Hyppää sisältöön

Lyö suoraan linjaan

Lavan asennon kontrollointi osuma-alueella on yksi golfin haasteellisimmista asioista golfissa. Pienikin lavan asennon virhe kertautuu suurena sivukierteenä varsinkin silloin, kun mailanpään nopeus kasvaa. Tämän viikon treenivinkit keskittyy pallon lähtösuunnan ja kierteen hallintaan.

Pallon lähtösuunta on puhtaassa osumassa 75–85 prosenttia riippuvainen lavan asennosta ja 15–25 prosenttia mailan kulkusuunnasta osumahetkellä. Aivot rekisteröi ensimmäisen palautteen osumasta noin puolisen metriä pallon lavasta irtoamisen jälkeen.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että osumaa ei voida manipuloida tietoisesti reagoimalla osumassa tapahtuvien asioiden perusteella.

Kaareva liike osuma-alueella

Koska mailan varsi on kallistuneessa kulmassa maahan nähden ja käsien sijainti kohdelinjan sisäpuolella, mailan liikesuunta osuma-alueella on kaikissa golflyönneissä kaareva. Suoraan lyöntiin pyrittäessä lavan tulisi pysyä suorassa kulmassa kaareen nähden. Eli golfkielelle käännettynä optimaalinen lavan kulkusuunta on sisältä sisälle.

Opetusfilosofiani perustuu passiiviseen releaseen, jossa lavan kiertymistä osuma-alueella pyritään minimoimaan. Näin lyönnin ajoitus helpottuu. Kiinnitä erityishuomio kuvissa lavan kaarevaan liikkeeseen ja lavan pysymiseen käsien ja kehon ulkopuolella osuman jälkeen.

Peilikuvaharjoite

Harjoittele lavan kontrollointia puolikkailla svingeillä aktivoiden hartioiden kiertoa. Aloita svingi peilikuva asennosta viemällä maila pallon etupuolelle hartioiden kierrolla. Tunne, kuinka lavan etureuna on suorassa kulmassa hartialinjaan nähden. Starttaa taaksevienti hartioilla ja ota rannekulmat mukaan myöhemmin. Lyö pallo ja pysäytä maila peilikuvaa vastaavaan paikkaan.

Tavoitteena on kontrolloida lavan liikettä hartiakierrolla tuottaen suoran pallon lennon kohteeseen.

Suuntakeppiharjoite

Aseta suuntakeppi varren alle ja keppi alkuasennossa vasemman kainalon ali. Jätä kainalon ja kepin väliin tilaa parikymmentä senttiä. Lyö puolikas lyönti pyrkien saatossa siihen, että keppi ei osu vasempaan kylkeen ennen mailan noustessa vaakatasoon osuman jälkeen. Edellisen harjoitteen tavoin tavoitteena suora pallon lentorata.

Timo Karvinen on toiminut maajoukkuevalmentajana neljässä eri maassa ja valmentaa nykyään muun muassa huippulupaus Sami Välimäkeä. Karvinen opettaa Espoon Golfseurassa ja talvisin Season Golfissa. Osoitteessa timokarvinen.com lisätietoa Timon opetustarjonnasta.

Etsi luettavaa