Hyppää sisältöön

Kuudes päivä: Lapin yössä on taikaa – yhteenvetona reissun aikana pelattujen kenttien all stars -reiät

Levi Golfissa voi pelata golfia 24 tuntia vuorokaudessa kesällä.

GoGolfin Jussi Miettinen ja Tuomas Tyry lähtivät maanantaina automatkalle Leville. Tien päällä ollut kaksikko sai lauantaina matka päätökseen. Viimeisenä kenttänä oli vuorossa Levi Golf, jossa pelattiin golfia iltamyöhään ja nautittiin upeista maisemista tunturille ja Ounasjoelle.

VAIKKA SANOTAAN, että matka on tärkeämpää kuin määränpää, seitsemän kentän kiertäminen viiden päivän aikana ja noin 1 400 kilometriä auton ratissa on rankkaa puuhaa. Lomamatkalle lähdettäessä ei kannata ahnehtia näin kireää aikataulua, vaan suosittelemme viettämään aikaa eri kaupungeissa pidempään tai ainakin pelaamaan vain yhden kierroksen per päivä, jolloin jää aikaa muuhunkin.

Levillä meillä jäi tähän onneksi aikaa, varsinkin kun sunnuntaina satoi vettä ja päätimme jättää sunnuntain kierroksen väliin. Perjantaiyönä kävimme autolla Levin huipun tuntumassa ihailemassa maisemia.

Puoli kahden aikaan aurinko oli melko matalalla, mutta horisontin taakse se ei laskeutunut missään vaiheessa. Valoa riitti hämmentävän paljon. Lapin yössä on taikaa, eikä ole ihme, että valoisat yöt houkuttelevat normaaleina aikoina kosolti ulkomaalaisia turisteja, kun meilläkin riitti siinä ihmettelemistä.

Levillä pääsimme ensimmäistä kertaa pitkään aikaan nauttimaan myös viileästä säästä. Hondan lämpömittari näytti yöllä 11:tä, joka tuulessa huipulla tuntui vieläkin viileämmältä.

Shoot out -porukka piti hauskaa kilpailussa.

Shoot out -porukka piti hauskaa kilpailussa.
Jussi Miettinen

VIIMEISELLE GOLFKIERROKSELLE lähdimme lauantaina viiden jälkeen. Klubilla meitä oli vastassa poro. Vähän aiemmin kenttää lähti kiertämään parinkymmenen hengen shoot out -kisan porukka. Joukkoa johti Levi Golfin toiminnanjohtaja Tomi Tolsa, joka on viettänyt viime aikoina kesät Lapissa. Hän työskentelee myös kentän prona. 

Suomen pohjoisin kenttä päästään yleensä aukaisemaan sangen myöhään, yleensä vasta kesäkuun puolella. Viime vuonna Levillä pelattiin hieman yli 12 000 kierrosta. Tänä vuonna saatetaan mennä sen yli, Tolsa arveli. Ruska-aika on kuulemma golfkentän kuumin sesonki. Talvigolfia täällä ei harrasteta toisin kuin Rovaniemen Santa Claus Golfissa.

Levi Golf sijaitsee tunturin juurella, koillisrinteiden luona tasaisessa maastossa. Matkaa Levin keskustasta kentälle on nelisen kilometriä ja eturinteellä sijaitsevasta Panorama-hotellista hieman enemmän. Kenttä on fyysisesti kevyt kävellä. Santa Claus Golfin jälkeen se tuntui suorastaan kepeältä.Kentän korkein nousu on kakkosreiällä, jonka viheriö sijaitsee pienen mäen päällä. Talvisin viheriön vierestä kulkee ensilumen latu.

Jos Santa Claus Golfin taukokioskilla olivat Suomen parhaat antimet, Levin taukokioskien sisustus hakee vertaistaan koko maassa.

Jos Santa Claus Golfin taukokioskilla olivat Suomen parhaat antimet, Levin taukokioskien sisustus hakee vertaistaan koko maassa.
Jussi Miettinen

MONEN MUUN matkan varrella pelatun golfkentän tavoin myös Levi Golf yllätti meidät positiivisesti. Leveysasteet huomioiden kenttä oli hyvässä kunnossa, vain muutamalla reiällä viheriöt olivat talvehtineet kehnosti, mikä on ymmärrettävää, onhan Levi Suomen pohjoisin kenttä. Myös mainio layout sekä Ounasjoen ja Levitunturin jylhät maisemat tekivät meihin lähtemättömän vaikutuksen.

Koska halusin, että matkasta jää tuloksellisesti surkeasti sujuneen Santa Claus Golfin jälkeen hyvä maku suuhun, sain houkuteltua pitkälyötisen Tuomaksen klubitiille. Se kannatti, sillä pelasimme molemmat pariin, joka Levillä on muuten 73, kun par 3:sia on poikkeuksellisesti vain kolme.

