Hyppää sisältöön

Minea Blomqvist-Kakko suoritti valmentajan ammattitutkinnon (VAT): ”Intohimo ja rakkaus golfiin on kestävää”

Maajoukkuevalmennettaviin kuuluvat Emilia Väistö, Aada Rissanen ja Henni Mustonen saivat Minni Blomqvist-Kakon mentorikseen Aurinkorannikolla talvella pelattuun Nation´s Cupiin. KUVA: Minea Blomqvist-Kakon kotialbumi.

Minni Blomqvist-Kakon tavoitteena on saada ihmiset oivaltamaan, että golfissa kehittymisessä on kysymys paljon muustakin kuin tekniikan hiomisesta kohdilleen

Aika rientää nopeasti etenkin niillä, joilla on siviilielämän lisäksi tavallista enemmän paloa työhön ja harrastuksiin.

Siitä, kun yleisesti lempinimellään Minni tunnettu Minea Blomqvist-Kakko nousi laajasti tunnetuksi urheilijaksi muidenkin kuin golfia seuraavien parissa on 18 vuotta.

Minnin saavutukset ensimmäisellä ammattilaiskaudella 2004 menivät heittämällä aivan omaan luokkkaansa naisgolfissa aiemmin koetusta.

Hän voitti ensimmäisenä suomalaisena LET:n osakilpailun Unkarissa 2004 , teki Women´s Openissa naisten major-ennätyksen (62 lyöntiä) sijoittuen satumaisesti kahdeksanneksi.

Seuraavana päivänä Minni pelasi näytösottelun Kullossa maailman kaikkien aikojen parhaan pelaajan, Annika Sörenstamin kanssa.

Kauden päätteeksi Minni valittiin Tourin tulokkaaksi.

Minni-huuma valtasi Suomen, manageri Hjalllis Harkimon ja HGK:n yhteistyönä LET:n kisa pelattiin Talissa seitsemänä perättäisenä vuonna 2005-2011.

Ginn Open vuonna 2008 oli yksi LPGA:n kauden suurimmista kisoista.
Minea Blomqvist-Kakko oli kisassa kärkikymmenikössä. KUVA: GETTY IMAGES

Suomalaistähti lähti kahden ensimmäisen ammattilaisvuotensa jälkeen USA:han raivaamaan paikkaansa LPGA:lle.

Uran ylivoimaisesti parhaalla kaudella 2008 hän sijoittui lyhyen ajan sisällä LPGA:lla kolme kertaa kymmenen joukkoon.

Euroopan puolella Minni voitti Finnair Mastersin, oli toinen Ruotsin osakilpailussa ja paras eurooppalainen Women´s Openissa nousten maailmanlistalla sijalle 61.

Ikää Minnillä oli 23 vuotta. Uran parhaiden vuosien piti olla kaikkien ennusteiden mukaan edessä.

Perheen perustamisen ja esikoisen syntymän vietyä Minnin energiaa arkisimpiin asioihin, odotettua nousua seuraavalle tasolle ei tullut.

”Virallisesti lopetin urani vasta keväällä 2020. Olympialaisissa pelaaminen oli pitkään yksi haaveistani, joka ei kuitenkaan toteutunut”, Minni muistaa pientä haikeutta äänessään.

Naisten osuutta golfkentillä voidaan nostaa

Lajia hän ei peliruran jälkeeen ollut jättämässä. Siirtyminen pelaajastatuksesta valmentamiseen on tapahtunut hämmästyttävänkin nopeasti.

Minni perusti miehensä Roope Kakon kanssa Minni & Roope Golfschoolin, ja otti jo 2020 vastuulleen Suomen suurimman golfkeskuksen, Pickalan valmennus- ja opetustoiminnan.

Toiminta on laajentunut yrityksessä työskentelevien Tommi Laiton, Tuomas Tuovisen, Timo Rauhalan ja Harri Murtosen avulla myös Nordcenteriin, Ruukkiin sekä talvikaudella Hirsalaan.

Kaudella 2021 Minni perusti vielä pääasiassa naisille golfalan palveluja tarjoavan yrityksen, Minni & Friends yhdessä pitkäaikaisen fysiikkavalmentajansa Terhi Beilinsonin kanssa.

Naisten golf ja sen kehittyminen Suomessa on Minnille sydämen asia.

”Naisten tutustuttamisessa ja koukuttamisessa golfiin on vielä valtavasti työsarkaa. Laji mielletään vaikeaksi ja tekniseksi. Tätä käsitystä pyrimme omalla toiminnallamme murtaamaan.”

”Tarjoamme golfista kiinnostuneille sekä jo pelaaville ilon ja nautinnon kautta opetusta, peliä, kisoja sekä hyvinvointipalveluja.”

Minni & Friendsin tuotepaketit ovat varsin monipuolisia alkaen tutustumistilaisuuksista ja päivässä golfariksi kursseista teemoitettuihin harjoituspäiviin, kilpailuihin, hyvinvointipainotteisiin viikonloppuihin, sekä matkoihin.

