Hyppää sisältöön

Maailman menestyksekkäin naisgolfari menehtyi jouluna: ”Voittamiseen ei kyllästy koskaan”

Kathy Whitworthin voittojen määrä LPGA:lla on yksi golfin vaikeimmin rikottavista ennätyksistä. KUVA:GETTY IMAGES

Kathy Whitworth voitti LPGA:lla 88 kertaa. Ensimmäisen kauden jälkeen hän oli lopettaa uransa oltuaan kiertueen heikoimpia pelaajia yli 80 lyönnin keskiarvolla.

Naisgoflin historiaan ikiajoiksi yhtenä suurimmista pelaajista jäävä 83-vuotias Kathy Whitworth kuoli yllättäen kesken läheisiensä ja ystäviensä kanssa viettämää jouluaaton iltaa.

”Kathy jätti tämän maailman, jossa hän eli keskellämme rakastavana ja aina iloisena sekä elämyksiä tuottavana henkilönä”, murehti golftähden pitkäaikainenn elinkumppani Bettye Odle.

Rakkaus lajiin kantoi yli vaikeiden aikojen

Kathy Whitworth lukeutui lähes 20 vuoden ajan LPGA:n kirkkaimpiin tähtiin 1960-luvun alusta 70-luvun lopulle . Hän aloitti lajin harrastamisen vasta 15-vuotiaana. Viimeisen ykköstilansa hän 55-vuotiaana toukokuussa 1985.

Lyhyeksi jääneen amatööriuransa aikana Whitworth voitti kotiseuduillaan New Mexicon osavaltion mestaruuden kahdesti. Ensimmäinen vuosi LPGA:lla oli kuitenkin pohjanoteeraus.

Kierroskeskiarvo oli masentavasti 80,3, ansioita kertyi 1 217 dollaria. Kauden aikana ja sen sen jälkeen Whitworth harkitsi vakavasti pelaamisen lopettamista.

”Rakastin golfia niin paljon, että sitä oli hyvin vaikea kuvailla toisille. Tiesin, mitä halusin tehdä, laji vei minut täysin mukanaan. Olin onnekas saatuani golfista elämäni täyttävän tarkoituksen”, Whitworth kertoi lukemattomia kertoja kuulijoilleen uransa jo lopetettuaan.

Kauppiaina toimineet Whitworthin vanhemmat rohkaisivat ja tukivat taloudellisesti nuorinta tytärtään jatkamaan, antamaan itselleen aikaa unelmiensa saavuttamiseksi.

Yksi käänteentekevistä tekijöistä Whitworthin urakehityksessä oli legendaarisen valmentajan Harvey Penickin liittyminen hänen tukijoukkoihinsa Hardy Loudermilkin avuksi.

Maailman parhaiden svingejä koosteena vuosikymmenten takaa. Vauhtia haetaan yleisesti alavartalon kiertoa helpottavalla vasemman kantapään nostolla, joka sovellettuna on edelleen käyttökelpoinen mallitus etenkin senioreille.

Pelaamaan oppii pelaamalla

Whitworth harjoitteli ja kehitti peliään enimmäkseen kentällä harjoitusalueiden sijasta. Ensimmäisinä vuosina taidot kehittyivät 9-reikäisellä kentällä Teksasissa El Pasossa isoisän mailoilla.

”Suurella osa nuorista pelaajista ei ole tätä mahdollisuutta. He osaavat lyödä rangella, mutta pelaamisen ja tuloksenteon taidon kehiittäminen jää vähemmälle”, Whitworth valotti usein menestysreseptiään.

1960-luvulla LPGA:n kisat olivat enimmäkseen pienelle huomiolle jääneitä tapahtumia, jossa pelaajat itse huolehtivat käytännössä lähes kaikista järjestelyistä maata kiertäessään.

Whitworth nousi muiden yläpuolelle saaden aikakaudellaan kilpakumppanikseen toisen legendan, Mickey Wrigthin.

LPGA perustajajäseniin lukeutuva Louise Suggs vertasi kahta supertähteä osuvasti: “Mickey oli pallonlyöjänä ykkönen, mutta Cathy voitosta pelattaessa paras.”

”Voittamiseen ei kyllästy koskaan”, kuului osuvasti Kathy Whitworthin mietelause.

Eri aikakausia golfissa on vaikeaa ja osin turhaakin verrata toisiinsa. Hän nousi pian LPGA:n perustamisen jälkeen oman aikakautensa legendaksi, jonka lukuisista ennätyksistä 88 ykköstilaa pääkiertueella on luku, jonka rikkoontuminen lähitulevaisuudessa on käytännössäkin mahdotonta.

Nykyisistä aktiivipelaajista lähimpänä on Korean Inbee Park (21) jonka ykköstilojen määrä jää neljäsosaan Whitworthista.

”Minulle oli hyväksi se, että en menestynyt tai voittanut urani alkuvaiheilla. Taitoja pitää opiskella, hakea kokemuksia epäonnistumisten ja takaiskujen kautta, se oli polku, jota pitkin rakensin urani.”

Voittojen lisäksi Whitworth sai maistaa tappion katkeraa kalkkia LPGA:lla peräti 93 kertaa. Uusinnoissa Whitworth oli vastoin Louise Suggsin luonnehdintaa tavallinen kuolevainen, tilastojen mukaan jopa heikko.

Uusintavoittoja kertyi kahdeksan, tappioita 20.

Eniten voittoja LPGA:lla:

Pelaajavoittojen määräaikaväli
1. Kathy Whitworth881962-1985
2. Mickey Wright821956-1973
3. Annika Sörenstam721995-2008
10. Karrie Webb411995-2014
25. Inbee Park212008-2021
27. Laura Davies 201987-2001
29. Lydia Ko192012-2022

Lähde:LPGA

Etsi luettavaa