Hyppää sisältöön

Missä näet itsesi viiden vuoden päästä, Sami Välimäki

Sami Välimäki voitti uransa kuudennen European Tourin osakilpailun. Yhtä kovaan suoritukseen ovat kyenneet aiemmin Jon Rahm ja Sergio Garcia.

Koronaviruksen vuoksi European Tourin kausi on keskeytetty. Tuore ET-voittaja Sami Välimäki myöntää, että tauko on käynyt hermoille.

SAMI VÄLIMÄEN, 21, elämässä on tapahtunut viimeisen vuoden aikana paljon. Päästyään armeijasta hän valloitti Pro Golf Tourilla neljä kisaa ja sijoittui satelliittikiertueen rankingissa niukasti kakkoseksi.

Paikka Challenge Tourilla jäi käyttämättä, sillä marraskuussa Sami nousi European Tourille sijoittumalla kiertueen karsintafinaalissa jaetulle kahdeksannelle sijalle.

Ensimmäisessä pääkiertueen kisassa hän karsiutui, mutta sen jälkeen kisat sujuivat nousujohteisesti. Kaikki huipentui maaliskuun ensimmäisenä päivänä Omanissa, kun Sami puttasi noin metrin mittaisen voittoputin kuppiin kolmannella uusintareiällä Etelä-Afrikan Brandon Stonea vastaan. Kisa oli vasta hänen uransa kuudes pääkiertueella.

Voiton jälkeen Sami ehti pelata vain yhden kisan, ennen kuin European Tour jäi koronaepidemian takia pitkälle tauolle koronaviruksen takia.

Tapasimme Samin huhtikuun alkupuolella valmentaja Timo Karvisen opetusstudiolla Espoon Golfseuran rangella, jonne hän oli saapunut Nokialta. Tuolloin Uudenmaan rajat olivat poikkeustilanteen vuoksi vielä kiinni, mutta Sami pääsi poliisin tiesulun ohi viettämään harjoittelupäivää.

Kuinka sujui rajan ylitys?

Hieman oli ongelmia, vaikka näytin olympiakomitealta saamaani lappua, että voisin tulla valmentajan luokse harjoittelemaan. Naispoliisi sanoi aluksi, että harrastaminen ei taida nyt onnistua Uudenmaan alueella. Hän otti kuitenkin radioyhteyden jonnekin ja sain jatkaa matkaa.

Tulin edellisen kerran Uudenmaan rajan yli Arto Nybergin televisio-ohjelman kuvauksiin. Silloin rajan ylitys meni helpommin.

Miten koronaepidemia on vaikuttanut arkeesi, kuinka hyvin olet pystynyt harjoittelemaan?

Hyvällä kelillä olen päässyt ulos treenaamaan, kun sisähallit ovat nyt kiinni, mutta enemmän kyseessä on ollut ylläpitävää harjoittelua. Kun sää lämpenee, silloin pystyy myös harjoittelemaan enemmän.

Kuntosalille olen päässyt normaalisti. Olen käynyt siellä kahdeksan yhdeksän aikaan aamulla, jolloin ei ole ollut paljon muita kävijöitä.

Seuraatko viruksen ympärillä tapahtuvaa uutisointia?

Luen, jos tulee suuria muutoksia asian tiimoilta, mutta muuten olen jättänyt uutisten lukemisen väliin. Koetan olla nyt pois medioista, koska siellä tulee enemmän negatiivista ja nyt pitäisi koettaa löytää jotain positiivistakin. Ehkä sitten, kun tautiin löytyy lääke ja positiivisia asioita asian ympäriltä rupeaa tulemaan, niin alan seurata uutisointia.

Asteikolla yhdestä kymmeneen, kuinka paljon harmittaa, että yhtäkkiä koko maailma ja European Tour pysähtyy, kun olet juuri päässyt elämäsi kuntoon ja ottanut avausvoiton kiertueella?

Kymmenen. Tai ehkä yhdeksän, kun tuli se voitto, niin ei tarvitse enää pelipaikkaa jännittää. Kun pääsisi edes treenaamaan ja pelaamaan kunnon olosuhteisiin esimerkiksi Espanjaan tai muualle, niin sekin olisi jo hyvä.

Missä olisit tällä hetkellä alkuperäisten suunnitelmien mukaan, jos ei olisi ollut koronavirusta?

Olisin ehkä täällä, kun on Masters-viikko. Tai sitten jossain lämpimässä valmistautumassa kisoihin.

