Hyppää sisältöön

Kullossa pidetään kentästä ja taloudesta hyvää huolta: ”Hienoa, että nuorten osuus lisääntyy”

Jouko Ståhl

Kullo Golf lukeutuu kentän ja muiden palveluidensa osalta tasokkaiden golfkeskusten joukkoon. Vieraspelaajien määrien uskotaan jatkavan voimakasta kasvuaan syyskaudella.

Kullo Golfin kentällä pelataan jo 18:tta kautta. Liikemies ja kansanedustaja Hjallis Harkimo oli perustajaosakas, jonka johdolla golfkeskusta myytiin  2000-luvun alussa 36-reikäisenä huippuluokan golfkeskuksena.

Ensimmäinen kenttä saatiin rakennettua ja hyvään kuntoon, myös kahdelle kentälle suunniteltu klubitalo valmistui.

Klubitalon  terassin vierestä lähtevä 12:s väylä avaa upeat maisemat kentälle

Klubitalon terassin vierestä lähtevä 12:s väylä avaa upeat maisemat kentälle

Teemu Tyry

Ensimmäisellä  täydellä kaudella 2004 Kullossa pidettiin suomalaisittain historiallinen haasteottelu, jossa Minea Blomqvist-Kakko sai British Openin finaalikierroksen jälkeisenä päivänä vastaansa maailman kaikkien aikojen parhaan naispelaajan Annika Sörenstamin.

Osakkeiden myynti sakkasi 2000-luvun alkupuolen talouden nousukaudesta huolimatta, Kullon toinen kenttä rakentamatta

Samoihin aikoihin myynnissä olleiden Kytäjän, Linna Golfin, Hirsalan ja Vierumäen kentät veivät oman osansa golfosakkeisiin sijoittaneiden euroista.

Jouko ja Irma Ståhl, Tapani ja Raila Seppälä istuvat Kulloon näyttävällä terassilla lounaalla kierroksensa päätteeksi heinäkuisena perjantaina 2020.

He lukeutuvat alkuperäisiin kullolaisiin, jotka nostavat peukkua golfkeskukselleen.

”Tämä on meille kotikenttä, golfin osalta henkinen koti, josta olemme ylpeitä. Hyvin viihdytään, kuten näkyy”, määrittelee Irma Ståhl.

”Parasta Kullossa on kentän kunto, joka on vuodesta toiseen erinomainen ja klubihenki, ihmiset tervehtivät toisiaan ja ovat ystävällisiä”, säestää Jouko Ståhl vaimoaan.

Seppälät painottavat erikseen kentän valmiutta jo keväällä, sekä nuorten pelaajien lisääntynyttä määrää.

”Minusta on upeaa, että täällä on huomattavasti aiempaa enemmän nuoria pelaajia, jotka tuovat hyvää pöhinää kentälle ja klubille”, Raila Seppälä iloitsee.

Kullon lyhin par-kolmonen, kentän yhdeksäs on  viheriön oikealla puolella sijaitsevan vesiesteen vuoksi pituuttaan vaikeampi

Kullon lyhin par-kolmonen, kentän yhdeksäs on viheriön oikealla puolella sijaitsevan vesiesteen vuoksi pituuttaan vaikeampi

Teemu Tyry

Osakkeensa aktivoineita pelaajia on tavanomaista vähemmän , vain reilut 400.

Tästä johtuen vastikkeista vuosittain kertyvä tulo on vain noin 30 prosenttia. Kullossa pelioikeuksien vuokraamisten, green feen ja golfautojen kautta tullut liikevaihto muodostaa  hieman suuremmman, reilun kolmanneksen vuosittaisesta tulorahoituksesta.

Tuote on kunnossa – tavoitteena nostaa vieraspelaajien määrää

Aktiivisesti pelaavien osakkaiden määrän vähyyden ja konservatiivisen green fee -hinnoittelun myötä pelikierrosten määrä on Kullossa jäänyt useimpia muita pääkaupnkiseudun kenttiä pienemmäksi viimeisiin vuosiin asti.

Paloheinä Golfin  Suomen suurimmaksi harjoituskeskukseksi ja toimivaksi yhdeksän reiän citykentäksi nostaneen Hanna Teerijoen tultua Kullon suuromistajaksi kierrosmäärät lähtivät kovaan nousuun, jota ovat vauhdittaneet tehostetut markkinatoimet, sekä erityisesti yhteistyö Paloheinän kanssa.

