Hyppää sisältöön

Matilda Castren hakee menestystä arvoturnauksista: ”Majoreissa ei ole vielä tullut sellaista menestystä, johon uskon pystyväni”

Matilda Castren ansaitsi kahdella ensimmäisellä ammatilaiskaudellaan palkintorahaa reilut 13 000 dollaria. Viimeiset kolme ovat tuottaneet kolme ykköstilaa, sankarin roolin Solheim Cupissa sekä ansioita yli 1,3 miljoonaa taalaa. KUVA: GETTY IMAGES

Matilda Castrenilla riittää tänä ja ensi kautena aikana tavoiteltavaa. Vajaan kahden vuoden aikana sankaruutta on tarjolla kymmenessä major-kilpailussa, kahdessa Solheim Cupissa, sekä Pariisin olympialaisissa.

Matilda Castrenin kausi 2023 käynnistyy varsianaisesti kolmella perättäisellä kilpailulla, jotka pelataan Saudi-Arabiassa, Thaimaassa ja Singaporessa.

Matilda Castren suuntaa Saudi-Arabiasta Thaimaan ja Singaporen LPGA-kisoihin, joihin hän osallistui myös edelliskaudella.
KUVA: PETRI TIMONEN

Tammikuun lopulla hän aloitti neljännen kautensa LPGA-kiertueella osallistumalla toisen kerran urallaan Tournament of Championsiin, johon kutsu tuli San Franciscossa vuonna 2021 saavutetun ykköstilan ansiosta. Sijoitus Annika Sörenstamin kotikentällä Lake Nona Resortissa, Orlandossa oli 21:s. Osallistujia oli 29.

“Voittajien kisassa olin vielä ruosteessa, enkä saanut parasta lyömistäni esiin. Puttaaminen oli vahvin osa-alueeni. Kolmessa seuraavassa kisassa saan riittävän määrän palautetta siitä, kuinka harjoitellut asiat kilpailutilanteessa toimivat”, Castren ennakoi.

Putin vauhdit kohdilleen

Kotikaupungissaan San Diegossa Castren hakee lajivalmennuksen osalta oppia monien maailmantähtien kanssa työskentelevältä Chris Maysonilta.

“Mitään isoja muutoksia ei ole työn alla. Haasteena minulla on ollut  backsvingin aikana pään putoaminen. Sen korjaamiseksi on tehty harjoitteita painonsiirtoon ja vartalon kulmien säilymiseen liittyen”, hän sanoo.

Castrenin valmennuksesta vastaa Maysonin ohella edelleen myös Petteri Nykky

“Pyrimme rakentamaan svingiä helpommin toistettavaksi, jotta kykenisin reagoimaan ja korjaamaan ongelmatilanteita kisoissa, joissa valmentaja ei ole paikalla”, hän kertoo.

Valmentaja Petteri Nykky toimii usein suojattiensa sparraajana lähipelitreeneissä. Kuva elokuulta 2019, jolloin Matilda Castren haki vauhtia syksyn kisoihin Talmassa.
KUVA: TEEMU TYRY

Lähipelin kehittäminen on Castrenilla jatkuva prosessi.

“Sitä osa-aluetta ei voi koskaan harjoitella liikaa. Putissa olen testannut erilaisia otteita. Tempoa ja rytmiä kehitetään. Putin vauhtien saaminen kohdilleen on herkkää touhua. Minulla on siinä haasteita etenkin lyhyillä matkoilla”, Castren analysoi.

Testitulokset lupaavat hyvää

Matilda Castren aloitti reilu vuosi sitten yhteistyön fysiikkavalmentaja Ryan Engstromin ja tämän pyörittämän No Excuses -kuntokeskuksen kanssa.

“Olen varsin tyytyväinen tapaan, jolla työskentelemme. San Diegossa ollessani treenejä on keskimäärin neljästi viikossa. Kehitystä on testitulosten mukaan tullut kaikilla osa-alueilla  Ryanilla on käytössään laitteisto, jolla testituloksia saadaan suoraan harjoitteista 6–7 viikon välein tehtävien normitestien tueksi.”

“Vaikka tunnen itseni voimakkaammaksi ja fyysisesti valmiimmaksi, tämä ei ole suoraan vietävissä tuloskorttiin. Kärsivällisyyttä ja malttia tarvitaan, tulokset tulevat aikanaan.”

Kolme luottomailaa yli muiden

Matilda Castren pelaa parhaillaan Saudi-Arabiassa rahakasta LET-kisaa. KUVA: TRISTAN JONES / LET

San Diegon kupeessa useimmilla suurilla golfvälineiden valmistajilla on pääkonttorinsa ja ensiluokkaiset fittauskeskuksensa. Castrenilla on välinesopimus Titleistin kanssa.