Tosiaan tänään olisi pitänyt alkaa Masters Tournament, mutta se siirrettiin marraskuulle. Minkä major-turnauksista arvostat itse korkeimmalle ja miksi?

Mastersin, vihreä takki on niin siisti. Pienestä pitäen olen katsonut kisasta paljon erilaisia high light -lyöntejä. Kisa pelataan aina samalla kentällä (Augusta National), eikä sitä pääse kiertämään muuten kuin pääsemällä mukaan kilpailuun.

Kuinka paljon sinua kutkuttaisi päästä pelaamaan kilpagolfia?

Nyt alan olla sopeutunut ja pahin kiima on rauhoittunut, mutta alkuun oli paha tilanne. Hermot olivat kireällä, kun ei ollut tekemistä. Normaalisti edessä on aina seuraava kisa, johon voi asettaa tavoitteita ja jota odottaa, mutta nyt kisoja perutaan koko ajan.

Missä kunnossa uskot olevasi, kun kisat alkavat jälleen?

Uskon, että kunto on hyvä. Eiköhän ensimmäisestä kisasta tule ilmoitus riittävän aikaisin, että siihen ehtii valmistautua huolella. Oma näkemykseni on, että virustilanteen pitäisi olla tasoittunut kuukauden ajan, ennen kuin päästään taas pelaamaan kisoja.

Yksi vaihtoehto pelata kisoja on se, että Britanniassa pelattaisiin esimerkiksi neljä viikkoa putkeen ja sitten oltaisiin kaksi viikkoa kotona karanteenissa.

Sekin mietityttää, että jos esimerkiksi kaikkialta muualta paitsi kolmesta maasta avataan rajat, niin voidaanko kiertuetta vielä silloin edes aloittaa? Jos Italiasta, Kiinasta ja Espanjasta ei saa matkustaa kisapaikalle, niin melkein puolet European Tourista on jumissa. No, sitten suomalaisilla olisi tietysti hyvät mahdollisuudet pärjätä.

Onko European Tour pitänyt pelaajia ajan tasalla kriisin aikana?

Jonkin verran. Enemmän tullut viestiä peruutuksista, eikä tarkkaa tietoa jatkon suhteen ole vielä tietenkään tullut.

Mitä kertoo Sami Välimäestä, että uskallat kertoa ääneen kovista tavoitteistasi?

Ehkä se kertoo siitä, että luotan vahvasti siihen, että pystyn niihin pelaamaan. Jos asettaa riittävän kovat tavoitteet ja niihin pääsee, niin sen jälkeen pystyy nostamaan tavoitteita. 

Mistä tällainen suomalaiselle jopa poikkeuksellinen itseluottamus kumpuaa?

Kovasta harjoittelusta ja kilpailuvietistä. Tykkään kilpailla ja koettaa olla paras. Kun harjoittelee hyvin ja asettaa tavoitteet riittävän korkealle, niin sieltä se itseluottamus tulee.

Omanin voittoa on kiva muistella, palataan hetkeksi siihen. Oletko laskenut, kuinka monta onnitteluviestiä tai -soittoa sait voiton jälkeen?

En ole laskenut, mutta niitä tuli paljon. Puhutaan sadoista, ei tuhansista.

Mikä viesteistä tai puheluista on jäänyt parhaiten mieleen?

Puhelu perheelle pari tuntia voiton jälkeen, kun palkintojenjako ja kuvaukset oli ohi.

Millaisia tunteita se herätti?

Suuria ilon tunteita. Siihen asti kun autoa en saanut itse oikein ajaa, äitini oli paljon reissukaverina. Olen päässyt keskittymään pelaamiseen, ja matkoilla ruokapuoli on ollut kunnossa.

Mikä oli ensimmäinen ajatuksesi, kun laitoit ratkaisevan putin sisään?

Suuri helpotus, kun tulevaisuus oli vähäksi aikaa turvattu. Kun näin, että Stonen putti meni ohi, siinä tuli kaikki skenaariot mieleen, mitä sillä putilla voisi saavuttaa. Se toi lisää painetta puttiin.

Mitä ylipäätään muistat tuosta putista?

Putissa oli oikea vasen breikki ja tuuli. Matkaa oli vain reilu metri ja piti valita, puttaanko kovaa vai laitanko sen liruttamalla sisällä. En kyllä edelleenkään tiedä, kumman niistä valitsin (nauraa).

Viimeinen putti ei tainnut olla parasta Sami Välimäkeä?