Suuri menestys on ollut  kenttien yhteinen ”Stadi & Lande” pelioikeus.

2017 kierrosmäärä Kullossa oli vain 16 000, seuraavalla kaudella kirjattiin 5 000 kierroksen nousu, 2019 kierroksia oli jo 22 500. Kahdessa vuodessa nousua kertyi 40 prosenttia.

Pekka Karppi näkee Kullo Golfin kehittämisen tärkeimpinä osioina kentän väyläkohtaisen kehittämisen sekä harjoitusalueidn uusimisen

Pekka Karppi näkee Kullo Golfin kehittämisen tärkeimpinä osioina kentän väyläkohtaisen kehittämisen sekä harjoitusalueidn uusimisen

Teemu Tyry

”Meneillään oleva koronakausi on niin poikkeuksellinen, että sitä on vaikea suhteuttaa aiempiin vuosiin”, helmikuussa toimitusjohtajana aloittanut Pekka Karppi määrittää.

Ennuste kierrosmääräksi tälle vuodelle on edelleen vahvasti nousujohteinen, 25 000.

”Alkukauden yritystilaisuuksien peruuntuminen iski tietysti ison loven kassavirtaan, mutta tästä huolimatta uimme taloudellisesti nyt myötäisissä virtauksissa. Meillä on tulevaisuudesa paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia tarjolla etenkin yrityksille Kullon ja Paloheinän yhdistettyinä palveluina”, Karppi mainostaa.

Kullo Golfin viheriöt ovat tasaisia, mutta taitavasti muotoiltuja .Kuva 11:lta

Kullo Golfin viheriöt ovat tasaisia, mutta taitavasti muotoiltuja .Kuva 11:lta

Alkukaudesta Kullossa markkinoitiin ja myytiin runsaasti koko kauden pelioikeuksia. Nyt tarjoukset ja kysyntä kohdistuvat green feellä pelaamiseen, jonka osuuden Karppi uskoo tulevaisuudessa kasvavan.

”Tavoittteemme on saavuttaa pysyvästi 25 000 pelikierroksen määrä, jossa vieraspelaamisen määrä olisi nykyistä suurempi. Kullossa on tältä osin paljon kasvupotentiaalia. Kenttä on suunnittelun, maisemien ja kunnon osalta huippuluokkaa, samoin harjoitusalueet.”

”Tilava klubitalomme on suunniteltu kahden kentän tarpeisiin, joka mahdollistaa isompienkin tapahtumien ympärivuotisen järjestämisen. Pääkaupunkiseudulla ja ympäri Suomen on liian paljon golfareita, jotka eivät vielä ole käyneet korkeaa tasoamme kokemassa. Näitä lajin harrastajia ja yrityksiä haluamme nähdä vieraanamme entistä useammin”, Karppi muistuttaa.

Vetovoimatekijäksi Kullossa on noussut myös tilava ravintola, joka palvelee lounasasiakkaita, etenkin kentän lähistöllä sijaitsevien yritysten työntekijöitä ympäri vuoden.

Talouden analyysi ohjaa tulevaisuuden suunnittelua

Ennen toimitusjohtajksi nimittämistä Pekka Karppi palkattiin syksyllä 2019 tekemään perusteellista analyysiä Kullo Golfin taloudellisesta tilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä. 

Ensimmäisen  seitsemän tilikauden tapahtumien  kertaaminen oli  musertava. Yhtiö otti investointeihin ja operatiivisen toiminnan rahoittamiseen velkaa yhteensä 1,8 miljoonaa euroa. 

”Toiminnnan kehittäminen on ollut tuolloin hyvin vaikeaa, arki oli enemmänkin vuodesta toiseen selviytymistaistelua, jossa säännöllisin väliajoin jouduttiin käymään osakkaiden kukkarolla”, Karppi kuvailee golfyhtiön ensimmäisiä vuosia.

Karpin taloudellisen selvityksen perusteella on rakennettu selkeä  kulujen ja tulojen seurantajärjestelmä, pohja viikottaisille raporteille  ja tuloslaskelman kehittymisen seuraamiselle.

