Hyppää sisältöön

Luulitko, että sääntöjä kunnioitetaan vain Suomessa – Ruotsin golfliitto kielsi golfklubin jäsenten rakastaman tuotteen

Pallon reiästä nostamista helpottavan keksinnön kieltäminen aiheutti mielipahaa Ruotissa.

Ruotsissa keksittiin nerokas ja selkäystävällinen lipputanko, jonka avulla pallo voitiin poimia reiästä ilman kumartumista. Iloa kesti kuitenkin vain päivän.

Haluatko varmistaa kunnon klikit verkkouutiseesi? Siinä tapauksessa lisää otsikkoon sana sääntö-Suomi. Se herättää voimakkaita tunteita ja takaa paljon lukijoita, sillä yhtä turhanpäiväisiä sääntöjä rakastavaa suomalaista kohti löytyy vähintään kaksi, jotka eivät niistä piittaa.

Mutta osataan sitä Ruotsissakin. Mora Golfklubbilla lisättiin lipputankoihin muovinen rinkula, jossa oli kolme sakaraa vähän niin kuin automerkki Mercedes-Benzin keulassa olevassa kuuluisassa johtotähdessä. 

Rinkula helpotti pallojen noukkimista reiästä, koska se toimi samalla tavalla kuin puttiviheriöiltä tuttu kuppi. Golfin uudet säännöt mahdollistivat pallon puttaamisen reikään lipun kanssa, joten miksei vastaavaa voisi hyödyntää myös kentän puolella?

Selkävaivoista kärsivien – ja niitähän golfkentällä tunnetusti löytyy – ei tarvinnut enää kyykistyä vaivalloisesti, vaan pallon sai helposti nostettua vaikka suorana seisten tämän yksinkertainen mutta nerokkaan keksinnön avulla.

Kaikki voittivat? Näin luulisi, mutta moralaisten ilo jäi lyhytaikaiseksi. Suksisauvan perinteistä sompaa muistuttavat rinkulat ilmestyivät golfkentälle maanantaina, mutta tiistaina ne olivat jo poissa.

Tämä johtui Mora Golfklubbin klubipäällikkö Grå Matzille saamasta sähköpostista, jonka lähetti Ruotsin golfliiton aluetuomari. Viestissään tuomari kielsi pallon reiästä nostamista helpottavan rinkulan käytön kentällä.  Liittotuomari kirjoitti, että se sotii säännöistä vastaavan skotlantilaisen klubin Royal & Ancientin luomia sääntöjä vastaan.

View this post on Instagram

Mora Golfklubb’s medlemmar som spelade igår var väldigt nöjda med den lilla plastbiten som tog upp bollen när man lyfter flaggan. Jag fick ett mail från distriktsdommaren att vi inte får använda dom enligt beslut av R&A. Blir bara så ledsen. Mvh Grå Matz ⛳ Banchef Mora Golfklubb #banchefenmgk #moragolfklubb #ksabelinbäst #intesålycklig

A post shared by @ moragolfklubb on Jun 3, 2019 at 9:52pm PDT

Episodi nosti orastavaa someraivoa – tai ainakin muutaman närkästyneen kommentin Matzin Instagram-päivitykseen – joten Ruotsin golfliitto katsoi parhaaksi perustella asiaa uutiskirjeessään myöhemmin samana päivänä.

Liiton mukaan (kovasti yksinkertaistettuna) Mora Golfklubbin rinkulan vuoksi reiästä tuli rinkulan vuoksi liian matala. Se rikkoi sääntöjä, minkä vuoksi kenttä ei olisi tasoituskelpoinen kilpailu- ja tasoituskierroksella.

Niinpä jatkossakin ruotsalaisklubilla kyykitään pallo pois reiästä, kuten muuallakin maailmassa. Voidaan siis sanoa, että nyt iski sääntö-Ruotsi tai -Skotlanti, eikä asialle voi tehdä mitään. Mutta mitä mieltä asiasta oli klubipäällikkö Matz?

”Tulin niin kovin surulliseksi”, hän kirjoitti Instagramiin.

Juttua korjattu 7.6. Säännöt kielsivät virityksen, koska se madalsi reiän syvyyttä.

Etsi luettavaa