Hyppää sisältöön

Matilda Castren muuttaa golfkauden jälkeen Kaliforniaan

Ero kisan kärkeen kaventui kolmannen päivän jälkeen neljään lyöntiin

USA:n kakkoskiertueella taso on kivikova, mutta amatöörien maailmanlistalla 19:na olleen Castrenin tavoite on edellleen pelata Solheim Cupissa ja voittaa major-kilpailu.

Matilda Castren ja hänen valmentajansa Petteri Nykky harjoittelevat Talman lähipelialueella lähestymislyöntejä 30 metrin matkalta. Nykky toimii sparraajana harjoituksessa, jossa tavoite on upottaa 30 metrin matkalta kolme lähestymislyöntiä reikään. He ovat jo ”selvittäneet” 10 ja 20 metrin matkat, tavoite on saman aamupäivän aikana vielä siirtyä 40 ja 50 metrin matkoille.

”Eihän tämä helppoa ole, mutta ei sen ole tarkoituskaan olla sitä”, hän muistuttaa ”Maddea”, jonka pitcheissä on huomattavasti enemmän spinniä kuin Nykyn matalammassa kaaressa lentävissä lyönneissä. Nykky on lisännyt vaikeusastetta, sillä viheriö on lyöntipaikkaa alempana, reikä sivurinteessä.

Paikka on sellainen, että upotus tulee keskimäärin 100-150 lyönnin välein. Tilanteessa on symboliikkaa ja samankaltaisuutta Matilda Castrenin ja hänen kilpakumppaniensa taistelussa noususta Symetra Tourilta LPGA Tourille. 

Rahalistan kymmenen ensimmäistä saa kortin pääkiertueelle, toinen vaihtoehto nousta ”ylös” on selviytyä karsintafinaaliin, ja napata sieltä yksi 40:sta paikasta.

Ansioille on päässyt hieman yli 200 pelaajaa,  aivan terävintä kärkeä lukuunottamata muiden touria kiertävien kulut ovat tuloja suuremmat. Symetra Tourin kategorian pelaajista suurimmalla osalla, kuten Castrenillakin, kategoria oikeuttaa pelaamiseen vain osassa kisoista.

Matilda Castren pelaa toista kauttaan Symetra Tourilla.  Ensimmäisenä vuonna hän pelasi 15 kisaa, oli neljästi rahoilla ja listan 133:s. Vuodelta 2018 on myös Castrenin paras yksittäinen sijoitus, 19:s.

Kuluvalla kaudella kisoja on takana kahdeksan. Kauden paras sijoitus on 29:s, sijaluku rankingilla 117:s.

Ansioita kahdelta kaudelta on yhteensä noin 9 500 dollaria. Pelkästään 500 dollarin osallistumismaksuja hänen tililtään on lähtenyt 23:ssa kilpailussa 11 500 taalan edestä.

Castren lähti ensimmäiseen ammattilaiskauteensa perustellustikin suurin odotuksin. Hän oli rikkonut useita yliopistonsa Florida Staten ennätyksiä, voittanut yhteensä seitsemän yliopistokisaa ja ollut parhaimmillaan amatöörien maailmanlistalla 19:s.

Petteri Nykky treenauttaa Matilda Castrenia usein muiden valmennettaviensa, Ursula Wikströmin ja Noora Komulaisen kanssa.

Petteri Nykky treenauttaa Matilda Castrenia usein muiden valmennettaviensa, Ursula Wikströmin ja Noora Komulaisen kanssa.

Teemu Tyry

”Yliopistokisoissa totuin , että peruspelini riittää lähes aina 20:n ensimmäisen joukkoon. Symetra Tourilla hyviä pelaajia on huomattavasti enemmän, kärki terävämpi, kentät pidempiä  ja vaativampia. Kyllä nämä tekijät yhteenlaskettuina muodostivat suuremman haasteen kuin odotin. Peruspeli ei ole riittänyt”, Castren myöntää.

Uutta latausta peliin Alkon myymälästä

Ensimmäisen ammattilaiskauden jälkeen ”Madde” Castren koki tarvitsevansa happea ja uutta latausta. Hän matkusti Suomeen, pääsi Alkoon kausimyyjäksi ja heitti tarkoituksella mailat nurkkaan usean viikon ajaksi.

