Hyppää sisältöön

Lapakontrolli on toistettavan lyönnin edellytys

Uudessa opetusjutussa PGA-valmentaja Timo Karvinen keskittyy siihen, kuinka saadaan lapa kontrolliin. Apuna voi käyttää myös opetusvälineitä.

Vasemman ja oikean ranteen taittuminen täydentävät toisiaan

Jussi Miettinen

Vasen ranne taipuu svingin aikana pääsääntöisesti ylösalaisin, kun samalla oikea ranne taipuu kämmenselästä taaksepäin. Koska lyönnin liikerata on mailan kulman johdosta maahan nähden vinossa kulmassa ja samanaikaisesti vartalon ympäri kiertyvä, on vasemmalla ja oikealla kädellä johtavat roolinsa erisuuntaisissa liikkeissä. Ylempi käsi kontrolloi lavan kiertymistä ja alempi osuman painetta.

Niinpä mailasta grippaamisella on suuri merkitys siihen, miten lapa reagoi tähän erisuuntaisiin voimiin yhdistyvässä liikkeessä.

Lavan asennon tarkistuspisteet

Jussi Miettinen

Svingin aikana vartalolla, käsivarsilla ja ranteilla on tehtävänsä, joiden liikesuunnat tulisi sovittaa yhteen.

Ranteilla ja käsivarsilla on merkittävä osuus lavan asennossa svingin aikana, jonka voit tarkistaa ns. tarkistuspisteissä taakseviennin aikana. Kun mailan varsi on vaakatasossa, on lavan etureuna selkärangan kulman mukainen ja lapa kämmenten kohdalla (kuva vasemmalla).

Vasemman käsivarren ollessa vaakatasossa ja ranteiden taivuttua lavan etureuna on vasemman ranteen suuntainen (kuva keskellä).

Tarkempaa lavan asentoa on vaikea sanoa, koska siihen vaikuttaa mailan nostokulma. Yläasennossa tämä vastaava suhde vasemman ranteen ja lavan etureunan välillä säilyy muuttumattomana.

Apuvälineet auttavat liikesuunnassa

Jussi Miettinen

Markkinoilla on useita toimivia apuvälineitä lavan asennon kontrollointiin, joista yksi tunnetuimpia on mailaan asennettava koukku (kuva vasemmalla). Kun suorassa kulmassa varteen asennettava koukku tavoittaa vasemman käsivarren, on ranteiden taipumisen suunta ja käsivarsien kierto helppo harjoitella toistettavaksi.

Toinen oiva apuväline on putterilla svingailu, littanan gripin etureunan vuoksi. Lisäksi putterilla on helppo tarkistaa lavan asento koska lavan nostokulma on niin pieni.

Timo Karvinen on toiminut maajoukkuevalmentajana neljässä eri maassa ja valmentaa muun muassa European Tour -pelaaja Sami Välimäkeä. Timo opettaa Espoon Golfseurassa ja talvisin Season Golfissa.

  • Osoitteessa timokarvinen.com lisätietoa Timon opetustarjonnasta.
  • Kuvat on otettu Kreikassa sijaitsevassa Costa Navarino Resortissa, jonne on tulossa keväällä GoGolf-lehden opetusmatka Timon johdolla.

Etsi luettavaa