Hyppää sisältöön

Markku Leskinen on mies huippukuntoisen Linna Golfin kentän takana – kerran hän sai kuitenkin kuulla kunniansa Spede Pasaselta

Linna Golfissa lähdetään nykyisin pelaamaan jatkossa ruuhka-aikaan kahdelta eri tiiltä.

Markku Leskinen on kokenut ja arvostettu kenttämestari, joka ei itse harrasta golfia eikä viihdy parrasvaloissa, vaan antaa kentän puhua puolestaan. Haastattelussa hän kertoo, miksi sai kerran kuulla kunniansa Spede Pasaselta.

Kenttämestarin toimenkuva Linna Golfissa kuulostaa yksinkertaiselta: hoida kenttä keväällä hyvään pelikuntoon ja pidä se sellaisena koko kauden ajan.

Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Hyvä golfkenttä vaatii tekijöiltään paljon osaamista ja kokemusta. Ja sitä Linna Golfin kenttämestari Markku Leskiseltä löytyy.

Leskisen ura alkoi Espoon Golfseurassa 1980-luvulla, kun työkaveri Metsäntutkimuslaitoksesta pelasi golfia ja kysyi Markkua töihin Espoon kentän rakentamiseen. Markku onkin toiminut golfkenttien parissa jo kunnioitettavat 38 vuotta, josta viimeiset 15 vuotta Linna Golfissa. Hän on yksi Suomen kokeneimmista kenttämestareista, ellei jopa kokenein. 

Kenttämestarin tehtäviin kuuluvat pelialueen ja ympäristön ylläpito sekä koneiden ja kaluston huolto. Työ on fyysisesti raskasta ja kauden aikana töitä tehdään aikaisesta aamusta myöhäiseen iltaan. Kenttämestarin tärkein ominaisuus onkin hyvä fyysinen kunto, ja siitä Leskinen huolehtii kesäisin juoksemalla ja talvisin hiihtämällä. Itse hän ei golfia pelaa. ”Aika ei riitä”, hän sanoo.

Linna Golfissa Leskisellä on kauden aikana apuna 15 hengen tiimi. Kenttähenkilökunnan työt alkavat aamulla aikaisin, sillä ensimmäisten pelaajien saapuessa kentälle heidän on väistyttävä pois alta. Tärkeintä golfkentän hoidossa on pitää greenit kunnossa. Linna Golfissa greenit ajetaan joka aamu, väylät leikataan joka toinen päivä ja raffit noin 2 kertaa viikossa. Työ jatkuu vielä illalla, kun viimeiset pelaajat poistuvat kentältä. Tyypillistä työpäivää ei kuitenkaan ole, vaan päivät ovat hyvin vaihtelevia.

”Tosin sadettimet teettävät aina paljon työtä”, sanoo Leskinen, joka ei viihdy parrasvaloissa vaan antaa mieluummin kentän puhua puolestaan.

Linna Golf on manner-Euroopan 76:nneksi paras golfkenttä.

Linna Golf on manner-Euroopan 76:nneksi paras golfkenttä.

Linna Golf

Joka kevät ennen kauden alkamista eletään jännittäviä ja kiireisiä aikoja. Kenttämestaria kiinnostaa, missä kunnossa golfkenttä on talven jäljiltä. Kentänhoitajan painajainen olisi golfkentän totaalinen tuhoutuminen. Tänä keväänä tilanne oli todella hyvä, ehkä jopa paras Leskisen Linna Golf -uran aikana.

Kulunut talvi oli Leskisen mukaan paras mahdollinen, koska ensimmäiset pakkaset tulivat jäädäkseen ja jäätyneen maan päälle satoi pysyvä lumi. Maalis-huhtikuussa sulaneen lumen alta ilmestyikin hyvin talven yli pärjännyt nurmi. Kenttämestarin kauhistus on talvi, jossa pakkas- ja plussakelit vuorottelevat, jolloin kenttä jäätyy ja sulaa useaan kertaan. Kevät ei siis aina ole helppo.

Pari vuotta sitten lumet sulivat todella myöhään, ja lumen alta paljastui huonossa kunnossa oleva nurmi. Tuolloin Leskisen stressitasot nousivat korkealle ja Leskinen tiimeineen joutui taipumaan pieniin ihmeisiin, mutta kenttä saatiin kuin saatiinkin erinomaiseen pelikuntoon kuukaudessa, ennen juhannusviikon European Senior Tourin -kisoja.

Leskinen ymmärtää golfinpelaajien kiireen kentille, kun ensimmäiset vihreät kohdat pilkistävät keväällä lumen alta. Leskinen toivoo golfin ystäviltä kuitenkin kärsivällisyyttä. Linna Golfin kentät avataan vasta silloin, kun kentän kunnostustyöt on saatu valmiiksi ja voidaan olla varmoja, että kenttä säilyy hyvänä koko pitkän golfkauden.

Leskinen tekee parhaansa kentän kunnon suhteen, ja pelaajilta hän toivoo samaa. Hyvä pelaaja muistaa korjata lyöntijäljet väylältä ja paikata pallon alastulon jäljet. Niitä pelaajia kenttämestari kiittää, jotka kunnioittavat enemmän kenttää kuin omaa peliään. Greenillä laahustaminen ja epämääräiset jalkojen pyörittelyt saavat kenttämestarin kulmat kohoamaan.

”Kunnioitetaan kenttää ja korjataan omat jäljet”, kuuluu Leskisen toive pelaajille.

Leskisen pitkän uran varrelle mahtuu myös monenlaisia sattumuksia. Mieleen tulee heti yksi kaikkien tunteman Spede Pasasen kanssa. Pasanen löi oman pallonsa greenille ja jäi etsimään kaverin palloa.

”Olin menossa vaihtamaan reiän paikkaa. Odottelin aikani, mutta miehiä ei alkanut kuulua. Laitoin reiän uuteen paikkaan ja kauemmaksi Speden pallosta. Tähän ei koomikon huumori kuitenkaan riittänyt ja sain kuulla kunniani”, muistelee Leskinen.

Linna Golf kuuluu ainoana suomalaisena golfkenttänä erittäin arvostettuun European Tour Properties -ketjuun, johon kuuluu tällä hetkellä yli 25 toinen toistaan upeampaa kohdetta Euroopasta ja Aasiasta. Eri golfkenttien kansalliset (mm. Golflehti) ja kansainväliset (mm. Golf World) rankingit ovat arvostaneet Linna Golfin useita kertoja Suomen parhaaksi kentäksi niin kokonaisuuden kuin erilaisten palvelukategorioiden puolesta. 

Linna Golf on kuulunut pitkään myös GoGolfin yhteistyökenttiin. Katso Linna Golfin tarjoukset täältä.

Etsi luettavaa