Hyppää sisältöön

Mikä sai maailmanlistan ykkösen ottamaan yllättäen käyttöön AimPoint-menetelmän?

Dustin Johnson otti AimPoint-tekniikan käyttöön ennen The Players Championshipiä. Hänen mailapoikansa ja veljensä Austin Johnson on menetelmän puolestapuhuja.

AimPoint Express on menetelmä, jolla golfari lukee puttilinjan tarkemmin käyttäen apunaan vain tasapainoaistiaan ja sormiaan. Tunnetuista pelaajista mm. Adam Scott ja Justin Rose ovat käyttäneet sitäpitkään, tällä viikolla Dustin Johnson rikkoi uutiskynnyksen ottaessaan myös AimPointin käyttöön.

Dustin Johnson on ollut maailmanlistan ykkönen jo pitkälti toista vuotta. Tarkemmin sanottuna 62 viikkoa. Se on pitkä aika ja varmasti ylpeyden aihe Johnsonille.

Dustinin asema on ollut uhattuna pitkin kevättä. Jo maaliskuun World Matchplay Championshipissä Justin Thomasilla oli konkreettinen paikka nousta ykköseksi. Pääsy finaaliin olisi riittänyt, mutta semifinaalissa Bubba Watsonia vastaan Thomas ei ollut parhaimmillaan. Hävityn ottelun jälkeen hän paljasti, kuinka mahdollinen nousu maailmanlistan kärkeen oli vaikuttanut häiritsevästi. Thomas ei ollut millään saanut suljettua ajatusta mielestään ja siten keskittyminen itse peliin kärsi.

Joten selvästi maailmanlistan kärkipaikalla on merkitystä. Ei sitä varmasti major-voittoon voi verrata, mutta silti nousu ykköseksi on iso saavutus. Puhumattakaan pysymisestä huipulla pitkään.

Birdie-paikat jäivät käyttämättä

En silti usko, että ykköspaikan pitäminen on se varsinainen syy mikä Dustinin ottamaan AimPointin käyttöön. Veikkaan että kyse on vain tunteesta, että putteja pitäisi upottaa enemmän. Edellisessä kisassaan Dustin kertoi pelanneensa mielestään erinomaisesti tiiltä griinille mutta birdiepaikat jäivät turhan usein käyttämättä kylmän putterin takia.

Nopea katsaus tilastoihin ei kerro puttiongelmista. Dustin on puttaamisen strokes gained -tilastossa tämän kauden osalta sijalla 38. Viime vuonna sijoitus kauden lopussa oli selvästi huonompi, kaudella 2016 hän oli kyseisen tilaston 36. paras.

Mutta kun edellisessä kisassa menestys jäi puttaamisesta kiinni, ja The Players Championshipissä peli ei ole koskaan oikein kulkenut, syntynee ajatus, että jotain uutta on kokeiltava. Lisäksi Dustin totesi aiemmin viikolla pitävänsä TPC Sawgrass -kentän griinejä vaikeina. Hänen mukaansa niitä on vaikea lukea.

Jos tilannetta miettii, niin AimPointin kokeileminen vaikuttaa itsestään selvältä asialta. Kyse on kuitenkin vain tavasta lukea griinejä tarkemmin, ei siis mistään mikä voisi sekoittaa kenenkään peliä. Kaiken lisäksi se tapahtuu täysin fiilispohjalta, pelaajan tulee oppia tuntemaan kallistuksen suunta ja määrä jalkojensa alla. Tietäessään ne hän voi sormien avulla hakea itselleen visuaalisen tähtäyspisteen puttiin.

Lisäksi Dustinin pitkäaikainen valmentaja Allen Terrell (Butch Harmon toimii Dustin svingiopettajana) on AimPoint-valmentajia, ja on jo jonkin aikaa yrittänyt saada Dustin kokeilemaan asiaa. Se ei ole aiemmin onnistunut koska Dustin on vierastanut nimenomaan sormien käyttöä. (Tiedän, että moni klubipelaaja vierastaa samaa asiaa. Jotenkin he kokevat, että paine upottaa putti kasvaa, kun kerran tulee käytettyä niin hienoa menetelmää.)

Golf Channel uutisoi keskiviikkona, että Dustinin veli ja caddie Austin Johnson oli opettanut hänelle AimPoint-menetelmän. Satun tietämään, että tämä ei pidä paikkansa. Sen sijaan Dustin oli pyytänyt harjoitusgriinillä valmentaja Terrelliä lukemaan hänelle erään vaikean putin AimPointia käyttäen. Upotettuaan sen Dustin oli antanut valmentajalleen luvan opettaa menetelmän hänellekin. Sen jälkeen he olivat viettäneet peräti kahdeksan tuntia asian parissa.

Jääkö AimPoint pysyvästi käyttöön?

Dustin Johnson on siis pelannut vasta kolme kilpailukierrosta AimPoint-menetelmää käyttäen. Otanta on siis pieni, mutta toistaiseksi näyttää lupaavalta. Ensimmäisella ja kolmannella kierroksella hän on putannut tilastojen mukaan selvästi normaalia paremmin. Toisella kierroksella putti ei uponnut, eikä tilastojen valossa oikein mikään muukaan toiminut. Mutta viimeiselle kierrokselle Dustin lähtee kolmannelta sijalta, tosin peräti yhdeksän lyöntiä jäljessä johtavaa Webb Simpsonia. Justin Thomas löytyy sijalta 33. viisi lyöntiä Dustinista.

Lopulta kysymys Dustinin kohdalla on varmasti sama kuin kenen tahansa muun golfarin kohdalla. Mitä tapahtuu sen kisan jälkeen, kun putti ei kulkenut? Niin moni meistä hylkää asioita ensimmäisten vastoinkäymisten kohdalla, niitäkin asioita jotka tiedämme olevan oikeita ja toimivia.

Itse tietenkin toivon Dustin Johnsonin jatkavan AimPointin parissa pitkään, sitkeästi myös niiden kisojen läpi jolloin putit jostain syystä eivät uppoa. AimPoint ei ole ainoa uusi asia Dustin puttaamisessa tällä viikolla. Hän tuli Playersiin myös uusi putteri bägissä. Mutta me kaikki taidamme tietää, että putterien elinikä on rajallinen. Sen sijaan AimPoint voi tarjota pelaajalle jotain pysyvää. Sillä lopulta AimPoint Expressissä ei ole kyse muusta kuin griinien tarkemmasta lukemisesta ja siitä ei voi olla kuin hyötyä kenelle tahansa pelaajalle.

Kirjoittaja on GoGolfin head pro. Hän opettaa päivittäin Kytäjällä ja Kurk Golfissa pitäen myös AimPoint klinikoita. Suomen toinen AimPoint-opettaja on Petri Parviainen Laukaa Golfissa.

Etsi luettavaa