Hyppää sisältöön

Liity live-seurantaan: Sami Välimäki pelaa voitosta Valderramassa

Sami Välimäki pelasi neljä ensimmäistä reikää yhden alle parin sunnuntaina.

Sami Välimäki on aloittanut loistavasti voittojahdin Valderramassa Andalucian Mastersissa. Seuraamme Samin päätöskierrosta lyönti lyönniltä.

Sami Välimäki aloitti kierroksen kolmella parilla, mutta neljännellä reiällä hän teki hienon birdien par 5 -reiällä upottamalla putin noin viidestä metristä. Live-seurannan löydät reikäkohtaisesti alempaa. Muista refreshata välillä selainta.

Kärjen tilanne:

1. John Catlin +2 (seitsemäntoista reikää)

2. Martin Kaymer +3 (seitsemäntoista reikää)

3. Justin Harding +4 (kahdeksantoista reikää)

3. Antoine Rozner +4 (kahdeksantoista reikää)

3. Wil Besseling +4 (kahdeksantoista reikää)

T10. Sami Välimäki +10 (kahdeksantoista reikää)

18. reikä

Välimäki päättää kisan valitettavaan tuplabogiin ja yhteistulokseen +8. Se riittää juuri ja juuri 10. parhaan joukkoon. Kyseistä sijaa jakaa peräti kuusi pelaajaa.

Takaisin voittotaisteluun:

Kaymer epäonnistuu lievästi avauksessaan, kun fade-pelaajan ei saa palloa jäämään väylälle. Sen sijaan Catlin on väylällä. Kaymerin etu on se, että molempien lyönnissä vaaditaan kykyä lähestyä viheriötä fadella. Matkaa Kaymerilla on reilut 170 metriä. Catlin pelaa draw-kierteellä, joka ei juuri viljele fade-lyöntejä. Taitaa olla päivän ensimmäinen edessä.

Kaymer taivuttaa liikaakin oikealle. Pallo päätyy viheriöbunkkeriin hyvään makuuseen.

Catlin onnistuu ja lyö pallon viheriölle. Kaksi puttia riittää voittoon, kun Kaymer ei onnistu tekemään sand savea.

Voitto on Catlinille uran ensimmäinen.

17. reikä

Välimäki on lähes poistunut tv-kuvista, kun kamerat seuraavat voittotaistelua. Välimäki tekee reiälle parin.

Catlin lyö kovaa palloa kahdella päälle lyötävällä par 5 -reiällä. Pallo päätyy vasemmalle helpohkoon karheikkoon, josta ylettää viheriölle.

Kaymerin avaus menee enemmän vasemmalle, josta hän joutuu varmuudella lyömään sijoituslyönnin, sillä viheriön edessä on vesieste.

Molemmat pelaajat lyövät lay up -lyönnin.

Kaymerin kolmas lyönti on kaunis veto, joka päätyy aivan reiän viereen noin metriin. Haiskahtaa birdieltä.

Catlinin vastaus on huono – lyö pallon pitkäksi ja saa tehdä töitä myös parin eteen.

Ottaako Martin Kaymer voiton ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2014 US Openin? Siltä vahvasti näyttää.

Catlin hyvä puttitatsi jatkuu – puttaa viheriön ulkopuolelta noin metriin. Kaymer livauttaa reikää nuollen birdiensä ohi.

Tilanne on sittenkin tasan ennen päätösreikää, kun Catlin upottaa metrisen par-puttinsa.

16. reikä

Samin avaus päätyy hieman karheikon puolelle väylän oikealle puolelle. Lähestyminen onnistuu hienosti ja edessä on kuuden metrin birdie-putti.

Ei uppoa Samin putit enää. 

Yksi birdie kahdelle viimeiselle nostaisi sijoitusta mukavasti, sillä viidettä sijaa jakaa neljä pelaajaa. Sami on yksin yhdeksäntenä.

Voittotaistelu kiihyy. Sekä Kaymerilla että Catlinilla on hyvät birdie-paikat. Etelä-Afrikan Justin Harding tekee 17. reiälle birdien ja nousee jakamaan johtoa.

Catlinin birdie-putti ei uppoa. Nyt on Kaymerin vuoro yrittää. Putti menee vasemmalta ohi, joten kolme pelaajaa jakaa tällä hetkellä johtoa.