“Omaan bägiini ei toistaiseksi ole tullut mitään uutta edelliskauden jälkeen. Draiverin testaaminen on vielä kesken”, hän päivitti ennen Saudi-Arabian-matkaa välineistönsä tilanteen.

Kysymykseen millä mailalla Castren on kilpailutilanteessa vahvimmillaan, tulee vastaus nopeasti.

“Normiwedgen lisäksi nostan mukaan rautaysin ja rautakasin. Ne kädessäni itseluottamus on korkealla tasolla ja pallo lyönnin jälkeen yleensä lähellä reikää.”

LPGA ei sulje ovia Saudi-Arabian kisoihin

Castren osallistuu parhaillaan toista kertaa LET:n kisaan, jonka rahoituksesta vastaa Saudi-Arabian valtion öljy-yhtiö Aramco ja valtionrahasto PIF, joka on myös LIV Golf -kiertueen taustalla.

Hän pelasi edelliskaudella myös Aramco Team Seriesin tapahtumassa Espanjassa, jossa oli henkilökohtaisessa kisassa 11:s.

Jeddahissa järjestettävä Aramco Saudi Ladies International on majorit poislukien toiseksi rahakkain naisten kisa kaikki kiertueet huomioiden. Tavallisista kisoista ainoastaan LPGA:n finaali menee Saudi-kisan edelle palkintopotin suuruudessa.

Palkintopotti on tasa-arvoisuutta korostaen korotettu edelliskaudesta viisinkertaiseksi, peräti viiteen miljoonaan. Sama summa oli jaossa vastaavassa miesten kisassa.

“En osaa arvioida sitä, millaiseksi Saudi-Arabian rooli naisten kisojen järjestäjänä muodostuu. Toivon, että se ei ryhdy kilpailemaan LPGA:n kanssa. Tällä hetkellä näyttää hyvältä. Viiden miljoonan dollarin kisa on ajankohdassa, jolloin omalla kiertueellamme ei ole ohjelmaa.”

“LPGA:n johtajan Mollie Marcoux Samaanin viesti jäsenille on ollut selkeä. Kaikilla on mahdollisuus pelata siellä, missä haluaa. Tour ei halua rajoittaa sitä”, Castren kertoo.

LPGA:n toimintatavoista poiketen Saudi-Arabian järjestämissä kisoissa supertähdet Lydia Ko’n ja Lexi Thompsonin johdolla kuittaavat palkintorahojen lisäksi sievoiset starttirahat kustakin tapahtumasta.

Tärkeintä on saada peli omalle tasolle

Matilda Castren villitsi faninsa heinäkuussa 2021 Turun Ruissalossa Gant Ladies Openin voitollaan. KUVA: TOMI NATRI

Matilda Castrenin kausi 2021 nosti hänet voittajien sarjaan sekä LPGA:lla kuin myös LET:lla Turun-kisassa. 

Olympialaisissa Castren oli 18:s. Solheim Cup huipentui Euroopan voittoon. Ratkaisevan putin upotti kisan suomalainen ensikertalainen. Parhaimmillaan Castren nousi maailmanlistalla sijalle 43.

Vuonna 2022 kärkisijat jäivät henkilökohtaisissa sarjoissa saavuttamatta. Kolme kymmenettä sijaa jäivät parhaiksi. 

LPGA:n ainoassa parikilpailussa Castren ja hänen parhaimpiin ystäviinsä lukeutuva Malesian Kelly Tan taistelivat pitkään voitosta jääden lopulta kunniakkaalle toiselle sijalle.

Maailmanlistalla Castrenin sijoitus (91.) on pudonnut melkoisesti huippukaudesta.

“Solheim Cup joukkueeseen kipuaminen on luonnollisesti selkeä tavoite alkaneella kaudella. Pelin ja tulosten nostaminen omalle tasolleni tulee tärkeysjärjestyksessä kuitenkin ensimmäisenä. Nämä rakentuvat sen varaan, että päivittäinen harjoittelu on laadusta ja arkielämä tukee golfiin liittyvää tekemistä”, Castren ketjuttaa.

Solheim Cupeja pelataan poikkeuksellisesti kaksi peräkkäin vuosina 2023 ja 2024, jotta miesten Ryder Cup ei jatkossa osuisi samalle kaudelle.

“Euroopalle on rakentumassa taas erinomainen joukkue. Nuoret ruotsalaiset (Linn) Grant ja (Maja) Stark ovat todella vahvoja”, Castren nostaa oma-aloitteisesti esiin LET:n listan kautta lähes varmasti joukkueeseen ensimmäisinä valittavat tähdet.

Virheettömyys on valttia majoreissa

Matilda Castrenin saldo major-kilpailuissa kertoo potentiaalista, jota hänellä etenkin vaativilla kentillä pelattaessa on.