Siitä putista ei saa opetusmateriaalia. En pysty sanomaan, oliko se hiha- vai kantaosuma, mutta vasemmalle se lähti. Lyhyttä oikealta vasemmalle kallistuvaa puttia en ollut ennen kisaa harjoitellut.

Kuinka ajoissa etukäteen ryhdyit valmistautumaan voittajan puheen pitoon?

Sain järjestäjiltä lapun käteen, ketä pitää kiittää ja tein siihen pienen oman lisän. Kun  ensimmäiset sanat sai suusta, niin alkoi helpottaa. Sama juttu on televisiohaastattelussa, oman vuoron odottaminen ei ole lempipuuhaani.

Mikä voittamisessa on hienointa?

Se palkitsee oman työn ja kovan harjoittelun. Tietää, että on tehnyt hyviä asioita ja saa lisäbuustin harjoitella lisää. Itselleni on tärkeintä tietää, että olen tehnyt oikeita valintoja mitä ja miten harjoitellaan.

Oletko ollut voiton jälkeen kuumaa nimi sponsorimarkkinoilla?

En ole. Se johtuu varmaan koronasta. Yrityksillä on nyt sponsorointi viimeisenä mielessä.

Mitä voitosta tullut raha sinulle merkitsee? 

Sitä, että saan pelailla tämän ja ensi kauden rauhassa.

Kumman valitsisit: sijoittuisit major-turnauksessa kymmenen kertaa toiseksi vai voittaisit turnauksen kerran ja muuten olisit sijoilla ynnä muut?

Voittaisin kerran. Tykkään voittamisesta ja voittajat muistetaan. Taloudellisestikin se olisi varmasti isompi asia loppujen lopuksi. Ja vaikkei olisi, niin silti valitsisin voiton.

Mitä asioita sinun pitää vielä kehittää, että nousisit major-kisoihin ja pelaamaan niissä voitosta?

Vähän lähipeliä, chippaamista ja wedge-peliä erityisesti. Myös puttaamisen tasoa pitää pikkuisen nostaa, ettei se ailahtele niin paljon tiettyinä viikkoina.

Minkä major-turnauksen uskot sopivan omaan peliisi parhaiten?

Uskon, että Augusta sopii minulle parhaiten. Jos ei sovi, niin pannaan sopimaan! 

Miten elämäsi muuttui voiton jälkeen?

Elämä ei ole oikeastaan paljon muuttunut, medialta tulee nyt tietysti paljon yhteydenottoja.

Kauden alussa mietin, että riittääkö taso European Tourille. Nyt tiedän, että pystyn siellä pelaamaan. Aluksi pääsin muutamassa kisassa lyönnillä jatkoon, mutta viikonloppuisin en saanut oikein mitään aikaiseksi.

Top 10 -sijoitus Australiassa antoi lisäbuustia. Jokin loksahti kohdalleen, vaikka peli oli aika samanlaista kuin aiemmin, mutta ehkä jännitys pikkaisen laukesi.

Kuinka päädyit yhteen caddiesi Kyle Roadleyn kanssa?

Manageritoimisto ehdotti häntä. “Roachy” oli ottanut yhteyttä, että on vapaana. Sain hänen yhteystietonsa ja Etelä-Afrikassa jo ensimmäisen tunnin jälkeen tiesin, että hän on huipputyyppi. Hän on puhelias kaveri ja meillä synkkasi hyvin. Kerrotaan samanlaisia puujalkavitsejä ja meillä on kiva olla yhteydessä.

Millainen merkitys hyvällä caddiellä on golfarille?

Suuri. Halusin itselleni vanhemman caddien, jolta voisin kysyä apua kentän ulkopuolisissa asioissa. Halusin tietoa, miten erilaisten pelaajien kanssa toimitaan ja miten kiertueen arki toimii.

Alkuun caddien kanssa pelaamisessa oli omat haasteensa, kun olen tottunut pelaamaan yksin. Yksin pelatessa voi syyttää epäonnistumisista vain itseään, mutta nyt on ihme kyllä vaikeampi päästä yli virheistä. Sitä miettii, että miten me päädyttiin väärään ratkaisuun, vaikka meitä oli kaksi mittailemassa.

Virheitä tulee vähemmän kuin ennen, mutta ehkä sitä nyt ajattelee, että niitä ei saisi tulla yhtään.

Jos sinun pitäisi valita viisi tärkeintä ihmistä golfurasi kannalta, keitä nostat esille?