15. reikä

Sami avaa pitkän par 3:n pahasti oikealle. On vaikea sanoa, mihin pallo päätyy. Kohta se selviää.

Tuplaksi päätyy kuitenkin, Sami päätyy tulokseen +6. Mahdollisuudet voittoon menivät.

Kärkiryhmässä sekä Catlin onnistuu tekemään sand saven upottamalla putin 3,5 metristä ja tuulettaa onnistumistaan.

Kaymer epäonnistuu omassaan ja tilanne on jälleen tasan, sillä molemmat ovat tuloksessa kaksi yli parin.

14. reikä

Edessä on mielenkiintoinen reikä. Avauslyödään dogleginä oikealla. Sen jälkeen lähestytään viheriötä, joka sijaitsee korkean mäen päällä. Tänään lippu on edessä, joten birdie vaatii joko himmeän hyvää ja rohkeaa lähestymistä tai pitkän putin upottamista.

Välimäen avaus on keskellä väylää, ja hän lähtee rohkeasti lyömään lipulle. Kun pallo ilmassa, Sami huutaa: ”Riitä, riitä.”

Ei riitä. Pallo jää lyhyeksi. Edessä on todella haastava lyönti etubunkkerista.

Lyönti jää jälleen lyhyeksi etukarheikkoon. Välimäki valitsee putterin – ja epäonnistuu tässäkin lyönnissä. 

Välimäki turhautuu ja tamppaa putterilla karheikkoa.

Onneksi bogey-putti uppoaa. Kärkeen ero kolme lyöntiä, mutta Välimäki putoaa viidenneksi.

Kaymer tekee reiälle parin, mutta Catlin sortuu bogiin.

13. reikä

Välimäki osuu avauksella väylään ja lyö lähestykmisen lipunmittaiseni muutaman metrin oikealle. Hyvä birdie-paikka edessä.

Birdie uppoaa! Hienoa, Sami. Nyt lisää birkkuja sisään, sillä kärkeen ei ole eroa enää kuin kolme lyöntiä.

Kärkimies Martin Kaymer saa heikon avauksen ja lähestymisen jälkeen panna parastaan yltääkseen pariin. Jos sitä ei tule, Samin tilanne sen kuin paranee.

Kaymerin puttichippi 30 metristä ylämäkeen menee pari metriä pitkäksi. Saako Kaymer pelastettua parin?

Ei saa, bogi merkataan korttiin.

12. reikä

Vaikea par 3. Pituutta yli 190 metriä ja korkealla sijaitsevana tuuli vaikuttaa avaukseen merkittävästi. Katsotaan, miten Sami reiästä selviää.

Välimäki huutaa: ”Pidä, pidä.” Pallo ei valahda onneksi oikealla puolella oleviin bunkkeriin, mutta edessä mielenkiintoinen chippi karheikosta. Viheriötä on vain vähän käytettävissä. Ei kuitenkaan tekemätön paikka, jos pallon makuu on ok.

Samin chippi päätyy jälleen reiluun metriin. Nokialainen ei tee tätä nyt itselleen turhan helpoksi.

Tärkeä putti uppoaa. Nyt isompaa vaihdetta sisään, Sami!

Kaymer lyö käsittämättömämän hyvän avauksen pariin metriin. Mikä on Catlinin vastaus? 

Hitaasti pelaava yhdysvaltalainen lyö pahasti hihaan korkkipuiden sekaan. Catlin on nyt ongelmissa.

Pallo makaa ihan ok, eikä puita ole edessä. Hän osuu hyvin palloon ja pariin jää pari metriä matkaa. Loistavasti pelattu.

Kaymer upottaa birdie-puttinsa ja nousee yksin johtoon, kun Catlin ei saa par-puttia sisään.

11. reikä

Välimäeltä näytettään vain kolmas lyönti noin 500 metriä pitkällä par 5 -reiällä. Pitch jää noin seitsemän metriä lyhyeksi. Nyt olisi tärkeä upottaa putti ja päästä takaisin peliin mukaan. Neljältä edeltävältä reiältä Välimäellä on kolme bogia ja par, joten birdie tekisi nyt hyvää henkisesti.

