Hyppää sisältöön

Kullo Golfia uudistetaan isolla kädellä – kierrosmäärät suuressa kasvussa, mutta pelaamaan mahtuu

Rauno Pusan hymy ei hyytynyt

Uusi toimitusjohtaja Rauno Pusa on laittanut tuulemaan Kullo Golfissa. Nousussa oleva porvoolaiskenttää uudistetaan nyt monella eri rintamalla. Esimerkiksi range kokee täysremontin tämän kauden aikana.

Kolmen miehen ryhmä on lähdössä urheasti kiertämään kenttää aamuyhdeksältä, vaikka lämpömittarissa elohopea nousee nipinnapin plussan puolella. Pihalla Kullo Golfin toimitusjohtaja Rauno Pusa varmistaa, että porukalla on välihousut jalassa.

Pian kentällä alkaa sataa lunta ja nurmi peittyy lumihuntuun. Kolmikon kierros taitaa päättyä alkuunsa.

Huhtikuun lopulla lumi yllätti golfarit Kullo Golfissa. Toimitusjohtaja Rauno Pusa heittää lumipalloa svingaamisen sijaan ykkösen tiillä.

Huhtikuun lopulla lumi yllätti golfarit Kullo Golfissa. Toimitusjohtaja Rauno Pusa heittää lumipalloa svingaamisen sijaan ykkösen tiillä.

Jussi Miettinen

Pusa on kokenut golfjohtaja, joka vaihtoi 2000-luvun alussa matkailualan Vantaalla sijaitsevan Keimola Golfin toimitusjohtajan työhön. Varsinaisesti hänet muistetaan kirkkonummelaisen Sarfvik Golfin pitkäaikaisena toimitusjohtajana. 

Kulloon nokkamiehenä hän aloitti viime syksynä. Sitä ennen hän toimi kentällä tittelillä senior adviser. Vaikka Pusa täyttää kesällä 70 vuotta, hän ei haikaile eläkkeelle, vaan tekee edelleen töitä täysillä. Virtaa ja intoa piisaa Kullo Golfin uudistamiseen.

Kierrosmäärien kasvu alkoi ennen koronaa

Kullo Golfilla on monen muun kentän tapaan takana menestyksekäs kausi. Aina näin ei ole ollut.

”Vuonna 2017 täällä oli 16 500 kierrosta ja hiipuva yhteisö. Rahaa ei ollut tehdä oikein mitään”, Pusa sanoo.

Nyt kentän tilanne näyttää paljon aiempaa valoisammalta. Pelattujen kierrosten määrä nousuun jo ennen koronaepidemian aiheuttamaan golfbuumia. Pusan mukaan tässä auttoi se, kun Paloheinä Golfin omistaja Hanna Teerijoki osti perheineen noin neljänneksen osuuden Kullo Golfista ja sitä alettiin markkinoida voimakkaasti myös Paloheinä Golfin pelaajille.

Vuonna 2019 kierroksia kertyi jo 21 500, mutta koronavuosi räjäytti pankin myös Kullo Golfissa. Kierroksia pelattiin yli 30 000, eli kasvua oli lähes 50 prosenttia. Tämä näkyy positiivisella tavalla golfkentän talousluvuissa.

”Toiminnallinen tulos on ollut kahden viime vuoden ajan positiivinen”, hän sanoo.

Ja näyttää siltä, että kuluvasta vuodesta tulee jo kolmas perättäinen.

Range remontoidaan kesän aikana

Kullo Golfin uudelle rangelle tulee useita kohdeviheriöitä.

Kullo Golfin uudelle rangelle tulee useita kohdeviheriöitä.

Kullo Golf

Taloudellisten näkymien paraneminen näkyy Kullo Golfissa erilaisina uudistuksina. Suurin muutos nähdään harjoittelualueilla. Rangelle tehdään täysremonttia. Lisäksi rangen ja 11. reiän välimaastoon rakennetaan uusi lähipelin harjoittelualuetta, jossa voi pidempiä pitch-lyöntejä.

Mielenkiintoisen Kullo Golfin rangeprojektista tekee kaksi asiaa: range rakennetaan pitkälti tekonurmesta ja pallojen keräämisestä vastaavat sen valmistumisen jälkeen pallonkeruurobotit. Kohdeviheriöitä rakennetaan useita.

”Meille on tulossa Kiinasta 7 000 neliömetriä tekonurmea. Alkuinvestointi on kallis, mutta toisaalta jatkossa työntekijöiden ei tarvitse hoitaa nurmea ja ajaa pallonkeruutraktoria, mikä tuo säästöjä jatkossa”, Pusa kertoo.

Lyönnit tapahtuvat jatkossakin oikealta nurmelta, mikä on ollut tähän asti Kullo Golfin rangen suuri vahvuus. Rangen remontin on suunnitellut Lassi Pekka Tilander, joka on äskettäin suunnitellut vastaavat rangen uudistukset Pickalaan ja Tallinnassa sijaitsevaan Rae Golfiin.

Kullo Golfin range on tämän kesän suljettuna mittavan remontin takia. Uudistus rahoitetaan ottamalla vastaan maata lähellä sijaitsevan Nesteen jalostamon infratyömaalta.

Kullo Golfin range on tämän kesän suljettuna mittavan remontin takia. Uudistus rahoitetaan ottamalla vastaan maata lähellä sijaitsevan Nesteen jalostamon infratyömaalta.

Jussi Miettinen

Kyseessä on merkittävä investointi, joka rahoitetaan vastaanottamalla ylijäämämaata lähellä sijaitsevalta Nesteen jalostamon rakennustyömaalta. Pusan mukaan kaikki raha, joka maan vastaanottamisesta saadaan, menee rangen uusimiseen. Budjetti on noin 200 000 euroa.

