Hyppää sisältöön

Kytäjän ykköskentän viheriöt remontoidaan – siirtonurmi tuodaan rekoilla Espanjasta

Kenttämestari Antti Koskela kertoi marraskuussa Kytäjä Golfin viheriöremontista.

Kytäjä Golfin South East -kentän viheriöt laitetaan uusiksi ensi vuonna. Tavoitteena on, että kenttä aukeaa pelaajille uusituille viheriöille heinäkuussa 2020.

Kytäjä Golf South East -kentän viheriöt uusitaan ensi kesänä. Heikossa kunnossa olevien viheriöiden pinnat uusitaan Espanjasta tuotavalle siirtonurmelle.

Hyvinkäällä sijaitseva kenttä aikoo käyttää rahaa projektiin 350 000 euroa. Asiasta päätettiin eilen Kytäjä Golf Oy:n ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Summa rahoitetaan ylimääräisellä rahoitusvastikkeella, joka on 220 euroa.

”Yhtiökokouksessa oli vajaa 50 ihmistä, eikä ollut ensimmäistäkään soraääntä”, Kytäjä Golfin toimitusjohtaja Jukka Koivu sanoo.

Ongelmia Kytäjän viheriöillä on aiheuttanut aikoinaan valittu ruoholajike luhtarölli. Sen ongelma on ollut se, että sitä on vaikea hoitaa ja sen siementen saatavuus on ollut viime vuosien aikoina heikkoa.

Kytäjä Golfin kenttämestari Antti Koskelan mukaan lajikkeen siemeniä on saatavilla vain vähän golfkenttien tarpeeseen eri puolilla Pohjoismaita.

”Meidän saama määrä riittää yhdeksän reiän hoitamiseen. Se ei riitä laadukkaan kentän ylläpitämiseen”, Koskela sanoi.

Uusi ruoholajike on rönsyrölli. Kytäjälle saapuva siirtonurmi kylvettiin toukokuussa 2019, joten se on ehtinyt kasvaa vuoden, ennen kuin se tuodaan Suomeen. Tavoitteena on, että Kytäjän South East -kenttä avataan heinäkuun ensimmäinen päivä.

Juhannuksen jälkeen pelataan

Työt käynnistyvät Kytäjällä huhtikuussa, jolloin vanhat viheriöt napataan siirtonurmileikkurilla ylös. Sen jälkeen Espanjasta ajetaan 14 rekallista uutta nurmea Suomeen.

”Juhannuksen jälkeen 2020 pelataan uusille viheriöille”, Koskela lupaa.

”Teemme omana työnä valmistelun ja vanhojen poisoton. 9–11 henkilöä Espanjasta tekee koko asennuksen. Arvio on, että se kestää yhdeksän päivää.”

Siirtonurmi tuotaisiin Kytäjälle Espanjasta 14 rekalla.

Siirtonurmi tuotaisiin Kytäjälle Espanjasta 14 rekalla.

Novogreen

Suurimpana riskinä Koskela pitää kuljetuksen venymistä aiottua pidemmäksi esimerkiksi satamalakon tai vastaavan takia. Kylmäkuljetuksena tuotava nurmi tekee matkaa Suomeen viiden päivän ajan, mikä on varsin lyhyt aika rönsyröllille, joka kestää Suomessa lumen alla huonoissa olosuhteissa jopa 30–50 päivää.

Nurmi ostetaan Novogreen-nimiseltä yritykseltä, joka toimii Madridin lähellä. Sama yritys on toimittanut siirtonurmiviheriöt vastaavalla tavalla myös Oslo Golf Clubille ja Götebörgin lähellä sijaitsevalla Hills Golf Clubille, jossa pelattiin tänä vuonna European Tour -kilpailua Scandinavian Invitational.

Kytäjällä ei olla huolissaan siitä, etteikö Espanjassa kasvatettu nurmi viihtyisi Suomessa, sillä se on kasvatettu ylängöllä, jossa lämpötila saattaa painua talvella kymmenen astetta pakkasen puolelle.

Luhtarölli tulossa tiensä päähän

Vielä ei ole tehty päätöksiä, tehdäänkö vastaava viheriöremontti myös North West -kentällä. Toimitusjohtaja Koivun mukaan asiasta päätetään sen jälkeen, kun saadaan kokemuksia South East -kentältä.

Tilanne luhtaröllin siemenpulan takia helpottuu hieman, kun ensi vuonna Kytäjällä tarvitaan siemeniä vain toiselle kentälle, mutta sekä Koivun että Koskelan mukaan luhtarölli käyttö golfkentillä on menossa tiensä päähän.

”Mitään päätöksiä ei ole olemassa, mutta erittäin todennäköistä on se, että tehdään toiselle kentälle. Päätöksien aika on kuitenkin myöhemmin”, Koivu sanoo.

Koskelan mukaan luhtaröllin ongelma on ollut se, että sille on ominaista se, että se kerää paljon kuitua kasvukerrokseen, minkä takia se kerää kosteutta. Tämä on näkynyt Kytäjällä pelaajille mm. pinnan pehmeytenä.

Kuitua voidaan poistaa erilaisilla mekaanisilla toimenpiteitä, kuten holkittamiseen ja syväpystyleikkuuseen, joiden avulla kuitua poistetaan viheriöltä. Luhtarölli reagoi kuitenkin huonosti erilaisiin mekaanisiin toimenpiteisiin,

Koskela kertoo esimerkin, että luhtaröllillä saattaa kestää pari viikkoa toipua holkituksesta, kun rönsyrölli toipuu toimenpiteestä yli puolet lyhyemmässä ajassa.

”Jos viheriöt holkitetaan maanantaina, ei pelaajat näe sitä enää viikonloppuna”, Koskela sanoo.

Etsi luettavaa