Hyppää sisältöön

Mikko Rantanen suosikkina speedgolfin sprint SM-kisaan:”Sekuntipeliksi saattaa mennä”

Mikko Rantanen pelasi toisen kerran urallaan alle parin. Ensimmäinen alitus tuotti MM-kultaa.

Keimolassa järjestettävässä neljän reiän kisassa kärkeen nouseminen vaatinee parin tuntumaan pelaamista alle yhdeksän minuutin ajassa. Maailmanmestari Mikko Rantasen virettä testaavat muun muassa Eetu ja Jari Isometsä sekä Erik Myllymäki.

Suomalaisessa golfissa, ehkä maailmanlaajuisestikin, tehdään historiaa  perjantaina 5.7. kun speedgolfia pelataan neljän reiän mittaisella  sprint-radalla.

Ylen kanavilla televisioitavassa kisassa käydään perjantaina aamupäivällä karsinta. Kolmen naisen ja kymmenen miehen finaali käynnistyy Keimolan Kirkka-kentän väylillä kaksi, kolme, neljä ja yksi kello 12.30.

Suomen ykköspelaaja, edellisenä vuonna MM-tittelin pokannut Mikko Rantanen on innoissaan tapahtumasta.

”Tulee olemaan todella mielenkiintoinen päivä. Juoksumatkaa siirtymisineen on noin 1,75 kilometriä. Lyönnit lasketaan poikkeuksellisesti 0,5 suuruisina,  lyöntitulos korostuu yhtälössä. En usko, että kukaan vetää rataa minuuttia muita kovempaa vauhtia”, Rantanen ennakoi.

Hänen käsityksensä mukaan kärkimiehet juoksevat radan yhdeksään minuuttiin, ehkä hivenen alle. Neljän pelattavan reiän par-luku on yhteensä 16.

”Oma veikkaukseni on, että kun pelaa pariin ja juoksee alle yhdeksän minuutin, on aika lähellä kärkeä.  Jos  lyöntitulos on 16, ja siitä tulokseen lasketaan  poikkeuksellisesti puolet, sijoitukset tähän tulokseen päätyneiden kesken ratkaistaan juoksuajassa. Voi hyvinkin mennä sekuntipeliksi”, Rantanen puntaroi.

Speedgolfissa tulos lasketaan normaaleissa 18 reiän mittaisissa kisoissa lyöntien ja  peliin käytettyjen minuuttien summana .

Kisassa on mukana maamme eturivin pelaajia kutenEetu Isometsä sekä Erik Myllymäki.  Oletettavaa  on, että joku heistä tai muista osallistujista pelaa neljä reikää parissa, ehkä allekin.

”Todella hienoa, että saadaan uutta verta näihin kisoihin”, Challenge Tourilla kansainvälistä menestystä 90-luvulla hakenut Rantanen iloitsee.

Suosikkeihin voidaan listata myös Rantasen alkukesän kisassa kukistanut Jari Pitkälä sekä Henrik Honkalehto.

Sykettä on hyvä seurata

Mikko Rantanen uskoo lähtevänsä neljän reiän sprinttiin kolmella mailalla.

”Putteri ja rautaysi ovat ainakin mukana. Kolmas työväline on joko spooni tai hybridi. Täyden kierroksen kisoissa pelaan yleensä viidellä tai kuudella kepillä.”

Rantanen aloitti speedgolfissa kilpailemisen suoraan vuoden 2016 MM-kisoista. Kausien 2017 ja 2018 aikana kilpailuja kertyi yhteensä 13, meneillään olevan vuoden aikana kokemusta on kolmesta kisasta.

”Kokemuksen myötä tässä lajissa löytää itselleen sopivat mallit toimia. Minä seuraan kierroksen aikana tarkkaan myös sykettä. Maksimisykkeeni on 184, kierroksen aikana pidän sen tarkasti 160-166 välissä, anaerobisen rajan alapuolella. Mikäli se menee rajan väärälle puolelle, hiljennän heti vauhtia. Keimolassa on ennen viimeistä reikää raaka mäki juostavana, siinä on hyvä olla tarkkana, jottei avaus mene liian korkean sykkeen takia piloille”, hän muistuttaa itseään.

Tapahtumaan on vapaa pääsy,  kaikkien neljän reiän peliä pystyy seuraamaan kakkosen viheriön kupeesta.

Yle Areenassa speedgolfia voi seurata perjantaina suorana klo 12:30 alkaen, TV2:ssa jälkilähetyksenä  klo 18.00.

Kilpailun osallistujalistan ja karsinnan starttiajat löydät täältä.

Etsi luettavaa