Birdie ei uppoa, mutta Sami tekee parin.

Kärkiryhmässä Kaymer jättää kolmannen lyhyeksi etukarheikkoon. Viheriön takaosassa olevalle lipulle jää kuitenkin pitkästi matkaa. Chippi onnistuu kuitenkin loistavasti ja Kaymer tehnee parin.

Catlin jättää omansa noin kahdeksan metriä lyhyeksi ja puttaa birdien hivenen pitkäksi.

10. reikä

Sami lyö avauksen raudalla kelpo paikkaan. 10. reikä on 356 metriä pitkä par 4, jossa on dogleg oikealle. Viheriö sijaitsee mäen päälle.

Lähestyminen menee pahasti pitkäksi. Pitkä alamäkiputti ruskeiksi paahtuneilla Valderraman viheriöillä, ei ollut helppo. Pallo valuu pitkäksi, eikä pitkähkö par-yritys onnistu taaskaan.

Tuloksena on jälleen bogi, ja Sami putoaa tulosluettelossa neljänneksi. Eroa Catliniin on nyt viisi lyöntiä, mutta Valderramassa mitä vain voi vielä tapahtua.

Ja nyt alkaa tapahtua. 80 metriin avauksensa lyönyt Catlin epäonnistuu wedge-lyönnissä täysin, näyttää puolisoketilta. Pallo valuu alamäkeä pitkin kauas viheriöstä. Edessä on vaikea nosto, matkaa 40 metriä.

Hän ottaa fiksusti varman päälle ja lyö kuutisen metriä pitkäksi. Vaikea alamäkiputti jää lyhyeksi ja edessä on lyhyt, mutta vaikea alamäkiputti vajaasta metristä. Sen Catlin upottaa.

Kaymer tekee varman parin ja kaventaa eron lyöntiin. Samilla on nyt eroa Catliniin neljä ja Kaymeriin kolme lyöntiä.

9. reikä

Sami avaa 400 metriä pitkän par 4 -reiän draiverilla väylän oikealle puolelle karheikon puolelle.

Lähestyminen jää lyhyeksi ja valuu rinnettä pitkin alas. Edessä on vaikea lyhyt pitch (noin 30 m), jossa kysytään pehmeitä käsiä.

Pallo menee metrikaupalla pitkäksi, eikä Sami ole tyytyväinen suoritukseensa.

Par-putti menee niukasti ohi. Tuloksena on bogey, ja Sami pelaa etuysin 36 lyönnillä eli yksi parin. Eroa kärkeen on jälleen neljä lyöntiä eli sama kuin kierrokselle lähdettäessä.

Kärkiryhmässä Martin Kaymer joutuu lyömään varapallon. Ensimmäistä palloa ei löydy, joten Kaymer tekee yhdeksännelle reiälle todennäköisesti korkeintaan bogin. Siihen on hyvän lähestymisen jälkeen myös mahdollisuus.

Catlin pääsee lyömään lähestymistä 145 metristä väylän vasemmasta reunasta. Lähestyminen menee lipulle, eikä jäljellä oli kuin reilu kahden metrin birdie-yritys.

Catlinin putti ei uppoa, joten eroa Samiin on edelleen neljä lyöntiä. Kaymer tekee tuplan, joten kakkossijaan Samilla on päätöskierroksen puolivälissä kaksi lyöntiä eroa.

8. reikä

Sami Välimäki avaa kentän lyhyimmän par 4 -reiän (320 metriä) raudalla ”ihan ok” -paikkaan, kuten selostaja asian ilmaisee.

Pallo päätyy semiraffiin, josta Sami pääsee lyömään wedgellä. Korkkipuut ovat hieman tiellä. Pallo jää lyhyeksi ja spinnaa pois viheriöltä. Pariin vaaditaan up & down.

Sami puttaa forelta pari metriä pitkäksi. Jälleen kysytään hermoja putin upottamisessa.

Hyvän naiset ja herrat, putti uppoaa keskeltä reikää ja Sami tekee fist bumpin!

Loistava par!

Kärkiryhmässä Catlin jättää itselleen parin metrin par-putin, kun birdie-yritys valuu pitkäksi. Catlin upottaa putin ja pysyy tuloksessa -1.

