Hyppää sisältöön

Maajoukkuetoimintaan tulossa rajuja muutoksia – pelaajien määrä pienenee, päävalmentajasta saatetaan luopua kokonaan

Golfliiton huippu-urheilupäällikkö Juha Juvonen toimii myös Oliver Lindellin henkilökohtaisena valmentajana.

Golfliitto on suunnittelemassa huippu-urheilutoimintaansa suuria muutoksia. Pelaajien määrä vähenee ja samalla satsaukset yksittäistä pelaajaa kohtaan nousevat. Myös liiton omaa valmennusorganisaatiota tarkastellaan uudelleen ja päävalmentajasta saatetaan luopua kokonaan.

GOLFLIITTO ON tekemässä radikaaleja muutoksia maajoukkuetoimintaan. Golfliiton kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen on hiljattain lähestynyt maajoukkuevalmennettavia kirjeellä. Siinä pelaajia kehotetaan hakemaan uuteen maajoukkueeseen, jonka nimi tulee olemaan Team Finland. Hakuaika päättyy lokakuun puolivälissä.

Team Finlandiin pääsee ainoastaan hakemusten perusteella. Joukkueen jäsenet nimetään joulukuun alkuun mennessä. Liittovalmennus tarjoaa pelaajille kilpailu- ja leiritukea, olosuhteita, edustustehtäviä, kilpailuvalmennusta ja asiantuntijapalveluita.

Joukkueeseen valitaan sekä ammattilaisia että amatöörejä, sekä aikuisia että junnuja. Valintaa tehdessä otetaan huomioon loppuvuonna pidettävät ammattilaiskiertueiden karsinnat. 

Team Finlandin täydentää olympiaryhmä, johon valitaan 6–8 Suomen parasta ammattilaispelaajaa. Olympiakisoihin pääsee 60 pelaajaa, ja tuoreen rankingin perusteella suomalaisista miespelaajista tämän rajan paremmalla puolella ovat Mikko Korhonen (38.) ja Kim Koivu (49.) Naisista Ursula Wikström (47.) ja Noora Tamminen (59.) mahtuisivat mukaan olympiakisoihin tämänhetkisen rankingin perusteella.

 

TEAM FINLANDIN koko tulee olemaan noin 24–30 urheilijaa. Määrä on huomattavasti pienempi kuin kuin aiempina vuosina, vaikka mukaan laskisi myös olympiaryhmän jäsenet. Esimerkiksi tänä vuonna liiton tuen piiriin on kuulunut jopa 90 pelaajaa talenttiryhmän pelaajat huomioiden.

Jatkossa talenttiryhmiä on tarkoitus jatkaa. Niiden oheen kaavaillaan alueellisia ”akatemioita”, joiden toimintaa liitto tulee jollain tavalla tukemaan. 

 

KILPAURHEILUPÄÄLLIKKÖ Juha Juvonen sanoo, että Team Finlandin koko on vielä viitteellinen, sillä valintoja ei ole tehty. Myöskään ensi vuoden budjettia ei ole vielä lukkoon.

Ensi vuoden budjetin laatimista vaikeuttaa se, että jäseniltä tuleva raha tulee pienentymään merkittävästi viime vuodesta. Tämä johtuu siitä, että jäsenmäärä on pudonnut noin 3 000 jäsenellä, mikä merkitsee tarkoittaa noin 100 000 euron aukkoa Golfliiton jäsenmaksukertymään.

Golfliiton antama tuki nousee pelaajakohtaisesti, sillä liitto on arvioimassa uudelleen tuen piiriin kuuluvien pelaajien määrän. Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että sama raha jaetaan pienemmälle määrälle pelaajia.

”Varmasti kaikkia, jotka ovat tuen piirissä olleet, ovat tuen ansainneet. Jotta pystyisimme tarjoamaan eri tason kärkipelaajien kanssa hedelmällisen tuen ja kansainvälisen kilpailukalenterin, se vaatii yksinkertaisesti tiukempia valintoja”, Juvonen sanoo.

 

MUUTOKSIA ON tulossa myös liiton valmennusorganisaatioon. Yhtenä vaihtoehtona pohditaan sitä, että jatkossa liitolle ei enää palkattaisi päävalmentajaa. Nykyisen päävalmentajan Fredrik Jendelidin sopimus päättyy tämän vuoden lopussa. Jendelid on sanonut, että häntä kiinnostaisi myös jatkokausi Golfliiton palveluksessa.

Juvosen mukaan liittovalmentajien positiot on otettu uuteen tarkasteluun.

”Isossa kuvassa aiomme tarkistaa valmennusorganisaatiota”, Juvonen sanoo.

Joka tapauksessa liitto aikoo tukea jatkossa enemmän pelaajien henkilökohtaisia valmentajia. 

”Liittovalmennustoiminta tulee painottamaan aiempaa enemmän urheilijan ja hänen henkilökohtaisen valmentajansa välistä valmennussuhdetta. Haluamme myös tukea mahdollistamalla henkilökohtaisen valmentajan läsnäoloa harjoitusleireillä ja kansainvälisissä kilpailuissa”, pelaajille lähetetyssä kirjeessä sanotaan.

 

SUOMEN PGA:N toiminnanjohtaja Teemu Laakso kuulostaa tyytyväiseltä Golfliiton suunnitelmiin, jossa liitto osallistuu myös suomalaisten golfvalmentajien kouluttamista aiheutuviin kustannuksiin.

”Emme halua ottaa asiasta krediittejä, mutta on melkein yksi yhteen sen suunnitelman kanssa, jota esitimme liitolle pari vuotta sitten”, Laakso sanoo.

Kahdessa vuodessa henkilöt ovat vaihtuneet. Laakson mukaan liitossa tuolloin vaikuttaneet toiminnanjohtaja Petri Peltoniemi ja huippu-urheilupäällikkö Janne Marvaila eivät halunneet käyttää rahaa suomalaisten valmentajien kehittämiseen.

”Valmentajien taso heijastelee pelaajien tasoon. Näin se menee pitkässä juoksussa. Nyt tuntuu, että tämä ymmärretään liitossa”, Laakso sanoo.

Juttu päivitetty klo 20.10. Golfliitto ei aio lopettaa talenttiryhmiä.

Etsi luettavaa