Hyppää sisältöön

Luotettavuus arvossaan golfkenttien konehankinnoissa: ”Toron laatu kestää läpi elinkaaren”

Olli Raatikaisen johtama kenttähenkilöstö on virittänyt Aurinko Golfin mainioon kuntoon. Ruiskuajoneuvo Toro MultiPro 5800-D  on kenttämestarin suosikkilaite.

Aurinko Golfin kenttämestari Olli Raatikaisella on hyvä tiimi apunaan ja pitkän ajan suunnitelma kalustonsa pitämisessä huippuvireessä.

Naantalin Aurinko Golf on jo pitkään kilpaillut Turun talousalueen vilkkaimman golfkeskuksen tittelistä. Kaudella 2019 startteja kirjattiin (18+9 reikää) noin 45 000.

Lassi Pekka Tilander on suunnitellut kentät ja harjoitusalueet monipuoliseen, osittain mäkiseen maastoon, jossa väylät erottuvat tavalla, joka pitää pelaajan hereillä ja aistit avoinna. Näkymä klubitalolta kentälle ja omenapuiden kyllästämään maisemaan on yksi maamme kauneimmista.

Näkymä 14:n backtiiltä klubitalon kupeesta on yksi Aurinko Golfin kauneimmista

Näkymä 14:n backtiiltä klubitalon kupeesta on yksi Aurinko Golfin kauneimmista

Teemu Tyry

Juhannusviikolla molemmat kentät olivat varsin mainiossa kunnossa sekä viheriöiden, kuin myös väylien osalta. Kierrosmäärissä ollaan reilusti edellä viimevuotisia lukuja.

Golfmatkaa suunnitteleville Aurinko Golfia voi isolla peukulla suositella etenkin niille, jotka eivät hätkähdä paria pitkää nousua ja haluavat herkutella lukuisilla näyttävillä maisemilla kierroksensa varrella.

Kenttämestarilla on monta rautaa tulessa

Kenttämestarina golfkeskuksessa aloitti syksyllä 2018 Olli Raatikainen, joka ajautui alalle oman golfharrastuksensa  kautta toimittuaan aiemmin hotelli- ja ravintola-alalla.

”Aiemmissa hommissani työajat olivat haastavia ja palkka pieni. Golf puolestaan lajina on niin mielenkiintoinen, että kentällä työskenteleminen alkoi vaihtoehtona kiinnostaa.”

”Meri-Teijossa olin alkuun muutaman kauden kesämiehenä, sieltä siirryin Kankaisten Golf Maskuun. Kentänhoitajan ja kenttämestarin tutkinnot suoritettuani sain paikan Uudenkaupungin kenttämestarina”, Raatikainen kertaa aiemman työuransa.

Yhden komenmerkin kanssa toimiminen pudottaa merkittävästi huoltokuluja, tiedostaa Olli Raatikainen.

Yhden komenmerkin kanssa toimiminen pudottaa merkittävästi huoltokuluja, tiedostaa Olli Raatikainen.

Teemu Tyry

Aurinko Golfin runsas pelaajamäärä on Raatikaisen mukaan kentänhoidon osalta hallittavissa päivittäisellä suunnittelulla ja isompien töiden aikatauluttamisella hiljaisempiin aikoihin.

”Meillä on hyvä tiimi kasassa, kaikki kenttätyöntekijät ovat aktiivipelaajia, joka edesauttaa monessa asiassa. Kenttämestari on hyvä saada ideoita ja ajatuksia, olen painottanut keskinäisen kommunikaation tärkeyttä ja hyvää henkeä porukan kesken.”

GoGolfin vierailupäivänä Raatikaisella oli tyypilliseen tapaan monta rautaa tulessa. 

”Puhelin soi varsin tiheään, on neuvonpitoja kentällä ja tapaaminen suunnittelijan, Lassi Pekka Tilanderin kanssa. Näistä johtuen minulle tehokkainta on niiden välissä työskennellä uuden ruiskutusajoneuvomme, Toro MultiPro 5800-D:n  ohjaimisa väylillä ja viheriöillä. Se on ominaisuuksiltaan huomattavasti aiempia laitteita monipuolisesti sekä helppokäyttöisempi,  ja on noussut Toron mallistosta uudeksi suosikikseni. 

