Hyppää sisältöön

Lassi Tilanderilta tulee golfmuistelmateos – kynäniekka ei kirjoita niitä kuitenkaan itse

Lassi Tilander kuuluu Suomen golfin hall-of-fameen.

Golfin Grand Old Man julkaisee vuoden päästä muistelmansa. Kirjoittajaksi hän pyysi Seppo Palmisen, joka kertoo alla vuoden kiinnostavimmasta golfkirjaprojektista. Palminen tunnetaan paitsi Buddha-kirjoistaan myös GoGolf-lehden kolumnistina.

Lassi Tilander kysyi viime vuoden lopulla, voisinko kirjoittaa hänen golfmuistelmansa. Lassi haluaisi kertoa koko tarinan niin, ettei hänen itse tarvitsisi sitä jäsennellä, järjestellä, siivilöidä, valikoida, muotoilla – siis kirjoittaa. Elämässä tulee vastaan pyyntöjä, joista ei voi kieltäytyä.

Siitä tulee katsaus Lassin golfhistoriaan sekä samalla ainutkertainen sukellus suomalaisen golfin vaiheisiin ja pelin upeaan filosofiaan.

Golfin Grand Old Man Lassi täyttää kesäkuussa 84 vuotta. Hän on terävä ja viisas havaintojen tekijä, kommentoija ja kirjoittaja. Vaikka hän on maailman sympaattisimpia ihmisiä, osan lukijoistaan hän saa vaivattomasti raivon partaalle. Lassi tietää golfista harmittavasti enemmän kuin kaikki kriitikkonsa yhteensä ja osaa taituroida useimpiin teksteihinsä pienen koukun tai kärjistyksen, jolla onnistuu saamaan lukijat tunnetasolleen. Lassi suhtautuu armeliaasti hymyillen aiheuttamaansa pöhinään ja joidenkin pikkusieluisuuteen. 

Lassin säteily kumpuaa ihmissuhteista. Hän tuntee ihan uskomattoman määrän ihmisiä. Tietenkin hän tuntee perinpohjin myös rakastamansa lajin. Tietää ja muistaa. Hän on kaikkien golfista kiinnostuneiden valaiseva lyhtypylväs ja tietopankki. Vaikka Lassi ei ole hurmahenkinen kenttien bongaaja, hän on pelannut ympäri maailmaa 801 kenttää. Niitä tietysti kertyy kaverille, joka aloitti pelaamisen vuonna 1961. 

Lassi on golfaajista esimerkillisimpiä. Hän on huolellisesti ymmärtänyt, mitä kaikkea tämä ikivanha laji harrastajaltaan vaatii, ja mitä se antaa vastineeksi. Hän kävelee kierroksensa, kantaa bäginsä, pelaa pallonsa siitä missä se makaa ja iloitsee kaikesta mitä tekee. Golf on kasvattanut häntä ihmisenä ja antanut hänelle ystäviä, elämyksiä, tunnetta, innostusta, liikuntaa, ajattelemisen aihetta ja lisää terveitä vuosia. Nyt yli kasikymppisenä hän on erinomainen esimerkki siitä, kuinka energisenä ja nautintakykyisenä golf voi harrastajansa pitää.  

Kierrämme Lassin muistin siivin Suomea ja maailmaa, esittelemme tuttuja ja vähemmän tunnettuja golfaajia ja lajin vaikuttajia, kenttiä, klubeja, huikeita kilpapelaajia ja ihan tavallisia tuuppareita. Kaikkeen mennään tarina edellä. Vaikuttaa siltä, että tällä kertaa moni saa ansionsa mukaan.

Eivätkä nämä stoorit ole suusta suuhun kulkevia kaupunki- tai maalaislegendoja. Tai on niistä muutama. Mutta nekin saavat todelliset kasvot. Lassi oli paikalla, silminnäkijänä.

Lassilla on myös Suomen suurin golfkirjasto, josta esittelemme kirkkaimmat helmet. Toistaiseksi olen haastatellut Lassia vasta muutamia kymmeniä tunteja. Savottaa on jäljellä. Materiaalia on todella paljon: julkaistuja tekstejä on satamäärin, samoin Lassin arkistosta löytyviä kuvia. 

Kaikesta kuulemastani, näkemästäni ja tuntemastani tarkoitukseni on siis kirjoittaa Lassi Tilanderin muistelmat. Nimeä kirjalle en ole vielä keksinyt, mutta siitä tulee helppolukuinen, mielenkiintoinen, hauska ja pirullisen tarkkanäköinen katsaus suomalaisen golfin vaiheisiin ja pelin upeaan filosofiaan, golfin syvimpään ytimeen.

Olen hahmotellut projektille kireähkön aikataulun. Sen mukaan kirja ilmestyy Golfmessujen 2019 aikaan ja varmaan julkistetaankin siellä.

Seppo Palminen on Suomen viime aikojen luetuin golfkirjailija ja GoGolf-lehden kolumnisti. Hänen ensimmäinen golfkirjansa Buddha pelaa golfia täyttää kesäkuussa 10 vuotta. Buddha-trilogian kirjoja on nyt myyty jo yli 20 000 kappaletta. Viime syksynä Sepolta ilmestyi stadin slangin kertauskirja Snygii slangii. Sillä ei ole mitään tekemistä golfin kanssa, paitsi että golf tietenkin tuli Suomeen Stadin kautta ja että Stadin Slangi ry:n jäsenlehti Tsilarin maaliskuun lukijamatkalla Tunisiaan on aikomus slangintaa koko golftermistö. Mukana matkalla tietenkin myös Lassi Tilander.

Lassi Tilander on vierailevana tähtenä myös perjantaina alkavilla Golfmessuilla, siis GoExpossa, Palmisen ständillä 7r100, jossa miehet kertovat lisää kirjahankkeesta.

Etsi luettavaa