Hyppää sisältöön

Lassi Pekka Tilander palkattiin parantamaan yhtä Suomi-golfin ikonisimmista golfkentistä – perusparannus aloitetaan kentän tylsimmästä osuudesta

Lassi Pekka Tilander suunnittelee Aura Golfin perusparannuksen, joka tehdään vaiheittain. KUVAT: LASSI PEKKA TILANDER JA JUSSI MIETTINEN

Turun Ruissalossa sijaitseva Aura Golf kokee isohkoja muutoksia tällä vuosikymmenellä. Suunnitelman vaiheittain tehtävistä parannuksista laatii Lassi Pekka Tilander.

Vuonna 1958 perustettu Aura Golf on Suomen viidenneksi vanhin golfseura. Pitkän historiansa ja perinteiden lisäksi viihtyisä puistokenttä tunnetaan vanhoista tammistaan, liukkaista viheriöistään ja hyvästä kentänhoidostaan.

Kenttä avattiin ensin yhdeksänreikäisenä, ja nämä reiät suunnitteli Helsingin Golfklubin kenttämestari Lauri Arkkola. Myöhemmin kenttä laajeni 18-reikäiseksi arkkitehti Pekka Sivulan laatiman suunnitelman pohjalta.

Tulevina vuosina Ruissalossa sijaitsevalle kentälle pääsee jättämään kädenjälkensä golfkenttäarkkitehti Lassi Pekka Tilander.

Mitään Ahvenanmaan Slottsbananin tyylistä täysremonttia ei ole luvassa, vaan Aura Golf aiotaan uusia vaiheittain siten, että samaan aikaan pelaaminen on mahdollista. Tavoitteena on aloittaa ensimmäisen vaiheen työt syksyllä 2023.

”Kehitystyötä halutaan tehdä suunnitelmallisesti ja harkiten Aura Golfin perinteitä sekä puistokentän olemusta kunnioittaen”, Aura Golf kertoi verkkosivuillaan julkaisemassa jutussa.

Ensimmäisessä vaiheessa parannetaan reikiä 6–11, joista reiät kahdeksikosta eteenpäin sahaavat edestakaisin melko tasaisella alueella muodostaen kentän tylsimmän osuuden. Aineksia olisi parempaan, sillä pellolta aukeaisi upeat maisemat, ellei maastoon olisi istutettu niin paljon puita.

”Tähän osuuteen pitäisi saada eloa. Puita pitää karsia, sillä parhaimmillaan siellä on hienot merinäköalat”, Tilander sanoi GoGolfille.

Tilanderin mukaan kehitystöiden tavoitteena on huippukentälle tärkeiden strategisten elementtien päivittäminen ja toisaalta kentän nuorempien alueiden visuaalinen integroiminen lähemmäs alkuperäisten reikien tunnelmaa. Kolmessa vuosikymmenessä hyvien pelaajien lyönnit ovat pidentyneet merkittävästi, mikä täytyy ottaa huomioon esteiden sijoittelussa.

”Bunkkereiden uusiminen on isossa roolissa. Näyttävillä bunkkereilla pystytään tasaista, tylsän näköistä väylää elävöittämään”, hän korosti.

Tavoitteena Aura Golfilla on edelleen se, että kentällä tultaisiin järjestämään merkittäviä kansainvälisiä kilpailuja. Viime vuonna se emännöi Ladies European Tourin kilpailun. Vuonna 2015 Ruissalossa pelattiin Challenge Tourin kilpailu.

Tilanderilla, joka on entinen kilpapelaaja itsekin, on paljon muistoja Ruissalossa pelatuista turnauksista.

”Ensimmäiset SM-kilpailuni pelasin Ruissalossa 70-luvun lopulla ja myöhemmin 80-luvulla oli kunnia edustaa kentällä Suomea miesten PM-kilpailuissa. Jälkimmäinen järjestettiin vain hieman sen jälkeen, kun kenttä oli laajentunut 18-reikäiseksi”, Tilander totesi.

Etsi luettavaa