Hyppää sisältöön

Marcus Armitage ja uskomaton tarina matkasta golfin huipulle: ”Lopetin koulunkäynnin 13-vuotiaana”

Elämä ei ole ollut ruusuilla tanssimista

Marcus Armitage oli lauantaina pääosassa South African Openissa. The Bullett -lempinimellä kulkeva hymynaama on kokenut elämässään kovia, mutta ei ole koskaan luovuttanut.

Tämä tarina kannattaa lukea kokonaisuudessaan englannniksi alkuperäisestä European Tourin Player Blogista, joka julkaistiin lauantaina. Marcus Armitage on ajankohtainen aihe, sillä englantilainen pelasi upean tuloksen 62 (-9) South African Openin kolmannella kierroksella ja lähtee toiselta sijalta viimeiseen päivään. 

Miehen matka golfin huipulle on ollut kuitenkin hyvin normaalista poikkeava. Koko tarina kannattaa ehdottomasti lukea täältä: 

32-vuotias englantilainen ei oikeastaan edes ymmärrä miten maailman heitti tähdet asentoon, jossa hän aloitti golfin. Maaseudulla asunut Armitage oli ilmeisen köyhästä perheestä, jossa isä yritti pitää asiat kasassa, vaikka äiti sairasti vakavaa syöpää. 

Velanperinnän yhteydessä Armitagen isä ei saanut rahoja, mutta sai perittävän miehen golfmailat matkaansa. Ne päätyivät autotalliin, jossa ne säilyivät koskemattomina pitkään. Eräänä päivänä Marcus päätti ottaa mailan käteensä ja kokeilla. Yksinkertaisena sattumana hän asetti kätensä ensimmäisellä yrittämällä interlock -grippiin. 

Rauta-seiskalla pienestä ”raffimaisesta” makuusta lähtenyt lyönti irtosi keskeltä lapaa täysin puhtaasti. Reilu kymmenvuotiaan pojankoltiaisen ensimmäinen lyönti. Sen jälkeen hän pyysi isäänsä viemään itsensä golfkentälle, mutta hän ei suostunut. 

Sairaalassa viimeisillään ollut äiti kuitenkin antoi isälle ilmeisen vahvan ukaasin, että Marcus täytyy viedä golfkentälle. Näin lopulta tapahtuikin ja isä pelkäsi kalliita jäsen ja liittymismaksuja. Kentällä oli sattumalta samana päivänä juniorikilpailu, johon ensikertaa paikalle saapunut Armitage otettiin mukaan. 

Tasoituksesta ei ollut tietoakaan kun isä ja poika kertoivat olevansa ensikertaa lajin kanssa tekemisissä. Kentän pro shopia pitävä mies katsoi pari lyöntiä rangella, ällistyi ja antoi Armitagelle tasoituksen 18 kisaan. Marcus meni tietenkin ja voitti, tai oikeastaan jakoi voiton kisassa. 

Palkinto piti antaa toiselle kaverille, sillä Armitage ei ollut virallisesti mukana tai omannut virallista tasoitusta. 

Armitage nauttii elämästään tällä hetkellä, mutta aina ei ollut helppoa

Armitage nauttii elämästään tällä hetkellä, mutta aina ei ollut helppoa

Getty Images

Koulut loppui, elämistä luottokorteilla

Äidin kuoltua vuonna 2001, oli Marcus Armitage vain 13-vuotias. Hän yksinkertaisesti ei mennyt enää kouluun. Ei hänen peräänsä juurikaan myöskään kyselty. Hänen isänsä ei saanut asiasta koskaan mitään seurauksia, vaikka oppivelvollisuus olisi jatkunut vielä pari vuotta. 

Armitage vietti aikansa harjoitusalueilla. Isä vei pojan kentälle kello 8 aamulla ja haki noin kymmenen tuntia myöhemmin. Treenipäivät olivat pitkiä, mutta myös parasta terapiaa äitinsä menettäneelle pojalle. 

Hänestä kasvoi kova peluri, mutta amtööriura ei tarjounnut käytännössä kummoista menestystä. Hän siirtyi ammattilaiseksi vuonna 2009 ja yritti tienata elantonsa. Se myös tapahtui ja nopeasti hän voitti Englannin ammattilaiskiertueen Euro Pro Tourin rahalistan nousten Challenge Tourille. 

Ura on mennyt ylös ja alas. Nopealla läpileikkauksella siirryttäessä vuoteen 2019, se oli hänen elämänsä raskain golfin parissa. Challenge Touria kiertänyt Armitage oli taloudellisesti katki ja kiersi koko kauden luottokorttia vinguttaen. 

Challenge Tourilla ei juuri tullut, mutta meni. Rahat kului, loppuivat ja elämä stressasi kuten myös asuntolaina. Paluu vanhaan valmentajaan ja psykologiin auttoi ja jotenkin The Bullett kairasi itselleen kortin European Tourin karsintafinaalista. 

Leopard Creekin kisassa jackpot oli jo lähellä, mutta surkea viimeinen kierros vei mahdollisuudet. Tänään on uusi mahdollisuus kun The Bullett lähtee haastamaan maailman sulavinta svingaajaa, Louis Oosthuizenia South African Openin voitosta. 

Euroopan John Dalynakin tituleerattu 32-vuotias saa varmasti isot sympatiat ympäri maailman mitä enemmän tunnetuksi hänen tarinansa tulee! 

Etsi luettavaa