”Se oli hyvä ja tarpeellinen aikalisä. Hain perspektiiviä sille missä oilin ja mitä halusin. Tiedostin sen, että menestymättömyys oli tuonut painetta ja mailanpuristusta, stressiä. Sain Petterin ja läheisteni kanssa purettua henkisiä solmuja. Tunne siitä, kuinka paljon nautin golfin pelaamisesta ja harjoittelusta vahvistui, aloitin treenaamisen ja pääsin lähtemään toiseen kauteen vajavaisesta Symetra Tourin kortista huolimatta hyvistä lähtökohdista.”

Castren vietti Suomessa neljä kuukautta ja palasi kotikaupunkiinsa Tallahasseen, Floridan pohjoisosiin.

Augusta Nationalin amatöörikisa sykähdytti

Kuluvala kaudella Castren on pelannut kahdeksan Symetra Tourin kisan lisäksi minitoureilla, joissa pelaajien osallistumismaksuillla käytännössä katetaan palkintopotti.

Ammattilaisurallaan hän on voittanut yhden minitourin kisan, josta sai 2 200 dollaria.

Kevätkauden 2019 hienoimman  kokemuksen hän koki kuitenkin ”narujen ulkopuolella”, seuraten Augusta National-kentällä Georgiassa maailman parhaiden naisamatöörien välisen kisan viimeistä päivää.

”Augusta on niin upea paikka, että sitä on vaikea sanoin kuvaa. Kenttä on fantastinen ja naispelaajat saivat pelillään ja raikkaalla olemuksellaan koko tapahtuman ikimuistoiseksi. On todella hienoa naisgolfin kannalta, että Augusta National Women´s Amateur on tullut kisaohjelmaan jäädäkseen.”

Mikäli kisa olisi pelattu ensimmäisen kerran jo kaksi vuotta aiemmin, myös Matilda Castren olisi maailmanlistan sijoituksensa myötä päässyt mukaan.

”Niinpä olisin. Mutta oli se mukava katsoa ja hurrata myös monelle pelikaverille, jonka tuntee hyvin ja on heidän kanssaan pelannut samalla tasolla.”

Heinäkuun lopulla Castren matkusti Suomeen lomalle ja harjoittelemaan.

”En ole vielä parhaassa mahdollisessa vireessä, mutta suunta on ylöspäin. Minulla on vankka uskomus siihen, että kykenen parhaalla pelilläni voittamaan Symetra Tourilla”

Kiertäminen on raskasta ja kallista

Perjantain lähipelitreeni kesti lähes kolme tuntia. 50 metrin matkalle Nykky & Castren eivät ehtineet, mutta valmentaja valoi suojattiinsa uskoa torstaina  Etelä-Dakotassa käynnistyvää kisaa varten.

”Se on varmaa, että Madden lähipeli on siinä kisassa ihan timanttia”

Castren lensi Helsingistä lauantaina Helsingistä Chicagoon, otti kentällä odottaneen oman autonsa alleen ja suuntasi nokan kohden Etelä-Dakotaa. Ajoaikaa oli lennon jälkeen edessä kahdeksan tuntia.

”Reissaaminen kuuluu tähän ammattiin. Majoitun aina kun mahdollista kisapaikoilla perheissä, joka on kustannusten osalta suuri apu. Hyvin usein perheet ovat todella mukavia, laittavat ruokaa ja pitävät hyvää huolta. Kilpailijoidenkin kesken on hyvä henki, vaikka keskinäinen kisa kentilä on tietysti tiukkaa.”

Matilda Castren suuntaa viikonloppuna kohden Pohjois–Carolinaa ja Pinhurstia

Matilda Castren suuntaa viikonloppuna kohden Pohjois–Carolinaa ja Pinhurstia

Teemu Tyry

Vaikka majoitus on usein ilmaista, pelaajilta lohkaistava kilpailumaksu nostaa viikottaiset kustannukset matkoineen lähelle tuhatta taalaa.

Symetra Tour on kiertue, jolla pelaavista suuri osa on toiveissaan vain pistäytymässä vuoden verran matkallaan LPGA Tourille. Suurimmalle osalle haave jää toteutumatta, mukana on runsaasti niitäkin, jotka televät Symetra Tourin ja LPGA Touri välilllä ”hissiliikettä.”