Perhe on ollut isoimmassa roolissa. Juha Pentikäinen (entinen valmentaja) ja TImo Karvinen ovat olleet golfin valmennuspuolella tärkeitä ihmisiä. Mikko Ilonen ei ole ollut minulle auttajana, mutta suunnannäyttäjä ja esikuvana hän on minulle toiminut. 

Onko sinulla ollut ulkomaista esikuvaa?

Ei ole.

Olet tunnetusti välillä temperamenttinen kentällä. Milloin olet viimeksi rikkonut suutuspäissäsi mailan?

Omanissa meni viimeksi rikki maila, mutta ei suutuspäissään, vaan jouduin lyömään kahden kallion välistä. Suutuspäissään olisiko maila mennyt rikki kolme tai neljä vuotta sitten.

Millainen tilanne oli kyseessä?

Löin mailan polveen, olisiko ollut wedge. Yleinen harmitus oli ollut pidempään aikaa päällä ja jollain piti saada se poikki.

Auttoiko se?

Se auttaa aina, kannattaa kokeilla.

Kuinka olet saanut mieltäsi kuriin?

Tarvitsen purkautumisen edelleen. Onneksi en ole vielä ollut niin paljon tv-kuvissa, että ne näkyisivät. Joskus saattaa tulla muutaman ruma suomenkielinen sana, mutta muuten koetan olla lyömättä mailaa rikki. En kuitenkaan haluaisi niitä sakkoja maksaa. Veikkaan, että European Tourilla siinä puhutaan tuhansista euroista.

Uskotko, että sinusta tulee Suomen kaikkien aikojen paras golfari?

Kyllä uskon.

Mitä se vaatii?

Se vaatii kovaa harjoittelua ja paljon kisoja. Menestystä tulee varmasti, kun jaksaa pelata ja harjoitella. Kaikkien aikojen parhaaksi nouseminen vaatii eniten osakilpailuvoittoja ja sitten sen major-voiton.

Kuinka paljon harjoittelet ja millainen on tyypillinen harjoituspäiväsi?

En yleensä katso kelloa, mutta pyrin harjoittelemaan sillä tavalla fiksusti, että kun olen treenaamassa, sitten oikeasti vaan treenaan. Joskus teen pitkiä sessioita, joskus pari tuntia voi riittää. Kun keskittyminen herpaantuu, on parempi lähteä pois.

Välillä treenatessa voi kulua kahdeksasta kymmeneen tuntiin. Silloin siinä saattaa olla yhdeksän reikää peliä mukana. Onnistumisia tulee, kun pystyy siirtämään hyviä juttuja harjoituksista saman tien peliin kentällä.

Miten vietät aikaa vapaapäivisin, kun et ole golfkentällä?

Pelaan tietokoneella Counter Strikeä. Reissuissa on ollut Playstation mukana. Yleensä pelaan verkon yli viisi vastaan viisi -peliä kavereiden kanssa, mutta jos heitä ei ole paikalla, sitten mennään yksin.

Kuinka hyvä olet siinä?

Olen keskivertoa parempi, mutta reaktionopeus ei riitä ammattilaiseksi. 

Mikä on suosikkimailasi bägissä?

Putteri.

Mikä on paras kenttä maailmassa, jonka olet koskaan pelannut?

Royal Birkdale (Englannissa) on siisti kenttä. Olen pelannut siellä Duke of York -nimisen junnukisan. (Oliver) Lindell voitti sen yhtenä vuonna. British Boysinkin olen tainnut pelata siellä.

Kuinka monta leukaa vedät?

Nolla.

Oikeastiko?
Ihan sata varmana ei mene yhtään. En ole vuoteen kokeillut, mutta ei varmasti mene. Kokeilen huomenna ja ilmoitan sitten, jos vastauksen voi muuttaa.

Mikä on pahin pelkosi?

Käärmeet.

Missä näet itsesi viiden vuoden päästä?

25:n joukossa maailmanlistalla.

 

Sami Välimäki…

…aloitti golfin seitsemänvuotiaana ja pelasi pitkään rinnalla jääkiekkoa. Lopetti jääkiekon 15-vuotiaana ja keskeytti myöhemmin myös lukion keskittyäkseen täysillä golfiin.

…siirtyi ammattilaiseksi kauden 2018 jälkeen. Tasoitus oli tuolloin +3,8.

…oli European Tourin mennessä tauolle kiertueen rankingissa 13:ntena ja maailmanlistalla 161:s.

Etsi luettavaa