Hyppää sisältöön

Kun ensi kerran puttaat lyhyeltä matkalta ohi, vika ei ehkä ole sinussa – kysy vaikka Bryson DeChambeaulta

Bryson DeChambeau puttaa nykyään lyhyet putit kovempaa kuin ensimmäisinä tour-vuosinaan.

Bryson DeChambeaun löysi pikkiriikkisen syyn sille, miksi lyhyet putit saattavat mennä ohi, vaikka putti olisi teknisesti hyvä ja linjakin luettu oikein.

Dimple on golfpallossa se pieni kolonen, joka parantaa pallon aerodynaamisia ominisuuksia. Mutta tiesitkö, että pikkiriikkinen kuoppa saattaa vaikuttaa myös siihen, ettei pallo uppoa reikään, vaikka lyönti olisi muuten kaikin puolin onnistunut.

Tällaisen löydöksen teki joitain vuosia sitten Bryson DeChambeau, joka kertoi aiemmin tässä kuussa yhdysvaltalaisessa Full Send -podcastissa, kuinka hänen puttinsa lyhyeltä matkalta parani merkittävästi sen jälkeen, kun hän ryhtyi kiinnittämään puteissaan enemmän huomiota näiden pikku kolosten vaikutukseen.

DeChambeaun mukaan dimplejen geometria vaikutti nimittäin hänen puttiinsa siten, että jos hän osui mailallaan dimplen reunaan väärässä kulmassa, pallo saattoi lähteä vinoon.

Dimplen geometrialla on DeChambeaun mielestä suuri merkitys erityisesti lyhyissä puteissa, koska palloa lyödään niin hiljaa. Sen sijaan kun palloa putataan pidemmiltä matkoilta kovempaa, pallo puristuu enemmän kasaan, jolloin dimplejen geometria ei vaikuta yhtä paljon pallon kulkuun osuman jälkeen. 

Bryson lähti tutkimaan asiaan sen jälkeen, kun hän huomasi, etteivät teknisesti hyvältä tuntuneet putit jostain syystä uponneetkaan reikään.

Hän käytti apunaan teknisiä apuvälineitä, jotka kertoivat, että vaikka mailan lapa oli täysin suorassa, pallo saattoi siitä huolimatta lähteä välillä vinoon. Niinpä hän lähti etsimään ratkaisua ongelmaan muualta – ja se löytyi dimpleistä.

Ammattilaisen ratkaisu ongelmaan oli yksinkertainen: hän alkoi lyödä lyhyitä putteja aiempaa kovempaa ja nousi PGA Tourin tilastoissa kohisten. Kahtena ensimmäisenä vuotena PGA Tourilla hän oli alle 1,5 metrien upotustilastossa sijoilla 97:s ja  111:s, mutta nousi kolmantena kiertuevuotenaan sijalle 24 ja neljäntenä jo sijalle 20 kyseisessä tilastossa.

DeChambeau ei ole ainoa, joka on huomannut dimplejen vaikutuksen puttipeliin. Dave Pelz puhui samasta asiasta Putting Bible -teoksessaan. 

Toisaalta San Franciscon yliopiston tutkijat totesivat vuonna 2016 julkaisemassa tutkimuksessa, ettei dimpleillä ollut pahemmin vaikutusta pallon suuntaan putissa.

Tutkimuksessa käytettiin sekä robottikättä että 19:ää golfaria. Tässä tutkimuksessa puttimatka oli kuitenkin 3,2 metriä, mitä ei voida pitää DeChambeaun tarkoittamana lyhyenä puttina.

Podcastissa DeChambeau puhui nimenomaan erittäin lyhyistä puteista, jotka hän oli missannut.

Sama ilmiö muuten toistuu golftiedemiehen mukaan myös silloin, kun golfpallon pudottaa maahan. Kun pallon pudottaa maahan matalalta, pallo saattaa pompata sivuun. Kun taas korkealta pudottaessa se pomppaa ylöspäin.
 

Etsi luettavaa