Kierroksen alussa kentällä tuuli jonkin verran. Sen ansiosta hyttyset eivät pahemmin häirinneet kierroksen etenemistä.  Illan mittaan tuuli tyyntyi ja hyttyset tulivat. Viimeisen kolmen reiän aikana pitkiä aikoja ei paikallaan halunnut olla ja keskittymisaika lyöntiin lyheni kummasti.

Vielä päivällä ajatus toisesta kierroksesta puolen yön jälkeen oli tuntunut hyvältä idealta, mutta hyttysten takia päätimme jättää sen väliin.

Levin väylät kulkevat metsän keskellä, mutta pallot löytyvät melko helposti. Helpoiten pallon hävittää vesiesteeseen, joita kentältä löytyy jonkin verran. Tosin puroissa vesi on niin kirkasta, että pallot erottuvat selvästi pohjalta.

Vaikeudet kentällä tulevat ennen kaikkia avauksista, joita välillä joutuu lyömään melko tarkkoihin paikkoihin. Jos avauspeli on kunnossa, lähestymislyönnit ovat usein helppoja, samoin viheriöt, joissa on hyvin vähän muotoja, minkä vuoksi lähipeli on kentällä helppoa.

Pituutta kentällä on kuitenkin mukavasti ja jotkut väylät tuntuivat mittaansa pidemmiltä sen vuoksi, että dogleg-reiälle ei voinut ottaa bägistä isoa mailaa. Turvallisempaa on sijoittaa pallo väyläpuulla tai pitkällä raudalla keskelle väylää ilman sen suurempaa oikomista.

Yöttömän yön golf pohjoisessa kokemus, joka kannattaa ainakin kerran elämässä kokea.

Yöttömän yön golf pohjoisessa kokemus, joka kannattaa ainakin kerran elämässä kokea.
Tuomas Tyry

VAIKKA KORKEUSEROJA ei ole, maisemiltaan kenttä on erittäin kaunis. Varsinkin ilta-auringossa varjojen pidentyessä ja Levitunturin kohotessa taustalla tunnelma kentällä oli ajoin suorastaan maaginen. Onhan tämä nyt siistiä, todettiin useaan otteeseen spontaanisti kierroksen aikana.

Upeiden maisen lisäksi väylien reunalla sijaitsevat suuret hirsimökit kiinnittivät huomion. Varsinkin yhdeksännen reiän reunalla sijainneet kaksi hirsilinnaa, joiden olohuoneesta avautui avarat näkymät kentälle. Leville rakennetaan mökkejä kiihtyvää tahtia, joten keskuksen suosio sen kuin kasvaa. Talvi on tietenkin vilkkain sesonki, mutta kesälläkin ihmisiä riitti. Esimerkiksi perjantaina kentällä pelaajia oli 200.

Levi Golfin vahvuus on se, että kenttä on layoutiltaan hyvin selkeä ja vaihteleva. Doglegejä löytyy tasaisesti molempiin suuntiin, lievinä ja vähän jyrkempinä ja toki kentältä löytyy myös suoriakin reikiä.

Kahta samanlaista reikää ei ole, eikä myöskään yhtään heikkoa väylää. Toisaalta Leviltä oli myös vaikea löytää yhtä yksittäistä väylää, joka olisi selkeästi erottunut edukseen, mutta nämä kolme reikää jäivät kierrokselta parhaiten mieleen.

Ykkösreikä on kaunis par 3, jonka tiiauspaikka sijaitsee aivan klubiravintolan terassin edessä. Takana on siintää pieni Taalojärvi. 14. reikä oli puolestaan ykkönen par 5 -rei’istä. Se kulkee Ounasjoen rannassa ja taustakankaana vasemmalla puolella on yli 500 metrin korkeuteen kohoava Levitunturi. Päätösreikä (lyhyt par 4) tarjoaa mahdollisuuden riskinottoon ja birdie-lopetukseen, sillä keltaisilta pituutta reiällä on vain 250 metriä.

TÄHÄN KIERROKSEEN päättyi myös Draivi pohjoiseen -matkan birdie-haaste. Kysyimme Facebookissa, kuinka monta birdieä onnistumme tekemään matkan aikana. Oikea vastaus on 36, kun päätöskierroksella molempien birdie-tili karttui kolmella:

  • Tuomas 23
  • Jussi 13

Facebook-kilpailun voittaja ratkotaan tämän viikon aikana. Olemme yhteydessä voittajaan henkilökohtaisesti yksityisviestillä.

Kuudessa päivässä kierroksia kertyi yhteensä kahdeksan ja jokainen niistä eri kentillä, joista Puula Golfissa on yhdeksän reikää.

Kokosimme vielä yhteenvetona yhdeksän reiän all stars -kentän koko matkan aikana pelaamistamme kentistä. Jokaiselta kentältä valitsimme mielestämme parhaan reiän ja lisäksi mukaan otimme yhden bonusreiän. Reiät ovat listalla siinä järjestyksessä kuin ne me matkan aikana pelasimme.