Paraquayn Julieta Granada on tässä sarjassa omassa luokassaan. Hän loisti kakkoskiertueella vuonna 2005, pääsi LPGA Tourille ja voitti kisan, jossa ensimmäistä kertaa naispelaaja kuittasi miljoonan dollarin potin. Granada putosi takaisin Symetra Tourille kaudeksi 2017, ja on kuluvan kauden menestysten myötä tekemässä toisen nousunsa pääkiertueele – 14 vuotta läpimurtonsa jälkeen. 

Matilda Castrenin ohjelmassa on vielä viisi Symetra Tourin kisaa.  Mikäli isoa menestystä ei tule, Castren pääsee varmuudella  karsintojen toiseen vaiheeseen. Finaaliin yltäminen olisi uran ensimmäinen ja toisi varmuudella nykyistä vahvemman kortin kakkoskiertueelle.

Uran parasta peli ensimmäisellä kaudella yliopistossa

Matilda Castren on syntynyt USA:ssa, jossa hänen perheensä asui isän työkomennuksen vuoksi. Golfura käynnistyi kuitenkin Suomessa. Vauhtiin päästyään nousu amatöörihuipulle tapahtui verrattain nopeasti. 

Castren listaa uransa parhaiksi saavutuksiksi EM-pronssin henkilökohtaisesta sarjasta vuonna 2015, sekä menestyksensä yliospistokisoissa. 

”Mielestäni pelasin toistaiseksi parasta golfiani heti ensimmäisellä yliopistokaudella 2013-2014. Jotenkin silloin oli kaikki asiat vaan naksahtivat kohdalleen turhia paineita ottamatta. Olen hyvin kunnianhimoinen ja kilpailuhenkinen, järjestelmällinenkin. Nämä  ovat mielestäni vahvuuteni.”

Kysymykseen, millä mailalla ja miltä matkalta hän mieluiten ottaisi taitokisan maailmanhuippujen kanssa, vastaus tulee nopeasti.

”Lyhyet raudat seiskasta ysiin osuisivat tuollaiseen taisteluun. Toisinpäin ajateltuna puttipelissä on eniten epävarmuutta ja tasonvaihtelua.”

Matilda Castren tiedostaa hyvin sen, että noustakseen pääkiertueelle hän tarvitsee nykyiseen tasonsa selkeän parannuksen peruspelaamiseensa.

”Osa amatööriaikojen kilpakumppaneista pelaa LPGA Tourilla ja LET:lla, parhaat ovat päässeet Solheim Cupiin. Olen iloinen heidän puolestaan, ja uskon, että minunkin aikani tulee vielä. Tavoite on pitkään ollut,  ja on edelleen pelata joskus Solheim Cupissa ja voittaa major”, Castren määrittää.

Trump ja Putin yhdistivät Castrenin poikaystäväänsä

Castren on asunut kuuden vuoden ajan opiskelukaupungissaan Floridan Tallahasseessa. Kun kauden 2019 golfkisat on pelattu, edessä on muutto Kaliforniaan.

”Madde” tapasi kesällä 2018 Helsingissä USA:n merijalkaväen palveluksessa olevan Daniel Morenon, joka oli työkomennuksella Suomessa Donald Trumpin ja Vladimir Putinin huipputapaamiseen liittyen.

 Seurustelua on kestänyt alun toista vuotta, ja päätös yhteisen kodin perustamisesta Morenon seuraavaan asemapaikkaan Kaliforniassa on tehty.

”Asuntoa tai edes tarkkaa aluetta ei vielä ole määritelty, mutta San Diegon seudulle suuntaan muuttokuormani loppussyksystä. Tiedän, että sillä seudulla on golfuran kehittämiseen erinomaiset kelit ja puitteet.” 

Castrenilta tulee punnittua puhetta kun hän avaa ajatuksiaan eri vaihtoehdoista uralleen.

”Golf on oleellinen osa elämääni ja haluan antaa itselleni mahdollisuuden päästä niihin tavoitteisiin joita olen asettanut. Mikäli kehitystä ei toivotulla tavalla tule, näen tulevaisuuden mahdollisuuksieni liittyvän joko golfvalmennukseeen esimerkiksi yliopistossa, tai koulutukseeni liittyen kansainvälisissä työtehtävissä”, Matilda Castren lopettaa haastattelun. 

Matilda Castren, kotisivut

Etsi luettavaa