Martin Kaymer jättää oman birdie-yrityksensä hieman reiän alapuolelle suurin piirtein samasta paikasta, ja pääsee puttaamaan helpohkon parin ja jakaa johtoa edelleen

7. reikä

Sami Välimäki antaa haastattelun suorassa lähetyksessä ja vaikuttaa luottavaiselta.

Sami sanoo, että sunnuntaina peli tuntuu hyvältä, varsinkin pallonlyöminen. Syyksi bogien välttämiseen Sami kertoo sen, että hän on upottanut tärkeää puttia.

Haastattelija mainitsee, että Sami on pelannut parhaiten kaksi edellistä päivää (69-69, -2), ja kysyy, että hänen täytyy pitää tuulessa pelaamista.

”Kun olin nuori en inhosin tuulessa pelaamisessa, mutta en inhoa sitä enää”, hän sanoo.

Entä mahdollisuudet voittoon tänään?

”Pyrin grindaamaan ja pelaamaan omaa peliäni. Katsotaan mihin ne riittävät.”

Seitsemännellä reiällä Sami on kuitenkin pienissä ongelmissa. Hänen avauksensa päätyy bunkkeriin ja Sami joutuu lyömään kolmannen lyönnin kaukaa viheriöstä. Lyönti onnistuu, mutta matkaa pariin jää yli kymmenen metriä. Pallo on kuitenkin oikealla puolella, joten Samin pitäisi selvitä bogeyllä.

Par-putti ei uppoa, mutta bogi on vain muodollisuus. Reikä on noin 450 metriä pitkä ja rankattu kisassa kentän kolmanneksi vaikeammaksi reiäksi.

Mielenkiintoista nähdä, kuinka kärkiryhmä selviää reiästä.

Catlin on ongelmissa, sillä hän lyö paksun osuman väylältä, ja pallo jää kauas viheriöltä. Kaymer osuu viheriöön, mutta birdieen on tekemistä.

Catlinin pitch karheikosta menee hieman pitkäksi. Edessä on noin kolme metriä pitkä putti viheriön ulkopuolelta.

Putti uppoaa ja Catlin jatkaa johdossa Kaymerin kanssa, joka tekee kahden putin parin.

6. reikä

Sami Välimäki löi par 3 -reiän avauksen noin 10 metrin päähän lipusta.

Putti jää vajaaksi, joten edessä on parin metrin ”testeri”. 

Putti uppoaa ja selostaja sanooa, että mikä tulevaisuus 22-vuotiasta pelaajaa vielä odottaakaan.

Kärkiryhmässä Kaymer lyö avauksen bunkkeriin vaikeaan paikaan – hänet kuitenkin tunnetaan todellisena bunkkerivelhona.

Bunkkerilyönti jää noin kahdeksan metriä lyhyeksi, mutta saksalainen ilmoittautuu viimeistään nyt vahvimmaksi voittaja suosikiksi upottamalla putin.

Catlin avaus noin 160 metriä pitkällä reiällä päätyy lipun viereen loistavaan birdie-paikkaan. Putti ei uppoa, joten kärkikaksikko jatkaa tasoissa.

5. reikä

Avauslyönti keskellä reikää 135 metrin päässä viheriöstä. Lähestyminen päätyy viheriön vasemmalle puolelle – edessä on pitkä birdie-putti.

Sami puttaa alamäkeen noin metrin pitkäksi. Edessä on ylämäkiputti, jonka ei pitäisi tuottaa ongelmia.

Rohkea putti kovaa ja keskelle uppoaa, hyvä Sami!

Takana tuleva John Catlin lyö lähestymisen oikealla vaikealta näyttävään paikkaan – viheriötä on käytettävissä vain vähän. Haiskahtaa bogilta. Todellinen epäonnistuminen, selostajat veikkaavat, että pallon takana oli pieni oksa ja pallo tuskin liikkui. Toinen chippi onnistuu ja bogey-putti uppoaa. Sami tavoittaa kärkeä lyönnillä.

Kaymer tekee nousua, lyö jälleen loistavaan birdiepaikkaan.

Tulospalvelu

European Tour on katsottavissa suorana Viaplayltä ja V Sport -kanavalta.

Etsi luettavaa