Draivi pohjoiseen -matkan all stars -reiät

1. Annila: 18. reikä, par 4
312 m (klubitii)

Lyhyehkö par 4, jonka avaus on lyötävä keskellä väylää sijaitsevan vesiesteen yli kahden metsäsaarekkeen väliin. Jos kierros on sujunut sitä ennen hyvin, avauksessa saattaa hieman jännittää. Lähestyminen lyödään kapealle mutta pitkälle viheriölle, jota vartioivat kaksi hiekkaestettä viheriön edessä molemmin puolin.

Tulokset: Tuomas: 4 |  Jussi: 5

2. Puula Golf: 5. reikä, par 4
330 m (takatii)

Avaus lyödään kentän korkeimmasta kohdasta. Väylä on piikkisuora mutta petollinen siksi, että oikealla on out ja vajaa sata metriä ennen viheriötä on rotkomainen vesieste, joka nielee liian pitkät avaukset kitaansa. Optimaalinen avaus lentää noin 220–230 metriä. Siitä on jäljellä enään wedgen tai lyhyen raudan verran suurelle viheriölle.

Tuomas: 4 | Jussi: 8

3. Muurame Golf: 12. reikä, par 4
408 m (valkoinen)

Mittaansa lyhyempi par 4, sillä avaus lyödään korkealta mäen päältä alaspäin. Alamäki ja -rinne tuovat avaukseen arviolta 30–40 metriä lisää mittaa. Haastava reikä, sillä avauksen tielle tulevat molemmin puolin metsäsaarekkeet. Lisäksi oikealla puolella on pieni vesieste.

Tuomas: 4 | Jussi: 5

4. Oulu Golf, Vaara: 5. reikä, par 3
115 m (valkoinen)

Reikä on selvästi kentän lyhyin, mutta sen viheriö on kaikista suurin. Viheriöllä on pituutta yli 50 metriä, ja lyhimmillään reikä voidaan pelata vain noin 50 metriä pitkänä, jos tiit ja lippu asetetaan aivan eteen. Toisaalta takaa vasemmalla löytyy lipunpaikka, jossa reikää suojelee kaksi kiveä. Lisäksi yksi suuri kivi nököttää viheriön takana. 

Tuomas: 3 | Jussi: 4

5. Virpiniemi Golf, 14. reikä, par 5
466 m (valkoinen)

Par 5 -reikä, joka pelataan lievänä dogleginä kohti merta. Viheriön takana aukeaa aava meri, joten maisemat ovat tällä kentällä kohdallaan. Layoutiltaan selkeä reikä, jonka samettisilta väyliltä oli miellyttävää lyödä kakkoslyöntiä kohti viheriötä.

Tuomas: 6 | Jussi: 4

6. Tornio Golf, 3. reikä, par 4
330 m (keltainen)

Kentän toiseksi vaikein reikä, jossa vieraillaan taas Ruotsin puolella. Vanhalle rajapaalu on hyvä tähtäyspiste keskellä väylää, sillä vettä on sekä vasemmalla että oikealla. Onnistuneen avauksen jälkeen pääsee yrittämään keskiraudalla bunkkerien ja veden ympäröimälle greenille. 

Tuomas: 4 | Jussi: 4

7. Santa Claus Golf, 12. reikä, par 5

Näyttävä ja pitkä reikä, joka nousee tasaisesti ylämäkeen. Nousua tiiltä viheriölle on 15 metriä ja väylän oikealla puolella oleva pyöreät vesiesteet ohjaavat peliä kohti viheriötä, josta aukeavat upeat maisemat Ounasjoelle.

508 m (takatii)
Tuomas: 4 | Jussi: 5

8. Levi Golf, 14. reikä, par 5
458 m (klubitii)

Tiiauspaikalla kannattaa pysähtyä hetkeksi ihailemaan maisemia. Väylän oikealla puolella on Ounasjoki ja vasemmalla avautuvat maisemat Levitunturille. Avaus lyödään lievänä doglegina oikealle. Onnistuneet avauksen jälkeen kakkoslyöntiä voi lähteä yrittämään kahdella päälle.

Tuomas: 5 | Jussi: 4

9. Tornio Golf 6. reikä, par 3
115 m (klubitii)

Yhdeksänneksi reiäksi valitsimme kaikilta pelaamiltamme kentiltä Tornio Golfin kuutosen. Avaus lyödään tietenkin veden yli, ja viheriön poikki kulkee Suomen ja Ruotsin välinen raja, josta kertoo suuri kyltti viheriön laidalla. Jos jollakin reiällä saisi holarin kokea, kuutonen voisi olla monen valinta, sillä reikä on usein viheriön takaosassa, jolloin pallo ylittää aikavyöhykkeen.

Tuomas: 3 | Jussi: 2

Yhteistulokset:  Tuomas: 37  (par) | Jussi: 41 (+4)

Lue kaikki Draivi pohjoiseen -matkan jutut


Mainos: Kaksikon kyydittää Leville Honda CR-V Hybrid


Etsi luettavaa