Hyppää sisältöön

Laadukas varsi tuo potkua lyöntiin: ”Suurella osalla on edelleen liian jäykät varret”

Laadukkaiden ja pelaajan lyöntiin sopivien varsien avulla on mahdollista saada lyöntiin lisää mittaa.

Golfmailojen fittauksessa suurimmalle osalle riittää sopivan lavan ja tarjolla olevan vakiovarren yhdistelmä. Laadukkaammat ja kalliimmat erikoisvarret kasvattavat kuitenkin suosiotaan klubipelaajien keskuudessa.

MAILOJEN RÄÄTÄLÖINNISSÄ eli fittauksessa marssijärjestys menee seuraavasti: ensin valitaan sopiva lapa, sitten aletaan hakea siihen sellaista vartta, jonka pituus, paino ja jäykkyys tukevat kokonaisuutta.

”Oleellisimmat mittarit ovat pallon nousukulma sekä tavoiteltu spinnin määrä”, sanoo Mika ”Vili” Viljamaa, yksi Suomen arvostetuimmista golfvälineiden asiantuntijoista.

Suuret välinevalmistajat pyrkivät jo suunnitteluvaiheessa löytämään lapaan parhaiten sovitetun laadukkaan vakiovarren. Sellaiset riittävät vallan hyvin suurimmalle osalle pelaajista, jolloin fittauksessa huomiota kiinnitetään lähinnä varren jäykkyyteen, pituuteen ja painoon sekä lavan lie-kulmaan.

Viljamaan mukaan joskus on kuitenkin aiheellista hakea vakiovarrelle vaihtoehtoa testaamalla. Tällöin astutaan todelliseen välineniilojen karkkikauppaan, sillä tilaustavarana löytyy kymmeniä vaihtoehtoja rauta- ja puumailojen varsiksi.

”Fittaamisen tavoite on auttaa pelaajaa lyömään itselleen luontaisella svingillä ja tempolla tarkemmin ja pidemmälle”, hän kiteyttää.



RAUTAMAILOJEN VARSIEN materiaalina valta-asemansa on säilyttänyt teräs. Grafiittivartiset raudat sopivat kuitenkin hitaalla mailanpään nopeudella lyöville pelaajille. Siksi naisten, juniorien ja seniorien rautamailojen varret valmistetaan grafiitista, joka painaa vähän.

Nykyään on kuitenkin saatavilla myös erittäin kevyitä teräsvarsia. Ja toisaalta huippunopealla svingillä palloa lyövän Bryson DeChambeaun raudoissa on todella jäykät grafiiittivarret.

”Teräksen ja grafiitin perinteiset vahvuudet menevät nykyään entistä sopuisammin ristiin”, Viljamaa tietää.

Teräsvarsien ykkösmerkki on True Temper, jonka Dynamic Gold- tai Project X -varsia käyttävät yli puolet huippupelaajista. Kaksi muuta tunnettua teräsvarsien valmistajaa ovat Nippon ja KBS.

Mailanpään nopeuden lisäksi vartta valittaessa otetaan huomioon svingin tempo eli lyöntiin käytetty aika. Laaja valikoima varsia onkin paikallaan, koska pelaajien svingit ja mieltymykset vaihtelevat suuresti.

Huolellisen testauksen jälkeen jokaisen pelaajan on mahdollista löytää varret, jotka sopivat painoltaan, jäykkyydeltään ja pituudeltaan optimaalisesti omaan svingiin ja valittuun lapaan.

Viljamaan mukaan usein se tarkoittaa sitä, että vakiovarsien sijaan mailoihin tilataan erikoisvarret. Silloin kättä joutuu laittamaan syvemmälle taskuun.

”Rautasetistä se tarkoittaa 100–150 euroa enemmän”, Viljamaa kertoo.

Tällöin pelaaja maksaa ekstraa paremmista materiaaleista, huolitellummista työvaiheista, tasalaatuisuudesta ja uudesta teknologiasta.

PUUMAILOJEN VARRET valmistetaan grafiitista. Varsimerkkejä ja -vaihtoehtoja on puumailoihin tarjolla jopa runsaammin kuin rautoihin.

Tällä kaudella kuusi PGA Tourin suosituinta vartta ovat: Accra CRA TZP Prototype, Fujikura Ventus, Mitsubishi Kuro Kage, Project X HZRDUS Smoke Black, Mitsubishi Chemical Diamana D+ White Board ja Aldila Tour Green 70TX.

Draiverien osalta lippulaivatuotteet eri merkeillä nostavat yksittäisen mailan hintaa 200–500 eurolla. Parhaat varret saattavat siis jopa tuplata mailan hinnan.

”Fitatun draiverin on hyvä olla ominaisuuksiltaan sellainen, että se palvelee vastahankaan kääntymättä myös vaikeimpina päivinä. Suurella osalla golfareista on edelleen liian jäykät varret, erityisesti draiverissaan”, Viljamaa muistuttaa.

Liian jäykkä draiverin varsi vie lyönnistä mittaa, kun taas optimaalisella jäykkyydellä varustettu varsi tuo lisää potkua avauksiin.

Uusia mailahankintoja tehdessä onkin syytä tutustua välineasiantuntijan kanssa erilaisiin vaihtoehtoihin – ja maksaa tarvittaessa hieman ekstraa optimaalisen varren tuomista lisämetreistä.

Etsi luettavaa