Hyppää sisältöön

Matti Ahde – rakkaus golfiin kesti elämän loppuun asti

Matti Ahde HGK:n ykköstiillä Talissa syyskuussa 2018

Matti Ahteella oli golfiin yli 30 vuotinen rakkaussuhde, jonka aikana hän pelasi muun muassa maailman pohjoisimman ja eteläisimmän kentän.

Torstaina kuollut Matti Ahde on maamme ykkösrivin poliitikoista vahvimmin yhdistetty golfiin siitä alkaen, kun hän aloitti pelaamisen.

Ahde  tutustui golfiin Vierumäen kurssilla 1980-luvun jälkipuoliskolla ja jäi heti koukkuun. Polvivammojen takia aiempi ykkösharrastus tennis jäi vähemmälle. Golfista tuli Matti ja Hilkka Ahteen yhteinen harrastus, myös perheen nuorempi poika Jussi aloitti pelaamisen.

Ahde oli ensimmäisiä vasemmistopoliitikkoja, joka avoimesti liputti golfin puolesta, innosti puheillaan ja omalla esimerkillään, mursi jäätä golfin elitistisen maineen poistamiseksi.

”Tennis on niin upea laji, että sen jättäminen vain herrojen harrastukseksi olisi tuhlausta. Samoin on tilanne golfin suhteen”, Ahde muistutti allekirjoittanutta ensimmäisten tapaamisten yhteydessä.

Pelasin Ahteen kanssa kymmeniä kierroksia sekä tein lukuisia henkilöön ja golfiin liittyviä haastatteluita  kanssa syksyyn 2018 asti.

Ahde oli aina tilaisuuden tullen valmis haasteisiin ja kilpailuihin. Pelitaso kehittyi varsin hyväksi, itsensä kehittäminen ja kilpailuvietti olivat Matti Ahteella  voimakkaita. Kun Ahteelle pistettiin haasteottelussa numerolappu rintaan, intensiteetti ja innostus  menestymiseen nousivat todella ihailtavalle tasolle. 

Veikkauksen toimitusjohtajana hän nosti golfkilpailut yhdeksi merkittäväksi tavaksi sidosryhmäsuhteiden kehittämiseksi ja muisti tilaisuuden tullen aina fiksulla tavalla muistuttaa golfin terveysvaikutuksista.

Eläkevuosinaan Ahde viihtyi Pertunmaan mökillä,  pelasi ja edusti Hartolan Golfklubia. Pelitaso pysyi erinomaisena, 70-vuotiaiden SM-kisoissa jopa mitali oli käden ulottuvilla.

”Se jäi kyllä harmittamaan, viimeisillä reiíllä tuli virheitä, jotka jättivät minut kärkikolmikon ulkopuolelle”, Ahde manasi viimeiseksi jääneen yhteisen kierroksemme  yhteydessä Talissa syyskuussa 2018.

Vaikka voimat olivat tuolloin jo sairauden myötä ehtyneet, pelistä nauttiminen  ja sosiaaliset taidot olivat tallella. Elämänkokemus, rakkaus liikuntaan sekä urheiluun synnyttivät Matti Ahteen kanssa aina hedelmällisiä keskusteluja, joissa hän luonnollisella tavalla huomioi keskustelukumppaninsa näkemykset.

Työnsä, luottamustoimiensa ja etenkin laajan ystäväpiirinsä johdosta Matti Ahde yhdisti kotimaan matkailua ja golfin pelaamista jouhevasti yhteen.

”Teimme Hilkan kanssa kesällä (2018) upean matkan autolla Oulun kautta Norjaan. Halusimme pelata maisemallisestikin upean, maailman pohjoisimman golfkentän Tromsøsssa. Oli kyllä fantastinen kokemus.”

Talin kierroksen yhteydessä Matti Ahde muisteli myös toista ”ääripään” kokemustaan, pelikierrosta maailman eteläisimmällä kentällä Ushuaia Golf Clubilla Argentiinassa.

”Sinne pääsin kansainvälisen konferenssin yhteydessä, jossa osallistujille oli tällainen mahdollisuus luotu. Onkohan kukaan muu suomalainen pelannut sekä maailman eteläisintä ja pohjoisinta kenttää”, hän heitti ilmaan kysymyksen, johon en edes golfkenttäbongari Esa Mäkiseltä  varmaa vastausta saanut. 

Toukokuussa 2019 soitin Ahteelle kysyäkseni vointiaan ja houkutellakseni golfkierrrokselle.

Ahteen kunto ei peliä tuolloin mahdollistanut, mutta loppukesästä Ahde pelasi viimeiset kilpailunsa Hartolassa. Seniorien mestaruuskisoissa hän sijoittui kymmenenneksi kahden kierroksen yhteistuloksella 173 lyöntiä 
 Television kautta hän seurasi huippugolfin tapahtumia herkeämättä loppuun asti.

Artikkelia korjattu viimeisen kauden pelien osalta 21.12. klo 14.30

Etsi luettavaa