Hyppää sisältöön

Lyhennä svingiä oikealla tekniikalla

Suuri vartalon kierto on tärkeä osa tehokasta svingiä, mutta monilla amartööreillä käsien liike jatkuu liian pitkälle vartalon kierron päätteeksi. Mailan ylimääräinen liike vaikeuttaa lyönnin ajoitusta. 

Olen sitä mieltä, että pelaajan tulee muuttaa svingissä vain niitä asioita, jotka heikentävät pelisuoritusta. Tästä syystä maailman pääkiertueilla nähdään erilaisia svingejä, jotka toimivat kaikki loistavasti. Jos siis olet matkalla tourille pitkällä svingilläsi, unohda tämä artikkeli. Jos taas löydät väylän avauksella vain pariin otteeseen kierroksen aikana, jatka lukemista. 

Monilla käsien ja mailan ylimääräinen liike vaikeuttaa lyönnin ajoitusta. Avausten lisäksi ongelmia tulee myös wedgepelissä ja eri pituisissa lähestymisissä. 

Svingin lyhentäminen ei kuitenkaan ole helppoa. Vartalo on tottunut svingin tiettyyn ajoitukseen ja liikkeen kestoon. Lyhyempi liike voi syödä tehoja, ja aluksi liikkeen ajoitus tuntuu entistä vaikeammalle. 

Kun lyhennät svingiä oikean tekniikan avulla, pystyt joskus jopa lisäämään lyöntivoimaa. Tärkeimmät edut tulevat kuitenkin svingin toistettavuudessa, niin avauslyönneissä kuin erilaisissa lähestymisissä. 

Svingin lyhentämiseksi on opittava sopiva taaksevienti ja liikkeen suunnanvaihdos. Taakseviennissä on tärkeää suorittaa niin sanottu one piece takeaway. 

Aloita svingi kaikkien vartalon osien yhtäaikaisella liikkeellä. Maila, kädet, lantio ja hartiat liikkuvat kaikki yhdessä svingin alussa. Älä anna käsien ja mailan liikkua vartalon kierron edelle, koska silloin lantion ja hartioiden kierto saattaa jäädä vajaaksi. One piece takeaway pitää huolen siitä, että vartalo kiertyy myös lyhyessä svingissä. 

Tiger Woods, 2002 U.S. Open.

Tiger Woods, 2002 U.S. Open.

GettyImages

Svingin pituuden voit määrittää suunnanvaihdoksella. Aloita downswing alavartalosta hieman ennen kuin maila on saavuttanut halutun svingin pituuden. Suunnanvaihdoksessa kädet ja maila vaihtavat suuntaa vasta alavartalon jälkeen ja ehtivät liikkua ylöspäin vielä hetken. 

Tiger Woods, 2002 U.S. Open.

Tiger Woods, 2002 U.S. Open.

GettyImages

Seurauksena on aiempaa lyhyempi mutta tehokas svingi, jota kontrolloi hyvä alavartalon liike. Pelaaja saa jaloista ja lantiosta enemmän liikettä ja pystyy säilyttämään nopeuden ja mailan kontrollin paremmin osuman läpi. 

Svingin lyhentäminen onnistuu, mutta vaatii harjoittelua. Mailan liike ja rata usein muuttuu liikkeen vaihtuessa. Saatat myös tarvita pientä säätöä otteeseen ja välineisiin, jotta ne sopivat uuteen liikkeeseen. 

 

 

Etsi luettavaa