Hyppää sisältöön

Lydia Ko meni naimisiin maailmanluokan miehen kanssa: ”Minä kosin häntä”

Lydia Ko 2022: LPGA:n rahalistan ykkönen, maailmanlistan kärkinimi, paras kierroskeskiarvo (68,99), LPGA:n kauden pelaaja. KUVA: GETTY IMAGES

Koreasta Uuteen-Seelantiin vanhempiensa kanssa lapsena muuttanut Lydia Ko palasi päättyvällä kaudella naisgolfin kiistattomaksi kuningattareksi. Hän voitti kolme LPGA:n kisaa, joista viimeisenä Tour Championshipin. Neljännen kullan, poikaystävänsä Chung Junin hän sai perjantaina Soulissa pidetyissä häissä aviomiehekseen.

Lydia Kon aviomies Chung Jun on nähnyt ennen golftähden tapaamistakin menestyjien toimintaa läheltä. Hänen isänsä on rahoitusalalla toimivan Hyundai Cardin toiseksi suurin johtaja. Yhtiön taustala on massiivisen kokoinen Hyunda Motor Group.

Lydia Ko on naispelaajista se supertähti, jonka nimen perään kuuluu leima, ”kaikkien aikojen kovin lapsitähti, joka loisti myös aikuisiällä.”

Ko voitti amatöörien MM-kisoissa Turkissa vuonna 2012 henkilökohtaisen sarjan. Toiseksi sijoittui Krista Bakker.

Vuosi tämän jälkeen, oltuaan amatöörien listan kärkinimi 130 viikkoa putkeen, hän siirtyi ammattilaiseksi

Jo tätä ennen Ko oli ehtinyt voittaa vain 15-vuotiaana ensimmäisen kerran LPGA:lla. Hän uusi vuotta myöhemmin urotekonsa samassa kisassa Canadian Openissa.

Näiden voittojen jälkeen Ko pääsi lopulta LPGA:n jäseneksi

Maailmanlistan ykköseksi hän nousi 18-vuotiaana 2015. Ko piti muut takanaan listalla vielä vuoden 2016 loppuun, kunnes menetti otettaan kentällä muutaman vuoden ajaksi.

Monet asiantuntijatkin alkoivat jo epäillä uusiseelantilaisen mahdollisuuksia nousta takaisin kuumimpien pelaajien joukkoon vaativien ja valmennuksellisiinkin asioihin sotkeutuvien vanhempien pitäessä tytärtään tiukassa otteessaan.

Valmentaja:”Rakkaus toi tasapainoa elämään”

Vuonna 2021 Kon peli alkoi selvästi terävöityä.

Lydia Ko ja Chung Jun ovat seurustelleet kahden vuoden vuoden.

Päättyvän vuoden maaliskuussa Lydia Kon nykyään entinen koutsi, Tigerin valmentajana pitkän ajan toiminut Sean Foley paljasti medialle syyn pelin parantumiseen.

Lydia Ko ja Sean Foley ilmoittivat pian huippukauden päätyttyä yhteistyönsä päättymisestä. David Leadbetter oli vetovastuussa valmennuksesta 2013-2016.
KUVA: GETTY IMAGES

”Lydia on korviaan myöten rakastunut. Pelaajalle on huomattavan paljon helpompaa harjoitella ja kilpailla tehokkaasti, kun hänellä on golfin ulkopuolella elämää tasapainottava tekijä”, Foley julisti.

Päättyneellä kaudella Ko tuli takaisin voittamalla kolmasti. Hän oli rahalistan ykkönen, paalupaikalla myös maailmanlistalla ensimmäistä kertaa yli viiteen vuoteen.

”Chung Jun on ihana nuorukainen, maailmanluokan mies. Olen äärettömän iloinen Lydian puolesta”, Foley jatkoi.

Lydia Ko oli varsin aktiivinen häiden ajankohdan jouduttamisessa. Kun kihlajaisilmoitukseen liittyviä kuvauksia tehtiin, hän livautti kuviin pallon, johon oli tussilla kirjoittanut kysymyksen: ”Menetkö kanssani naimisiin.”

”Tämän jälkeen Chung Jun alkoi välittömästi laskea erilaisia päiviä ja päivämääriä. Pian hän kosi minua. Mutta oikeastaan minä kosin. En voi millään ymmärtää, miksi aina miehen pitäisi olla tässäkin asiassa aloitteentekijä”, Ko on paljastanut tapahtumien kulusta.

Päättyykö ura Pariisin olympialaisten jälkeen?

Lydia Ko pelasi uransa parasta golfia LPGA:lla, ainakin kierroskeskiarvon mukaan. Hän alitti ensimmäisenä pelaajana Annika Sörenstamin jälkeen 69 lyönnin rajan kauden keskiarvossa.

25-vuotiaana Ko on tulossa golfarina parhaaseen ikään. Supertähti on jo ennen aviomiehensä tapaamista kertonut julkisesti suunnitelmistaan lopettaa kilpagolfin jo ennen kuin täyttää 30 vuotta.

Lydian sisar Sura Ko arveli kauden 2022 päätöskisassa, että vuoden 2024 olympialaiset ovat mahdollisesti viimeinen suuri kisa johon Lydia Ko osallistuu.

Mikäli otteet kentillä pysyvät 1,5 vuoden ajan yhtä terävinä kuin 2022, voi Ko hyvinkin olla olympialaisten aikaan maailmanlistan ykkönen. Motivaatio voittaa olympiakultaa on varmasti. Rion kisoissa hän oli toinen, Tokiossa pronssilla.

Apinana selässä hänellä roikkuu myös pitkä voitottomuus majoreissa. Toinen kahdesta major-voitosta tuli lähes seitsemän vuotta sitten, alkuvuodesta 2016 nykyisessä Chevron Championshipissa. Women´s Openin, US Openin ja PGA Championshipin kannuja hän ei ole vielä voitonjuhliinsa saanut

Vaikka ura päättyisikin syksyllä 2024, Lydia Kolla on nykyvireessä erinomaiset mahdollisuudet saavuttaa ykköstilat kolmesta puuttuvasta majorista sekä olympialaisista.

Kaukana ei ole sekään mahdollisuus, että Lydia Ko seuraisi Meksikon Lorena Ochoan jalanjälkiä, ja lopettaisi kilpailemisen ollessaan maailmanlistan ykkönen.

Ochoa oli lopettaesaaan 28-vuotias. Pariisin kisojen aikaan Lydia Ko on vain 27-vuotias.

Etsi luettavaa