Hyppää sisältöön

Kysymys siitä, voiko nyt pelata golfia, jakaa golfkansaa kahtia

Suuri osa Euroopan kentistä on mennyt kiinni koronaviruksen vuoksi.

Suurimmassa osassa Eurooppaa golfkentät ovat nyt suljettuina. Suomessa kentät voivat olla vielä auki, ja golfarit kiistelevät sosiaalisessa mediassa siitä, voiko lajia harrastaa tässä tilanteessa hyvillä mielin.

SUOMI VALMISTAUTUU ottamaan tsunamin lailla Euroopassa leviävää koronavirusta vastaan aurinkoisessa säässä.

Koronavaroitus on annettu, kauempana häämöttää, että jotain on tapahtumassa, mutta ihmiset ovat ymmällään, mitä pitäisi tehdä, kun aalto ei ole vielä iskenyt Suomeen täydellä voimalla.

Vedenpinta nousee kuitenkin vääjäämättä, ja hallitus varautuu siihen pohtimalla määräysten tiukentamista, sillä paras keino hidastaa viruksen leviämistä on rajoittaa sosiaalisia kontakteja. 

Tänään hallitus suositteli voimakkaasti ravintoloiden, baariien ja kahviloiden sulkemista take away -myyntiä lukuunottamatta. Seuraavaksi valmistaudutaan Uudenmaan sulkemiseen, jotta tauti ei pääsisi leviämään pahimmalta epidemia-alueelta muuhun osaan maata.

Liikkumisen rajoittamisen viimeisenä keinona on ulkonaliikkumiskielto. Se on jo voimassa monessa Euroopan maassa, joissa epidemia on aiheuttanut jo satoja tai tuhansia kuolemia.

VAIKKA ULKOILU Suomessa on vielä sallittua, moni varsinkin riskiryhmään kuuluva on linnoittautunut neljän seinän sisään. He noudattavat esimerkiksi terveydenhuollon etulinjassa työskentelevien vetoomuksia pysyä kotona.

Viranomaiset eivät ole harrastustoimintaa suoranaisesti kieltäneet, mutta hallitus on suositellut sitä välttämään. Urheiluseurat, kunnat ja monet yksityiset toimijat suositusta myös noudattavat.

Useat kunnat ovat esimerkiksi lopettaneet latuverkoston ylläpidon liian riskialttiina. Helsingin Sanomat kirjoitti aiemmin, että Espoossa Oittaalla vieraili viime viikonloppuna yli 5 000 hiihtäjää.

Tällaisessa ihmismassassa lähikontaktia on vaikea välttää, joten päätös latuhuollon lopettamisesta on täysin perusteltu ja hiihtäjät ovat ottaneet sen hyvin vastaan.

Muuten ulkoilu on monessakin mielessä suotavaa, kunhan ei mene vilkkaalle luontopolulle ehdoin tahdoin altistamaan itseään tahattomasti tartunnalle.

GOLF ON koronaviruksen leviäisen kannalta hieman vaikeampi lajitapaus. Golfin pitäisi olla melko turvallista, sillä kierroksen aikana ihmiset jakautuvat laajalle alueelle. Mutta vaarojakin on olemassa.

Suurin riski ihmiskontaktiin liittyy klubialueella ja rangella toimimiseen, joissa parveilua voi esiintyä enemmän. Myös kentän pysäköintialueella on syytä olla tarkkana. Entä miten asiakaspalvelutilanne hoidetaan mahdollisimman riskittömästi? Itsepalvelulla, on monen kentän vastaus tähän ja hyvä niin!

Ongelma on myös siinä, että emme tarkkaan ottaen tiedä, miten koronavirus leviää. THL:n mukaan uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. 

Toisaalta nyt on noussut epäilyjä myös siitä, että tehokkaasti leviävä korona voisi tarttua ihmiseen myös ilmateitse. Näin leviää esimerkiksi influenssa.

Voiko esimerkiksi virusta jäädä leijumaan aivastuksen tai yskimisen jälkeen suljettuun WC-tilaan? Tällainenkin epäily on heitetty ilmaan.

TOISTAISEKSI GOLFKENTÄT voivat päättää, ovatko ne auki. Ja golfin harrastajat saavat itse ratkaista, menevätkö he kiertämään kenttää tai harjoittelemaan rangelle.

On ollut ilahduttava huomata, kuinka paljon golfkentät ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että pelaaminen olisi turvallista.

Mutta ovatko kaikki toimet riittäviä? Voiko neljän hengen ryhmää tässä tilanteessa lähettää kentälle? Esimerkiksi Golfliitto suosittaa tänään päivitetyissä koronaohjeissaan pienentämään ryhmäkoon kahteen.

Golfarien kesken pelaamisesta käydään kiivasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Nopean tarkastelun perusteella näyttää siltä, että enemmistö keskusteluun osallistujista puhuu golfin pelaamisen puolesta. 

Puolestapuhujien mielestä golfin harrastamisen riski on olematon, eivätkä he näe syytä olla pelaamatta sen vuoksi.

Toinen osapuoli näkee asian myös moraalisena ongelmana. Heidän mielestään nyt ei ole oikein lähteä nyt pelaamaan golfia, koska se ei ole välttämätöntä ja siinäkin on olemassa pieni riski edistää epidemian leviämistä.

Ja noudattavatko kaikki pelaajat sitten tarkasti näitä ohjeita?

SUURIN OSA Euroopan golfkentistä on nyt koronaviruksen takia suljettuna.

Kenttien sulkeminen lienee meilläkin edessä siinä vaiheessa, kun koronatsunami iskee kunnolla myös Suomeen ja tautiin sairastuneiden ja kuolleiden määrä kasvaa rajusti. Erimaiden epidemian leviämisestä kertovia käyriä katsellessa tämä on meilläkin suurella todennäköisyydellä pian edessä.

Tällöin voimaan tulee vieläkin suurempia rajoituksia ulkona liikkumiseen, ja golfarien juupas–eipäs-väittely päättyy siihen.

En ryhdy tässä neuvomaan, mitä itse kunkin pitäisi ennen totaalikieltoa tehdä. Itse olen kuitenkin päättänyt ulkoilla muualla kuin golfkentällä – vielä kun se on mahdollista.

Ja toivon myös, että golf säilyy tämän kriisin läpi ilman suurta imagotappiota. Siihen meillä ei yksinkertaisesti ole varaa!

Juttu korjattu: Hallitus ei kieltänyt vielä ravintoloiden, kahviloiden ja baarien pitämistä auki, mutta esitti voimakkaan vetoomuksen sen puolesta.

Etsi luettavaa