä pidettävät AimPoint Express klinikat löydät GoGolfin Shopista.

 

Etsi luettavaa