Aurinko Golfissa on kuluvalla kaudella saatu nauttia hienokuntoisesta kentästä.  Kenttämestarien luontaisetuihin kuuluvat luonnollisesti kehut ja kritiikki niinä aikoina, jolloin kentän kunto ei vastaa pelaajien odotuksia

”Tiiminä me tätä teemme. Kehut lämmittävät ja motivoivat, kriittinenkin rakentava palaute on  tervetullutta. Vatsahaavaan taipuvaisille kenttämestarin rooli ei kuitenkaan ole kaikkein suositeltavimpia”, Raatikainen tiivistää ammattikuntansa arkea.

Konehankinnoissa suunnitelmallisuus ja keskittäminen tuo parhaan tuloksen

Kenttämestarin toimenkuvaan liittyyvät oleellisesti konekannan hankkimiseen ja ylläpitoon liittyvät  tehtävät.

”Koneiden on oltava aina kunnossa kun työpäivä käynnistyy. Meillä on aiemmin ollut useampia konemerkkejä tallissamme. Valitettavan usein myös tilanne, että osa koneista on ollut nosturin päällä silloin, kun niitä kipeästi tarvitaan kentällä.”

Ensimmäisellä kaudellaan Raatikainen teki yhdessä Toroa edustavan  Oy Hako Ground & Garden Ab:n myyntipäällikön Jesse Kaanin kanssa kattavan inventaarin Aurinko Golfin konekannasta ja laskelmia siitä, millä aikataululla uusien hankintoja kannattaisi tehdä. 

18:n keltaisetla tiiauspaikalla väylän poikki kulkevan vesiesteen ylittämiseen vaaditaan yli 200 metrin lentokaari.

18:n keltaisetla tiiauspaikalla väylän poikki kulkevan vesiesteen ylittämiseen vaaditaan yli 200 metrin lentokaari.

Teemu Tyry

”Toimintatapa, jossa yhteistyössä kartoitetaan kentän konekalusto ja tehdään suunnitelma sen päivittämiseksi, on oleellinen osa golfkenttien ja Hakon välistä yhteistyötä. Usein löydetään tehostamisen paikkoja, ja voidaan jopa vähentää koneiden määrää tai ainakin tehdä samoja töitä aikaisempaa taloudellisemmin”, muistuttaa Kaan, joka on aiemmin toiminut muun muassa Pickalassa kenttämestarina.  

”Kokemus on osoittanut, että Toron koneet ovat koko elinkaarensa huomioiden edullisimpia hankintahinta huomioiden, luotettavimpia ja ominaisuuksiltaan parhaita. Jälkimarkkinointi ja huollon tuki ovat  Suomessa ylivertaisia. Mikäli tarvitsemme jossain tilanteessa lainaksi konetta, jollaista ei kalustossamme ole, se järjestyy vaivatta maahantuojalta”, säestää Raatikainen.

Hako haluaa palvella kaikkia Suomen golfkenttiä, esittelykoneiden toimittamisessa lisäreserviksi erikoistapahtumissa ovat kumppanuuskentät etusijalla. 

Aurinko Golfin toimitusjohtaja Arttu Pulkkinen on Raatikaisen työpari etenkin hankintoihin liittyvissä asioissa.

”Teimme Ollin kanssa tarkan investointilaskelman, jossa vanhojen koneiden korjaaminen ja kaluston uusiminen kone per vuosi tahdissa osoittautui kalliimmaksi ja merkittävästi huonommaksi ratkaisuksi toimintavarmuuden kannalta”, Pulkkinen perustelee Hakon kanssa uusitun, entistä laajempialaisen sopimuksen taustoja.

Ehdotus hyväksyttiin golfyhtiön hallituksessa.Monivuotisen sopimuksen myötä Aurinko Golfissa on hyvin tarkka näkymä siihen, mitkä ovat kentänhoidon laitteisiin liittyvät kulut tulevina vuosina.