Ensimmäiset yhdeksän pelattua kilpailua, joissa upeasti kahdeksan kertaa jatkoon. Viisi ensimmäistä näistä tuottivat sijoituksen 25 joukkoon, kolmessa viimeisessä Castren oli sijoilla 40–44.

Edellisen kauden Women´s Openissa Castren joutui keskeyttämään avauskierroksen jälkeen sairastumisen vuoksi. Ainoa karsiutuminen majoreissa tuli alkukesästä 2021 PGA Championshipissa.

Tätä edeltäneessä kisassa Castren saavutti toistaiseksi ainoan ykköstilansa, heti karsiutumisen jälkeen hän oli Teksasissa pidetyssä kisassa toinen, vain lyönnin voittajalle (Jin Young Ko) hävinneenä.

“Majoreissa ei ole vielä tullut sellaista menestystä, johon uskon pystyväni. Pelaan tasaisesti, virheitä tulee vähän. Tämä on valttikortti, joka korostuu useimmissa majoreissa  En silti halua erikseen nostaa yksittäistä kisaa muiden yläpuolelle. Hyvä arki tuo tulokset tullessaan”, Castren toistaa menestysreseptin.

“Pariisin olympialaiset 2024 on myös tapahtuma, jossa haluan esittää parasta osaamistani”, Tokiossa 2021 kahdeksan lyönnin päähän mitalipallista jäänyt Castren (18.) jatkaa. 

Suomesta Pariisiin pääsee maailmanlistan kautta lähes varmasti kaksi miestä ja kaksi naista Tokion kisojen tapaan

Vahva tiimi taustalla

Matilda Castrenin uudet kotisivut avattiin vuodenvaihteessa. Yhteistyökumppanien mittavalla listalla on taustaltaan sekä kotimaisia että ulkomaalaisia yrityksiä.

“Olen todella iloinen siitä, että sain manageroinnistani vastaamaan erittäin arvostetun Wasserman Media Groupin.”

Pääyhteiskumppanina toimii toista vuotta suomalainen WithSecure, joka hakee tunnettuutta kansainvälisillä markkinoilla golftähden kanssa tekemänsä sopimuksen avulla.

“Yhteistyö on käynnistynyt oikein hyvin. Kotikentälläni Linna Golfissa olin mukana kumppanin sidosryhmilleen järjestämässä tilaisuudessa. He ovat myös tuoneet asiakkaita seuraamaan LPGA:n kilpailujani.”

Pickalan LET-kisa ei osu kalenteriin

Castren voitti kesällä 2021 kuuman menestysjaksonsa aikana Turun Ruissalossa Gant Openin, joka mahdollisti hänen jäsenyytensä LET:lla sekä valinnan Solheim Cupiin.

Edelliskaudella hän ei aikataulullisista syistä johtuen ollut mukana Åland 100 Ladies Openissa. Samasta syystä väliin jää lähes varmasti myös kesä-heinäkuun vaihteessa pelattava Ladies Open by Pickala Golf Resort.

“Keskityn täysillä LPGA:n kisoihin. Kotimaan kisa ei osu tällä kertaa kalenteriini”, Castren harmittelee.

Mikäli Castren pelaa ja menestyy tavoitteidensa mukaisesti, hänen menestystään jännitetään TV-ruutujen kautta majoreissa, sekä syyskuussa Espanjan Aurinkorannikolla pelattavassa Solheim Cupissa.

“Solheim Cup 2021 nousi kokemuksena ja loppuhuipentuman johdosta  aivan omaan luokkaansa golfurallani. Parhaani teen, että pääsisin taas edustamaan Eurooppaa ja Suomea. Jollei se toteudu, maailmani ei siihen kaadu”, Castren tiivistää. 

TULOSPALVELUT

DP World TOUR

Qatar Masters
Tapio Pulkkanen, Kalle Samooja ja Sami Välimäki

LPGA

Maybank Championship
Matilda Castren

LADIES EUROPEAN TOUR

Aramco Team Series, Riyadh
Noora Komulainen, Tiia Koivisto ja Ursula Wikström

AMATÖÖRIGOLF

Naisten joukkue-MM-kilpailut (Espirito Santo Trophy)
Katri Bakker, Henni Mustonen ja Emilia Väistö

LETAS

Santander Golf Tour, Zarazoga
Emily Penttilä, Tiia Teiniketo ja Emilia Tukiainen

AMATÖÖRIGOLF

European Men’s Club Trophy
Espoo Ringside Golf (Tommy Gulin, Joonas Hinkkanen ja Jussi Sahravuo)

AMATÖÖRIGOLF

Spanish International Ladies’ Stroke Play Championship
Anna Backman, Ada Huhtala, Oona Kuronen, Sandra Palin ja Adeliina Virtanen





Etsi luettavaa