Harjoittelun kautta parannetaan myös kävelyä

Minni on tehnyt läpi uransa yhteistyötä Beilinsonin kanssa.

Terhi Beilinson (vas.) on Minnin peliuran vaihduttua valmennuspalveluiden tarjoamiseen entistäkin tärkeämpi kumppani.

”Oli hyvin luonnollista ja käytännössä sovittua, että ”Tepa” tulee tärkeäksi osaksi palvelumme tuottamista liikunta-alan ammattilaisena ja golfin lajivaatimukset yhteistyömme kautta oppineena.”

”Golfin kautta on mahdollista valistaa ja opettaa ihmisiä käyttämään tehokkaammin vartaloaan lajin parissa ja arjesssa .Tuntemaan keskilinjan ja kävelemään oikealla tavalla. Kävelyäkin harjoittelemme kursseilla, tulokset näkyvät varsin nopeasti ”, Minni avaa oman peliuransa kautta omaksumaansa filosofiaa.

”Käytämme esimerkiksi runsaasti pilatekseen liittyviä harjoitteita parhaan mahdollisen alkuasennon löytämiseen, joka on perusedellytyksiä toimivan svingin rakentamiseen.

Juniori-ikäisten mentaalivalmennukseen työkaluja

Minea Blomqvist-Kakko opiskeli korona-aikana Kuortaneen urheiluopistolla muiden lajien edustajien kanssa päämääränään valmentajan ammattitutkinnon (VAT) suorittaminen.

Huhtikuun lopulla hän sai valmiiksii opinnäytetyönsä, jonka aihe on Suomessa vielä vähälle huomiolle jäänyt juniorigolfarin mentaalivalmennus.

”Materiaalia syntyi jo pelkästäään haastatteluista kotimaisten huippujen kanssa valtava määrä”, muun muassa Mikko Ilosen, Matilda Castrenin, Kalle Samoojan, Sanna Nuutisen sekä Tapio Pulkkasen kokemuksia ja näkemyksiä kuunnellut Minni iloitsee.

”Juniorien henkisen puolen valmennuksen tarpeisiin, työkaluihin ja haasteisiin perehtyminen lisäsivät omaa mielenkiintoa aiheeseen. Lopputyön tekeminen oli vaativa ja avartava kokemus.

”Tämän prosessin aikana omaksumistani valmiuksista jalostuu käytännön koulutusmateriaalia mentaalipuolelle, jonka merkitys nuorten urheilijoiden kehittymisessä on jatkuvasti kasvussa.

Mukana Golfliiton valmennustiimissä

Minea Blomqvist-Kakko on ollut viime aikoina useaan otteseen mukana Golfliiton valmennusryhmien leireillä ja kisamatkoilla asiantuntijasopimuksella.

”Tarkkailen pelaajien tekemistä, keskustelen heidän, sekä erityisesti henkilökohtaisten valmentajien kanssa. Olen tuonut omia treenipatteristojani osaksi leirien ohjelmaa.”

”Tietoa ja kokemusta on hyödyllistä siirtää seuraavalle sukupolvelle. Yhdessä tekemisen ja treenaamisen kautta syntyy hyviä keskusteluja, kysymyksiä ja ratkaisumalleja, joista voi oppia ja omaksua monella tavalla”, Minni painottaa.

Kotimaisten valmentajien lisäksi hänellä on kokemusta 2000-luvun alkupuolella käynnistyneestä kiinteästä, ja edelleen jatkuvasta yhteistyöstä alalla erittäin arvostettujen Pia Nilssonin ja Lynn Marriottin kanssa.

”Muistiinpanoja saamistani opeista ja oivalluksista on kasapäin vihkoihin tallennettuna. Olen todella motivoitunut jatkossakin auttamaan nuoria pelaajia ja heidän valmentajiaan.”

Intohimo ja rakkaus golfiin on kestävää

Minea Blomqvist-Kakolla on peliuran päätyttyä huomattavasti useampia rautoja tulessa.

Naisten ja tyttöjen golfin kehittäminen, uusien pelaajien houkutteleminen lajin pariin, sekä jo pelaavien nautinnon lisääminen nousevat puheissa ja toiminnassa vahvasti läpi.

Minni & Friendsin järjestämän kilpailun osallistujat ryhmäpotretissa Hirsalassa syksyllä 2021.
KUVA: Minea Blomqvist-Kakon kotialbumi.

”Kaikki aktiviteetit töiden osalta liittyvät golfiin, johon minulla on intohimoinen ja kestävä rakkaus. Tässä mielessä olen etuoikeutettu.”

”Golfin parissa on nyt ja tulevaisuudessa huomattavan suuri tarve opettajille ja valmentajille, jotka löytävät kullkekin kohderyhmälle ja yksillölle sopivan tavan innostua golfiin ja löytää siitä haasteita ja nautintoja.”

”Ilo, uusien asioiden oppiminen, ja nautinnon kokeminen golfkentillä ovat niitä asioita, joita me haluamme omalla toiminnallamme olla kehittämässä”, Minea Blomqvist-Kakko tiiviistää lopuksi.

Minni & Friends

Etsi luettavaa