”Hakolla on alan parhaat ammattilaiset töissä. Jälkimarkkinointi ja huollon tuki ovat  Suomessa ylivertaisia. Tekninen tukihenkilö  Tapani Rasi tietää alalla käytännössä kaikesta kaiken. Hän kävi Aurinko Golfissa huoltomiehemme apuna virittämässä karheikkokoneet viimeisen päälle kuntoon. Tämä on luottamukseen perustuvaa yhteistyötä. Apu on aina puhelinsoiton päässä”, kehuu Raatikainen kumppania.

Teknisen tuen palvelut ovat monelle kentälle tärkeä osa yhteistyötä Hakon kanssa. 

Tällä hetkellä 19 golfkenttää on solminut kirjallisen kumppanuussopimuksen Hakon kanssa ja näin sitoutunut konehankinnoissaan käyttämään Hakon valikoimasta löytyviä koneita. 

Euroissa mitattavia etuja kumppanuuden myötä tulee koneiden ja varaosien hinnoittelussa, sekä tavanomaista pidemmissä takuuajoissa. 

Robotit tulossa myös kentänhoitoon

Raatikainen esittelee haastattelun päätteeksi  paraatipaikalla, kentän upean päätösväylän  vieressä sijaitsevan huoltohallin, jossa kesätöissä olevat Valtteri Venhomaa ja Arno Ylitalo ovat työpäivänsä päätteeksi puhdistamassa koneita.   

Venhomaa kiertää työn ohessa kauden aikana FJT:n ja FT:n kisoja. Ylitalo on lääketieteiden ylioppilas, joka Aurinko Golfissa pelaamisen kautta löysi kesätyön harrastuksen parista.

Olli Raatikainen vaihtamassa päivän kuulumisia Arno Ylitalon ja Valtteri Venhomaan kanssa. Työt Aurinko Golfissa käynnistyvät normaalisti kuudelta  ja päättyvät kello 14.00.

Olli Raatikainen vaihtamassa päivän kuulumisia Arno Ylitalon ja Valtteri Venhomaan kanssa. Työt Aurinko Golfissa käynnistyvät normaalisti kuudelta ja päättyvät kello 14.00.

Teemu Tyry

“Tänään jyräsimme viheriöt ja vaihdoimme reikien paikat. Työtehtävät vaihtelevat, päivän mittaan tulee sopivasti liikuntaa ja saa olla ulkona. Lisäksi Olli antaa meille hyvin liikkumavaraa omien töiden toteutuksessa”, nuorukaiset summaavat työnsä parhaita puolia.

Kentänhoidossa laitteiden ominaisuuksien lisääntymistä on jouduttanut  digitalisaation jatkuva kehittyminen.

“Konepuolella ympäristöystävällisyys sähkön käytön yleistymisen ja polttoainetaloudellisuuden parantumisen myötä ovat jatkuvia prosesseja.  Mullistavin uudistus markkinoille tullee muutaman vuoden kuluttua automaattisesti ohjattavien väyläleikkurien myötä. Prototyyppejä on jo esitelty”, Raatikainen muistuttaa.

Aurinko Golfissa pelaaminen muutaman vuoden tauon jälkeen jättää todella hyvän jälkimaun. Vaihteleva ja luonnikas kenttä joka suosiollisten säidenkin johdosta on tarjonnut pelaajille alkukaudesta parhaita puoliaan. Kentän laitamille ja naapurustoon on   ilmaantunut runsaasti tyylikkäitä asuntoja maisemaa kaunistamaan.

18:n viheriön onnistunut muotoilu kruunaa pelikokemuksen Aurinko Golfissa

18:n viheriön onnistunut muotoilu kruunaa pelikokemuksen Aurinko Golfissa

Teemu Tyry

Olli Raatikainen on saanut onnistuneen startin uralleen Aurinko Golfissa, jonka kehittämisessä hän näkee paljon mahdollisuuksia.

”Meillä on muiden kentän tavoin kohtia, joita on syytä jollain aikavälillä korjata ja uudistusten myötä kehittää paremmiksi. Näiden toteuttamisessa mukana oleminen on tietysti yksi tavoitteistani Aurinko Golfissa”, Olli  Raatikainen kertoo haastattelun päätteeksi.

Toro, Golf

Hako, Golf & Urheilukentät

Aurinko Golf

Etsi luettavaa