”Talouden mittarit näyttävät Kullo Golfin osalta oikeaan suuntaan. Teimme 2019 ensimmäistä kertaa positiivisen tuloksen, eikä osakkaiden kukkarollle olla menossa jatkossakaan”, Pekka Karppi ennakoi.

”Tulot on saatava pysymään kuluja suurempina. Kentän hoito ja kehittäminen ovat arvoasteikossamme todella korkealla, tuotteen on oltava ensiluokkainen, siitä emme lähde tinkimään.”

Vastakohdat täydentävät onnistuneesti toisiaan

Kullo Golfissa panostetaan vahvasti toimintamallien uudistamiseen.

Osoituksen tästä on se, että Pekka Karpin Senior Advisorina  on alkuvuodesta asti toiminut Rauno Pusa, Keimola Golfissa sekä Sarfvikissa golfyhtiöitä johtanut alan elävä legenda. Senior Advisorin toimenkuva on Suomessa golfalalla ensimmäinen laatuaan.

Toimitusjohtaja Pekkar Karppi ja Senior Advisor Rauno Pusa uskovat Kullo Golfin arvostuksen nousuun  talouden kuntoon saattamisen ja kentän kunnon johdosta

Toimitusjohtaja Pekkar Karppi ja Senior Advisor Rauno Pusa uskovat Kullo Golfin arvostuksen nousuun talouden kuntoon saattamisen ja kentän kunnon johdosta

Teemu Tyry

Ennen golfalallle siirtymistään Pusa työskenteli pitkään hotelli -ja ravintola-alalla, muun muassa Kullo Golfin naapurustossa sijaitsevan Hotelli Haikon johtajana. 

”Rauno on loistava sparraaja  golfkentän toimintojen operatiivisessa juoksuttamisessa, sekä kiinteistöjen hoitoon liittyvissä asioissa. Hänen asiantuntemustaan käytämme monipuolisesti myös tehdessämme suunnitelmia kentän ja harjoitusalueiden kehittämisen osalta. Rauno menee tilanteisiin vauhdilla, minä olen luonteeltani rauhallinen pohtija. Täydennämme toisiamme erittäin toimivalla tavalla”, Karppi kertoo.

”Yksi Kullon hallituksen jäsen kiteytti toiveensa varsin yksinkertaisesti. Me odotamme, että sinä Rauno tuot tänne Sarfvikin toiminnasta parhaita osasia. Tehtäväni on paitsi auttaa ja kouluttaa Pekkaa, myös markkinoida ja myydä Kullon palveluja, yrityksille sekä ryhmille.”

Vaikka golfin osalta tuote on hyvässä kunnosa,  Kullossa työstetään Rauno Pusan Sarfvikisssa toteuttaman mallin mukaista suunnitelmaa kunkin väylän, sekä harjoitusalueiden kehittämiseksi.

”Kullo on syytä jatkossakin profiloida tasokkaaksi golfkeskukseksi, joka tarjoaa nautinnollisen pelikokemuksen huippukuntoisella kentällä, hulppeat puitteet ja palvelut, sekä näyttävät maisemat”, Rauno Pusa kiteyttää.

Elokuussa 2020 Kullossa  kokonaisuus näyttää erittäin hyvältä. Omakohtainen positiivinen muistikuva syntyi jo ensimmäisellä vierailullla syksyllä 2003 ja se on vahvistunut jokaisen käynnin yhteydessä.

Kullon hillityn tyylikäs klubitalo on tilava ja kodikas, maisemat terassilta herkistävät golfarin mielen.

Kullon hillityn tyylikäs klubitalo on tilava ja kodikas, maisemat terassilta herkistävät golfarin mielen.

Teemu Tyry

Kullo Golfin tyylikäs klubitalo, sekä sen terassilta avautuva hapekas maisema 12:n ja 18:n väylille luovat antavat varsin positiivisen ja visuaalisuuden vaikutelman.

Jo tämän perusteella ymmärrän erittäin hyvin sen, miksi Ståhlin ja Seppälän pariskunnat viihtyvät henkisessä golfkodissaan  myös ennen ja jälkeen kierrostaan.

Kullo Golf

GoGolf Guide tarjous: Kullo Golf , green fee kahdelle + auto 99 e

Etsi luettavaa