Varjopuolena remontissa on se, että tänä vuonna range on suljettu. Ykköstiin tuntumaan tulee neljä lyöntihäkkiä, joissa pelaajat voivat käydä tekemässä lämmittelylyöntejä ennen kierrosta.

Salaojat kuntoon usealla väylällä

Range-remontin lisäksi Kullossa on alettu maksaa korjausvelkaa kentällä ja klubitalon ympäristössä. Tarkkana miehenä tunnettu Pusa on laitattanut kuntoon pikkaisen rempallaan olevia asioita. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, vaan Kullossa on hyödynnetty Pusan alihankintaverkostoa esimerkiksi Sarfvikin ajoilta.

”Kaikki lähtee yksityiskohdista”, sanoo Pusa, joka teki aiemmin pitkän päivätyön Porvoossa sijaitsevan Haikon kartanon johtajana.

Satu Tiivola (Haikon kartanon tuolloin omistaja) sanoi aina, että Haikon kartanon pitää olla Suomen ykkönen. Hänellä oli sääntö, että jos jokin menee rikki, se korjataan 48 tunnin sisällä.”

Näitä periaatteita Pusa on noudattanut siitä lähtien. Klubilla on talven ja kevään aikana muun muassa tehty sähkötöitä, suoristettu ulkovalaisimet ja maalattu pintoja

Kesäksi kentälle on palkattu osa-aikainen puutarhuri. Lisäksi kentällä parannetaan salaojituksia useilla väylillä.

”Jo syksyllä teimme 11. väylä salaojitukset kuntoon. Heti kun uudet salaojaurat oli kaivettu, vesi virtasi niin kuin koski olisi kohissut”, Pusa kertoo.

Tällä kaudella Kullossa panostetaan myös viheriöiden hoitoon. Kenttä on tullut tunnetuksi siitä, että viheriöiden nurmipinta on ollut erinomaisessa kunnossa keväästä lähtien. Pinnat ovat kuitenkin olleet hieman pehmeät hyvien pelaajien makuun, kun tiettyjä hoitotoimenpiteitä ei ole säästösyistä voitu tehdä.

”Muutaman vuoden tauon jälkeen olemme aloittaneet viheriöiden dressauksen”, Pusa sanoo.

Dressauksen eli hiekoituksen lisäksi viheriöitä ilmastetaan ja jyrätään napakamman pinnan aikaansaamiseksi. 

Haastattelun aikana Pusa nostaa useamman kerran esille kenttämestari Kim Wahlroosin, joka on tehnyt ihmeitä rajallisilla resursseilla.

Ravintoloitsija vaihtui

Aamukahvit vaihtuvat lennosta lounaaksi, kun Pusa jatkaa tarinaansa erilaisista uudistuksista. Aiemmin mainittujen lisäksi Kullo Golfissa panostetaan ekologisuuteen 

Uuden lämmönsäätöjärjestelmän avulla on saavutettu 20 prosentin säästöt lämmityskuluissa. Tällä kaudella 12. reiän rinteeseen asennetaan aurinkopaneelit, jotka tuottavat sähkön 15 uuden golfauton lataukseen.

Myös ravintoloitsija on vaihtunut. Ravintolasta on vastannut lokakuusta lähtien Ismo Peltonen yhdessä Jaana-vaimonsa kanssa. Golfarien lisäksi Country House -nimisessä ravintolassa lounastavat myös lähistöllä sijaitsevan Nesteen jalostamon työntekijät.

”Meillä käy golfarien lisäksi paljon ulkopuolisia, alueen duunareita ja valkokaulusporukkaa. He ovat ravintolalle merkittävä lisä. Ilman heitä meillä ei olisi tällaista ravintolaa”, Pusa huomauttaa.

Sivurakennuksessa sijaitsevan proshopin on ottanut haltuun Smart Golf. Caddiemasterin tiski löytyy nyt päärakennuksen puolelta.

Tiiaikoja hyvin saatavilla

Kullo Golfin viheriöiden pinnat ovat olleet jo kauan huippukunnossa. Jatkossa kentällä panostetaan myös pohjiin.

Kullo Golfin viheriöiden pinnat ovat olleet jo kauan huippukunnossa. Jatkossa kentällä panostetaan myös pohjiin.

Lassi Pekka Tilander

Pusa kertoo uudistuksista silmät loistaen. Hän uskoo, että niiden avulla Kullo Golfin nousee uudelle tasolle. Tähän tukea tuo käynnissä oleva golfbuumi, joka on piristänyt pelioikeuksien myyntiä. Myös vierailijoiden tuomat eurot ovat Kullo Golfille tärkeä tulonlähde. Yksi tärkeä myyntikanava on ollut GoGolfin verkkokauppa.

”Viime vuonna lähes puolet green fee -myynnistämme tuli GoGolfin kautta”, Pusa kiittelee.

Uutta alkua elävä Kullo Golf on varmasti kiinnostava vierailukohde. Moottoritietä pitkin kentälle hurauttaa Helsingistä puolisen tuntia, joten sijainti on yksi sen vahvuuksista.

”Olen ihan varma, että kun ihmiset tulevat tänne, he huomaavat, että täällä on tapahtunut ja tapahtuu koko ajan”, Pusa hymyilee.

Kovasta golfbuumista huolimatta tiiaikoja kentälle on saatavilla kohtuullisesti, koska kenttä ei ole täyteen ammuttu omista pelaajista. Pelioikeuksia kentällä on yhteensä 800, joista toistaiseksi vain reilut puolet on aktivoituna. Kullo Golfin pelioikeus maksaa 900 euroa ja yhdistetty pelioikeus Kullo Golfiin ja Paloheinä Golfiin  950 euroa.

Toiveissa on, että jatkossa yhä useampi green fee -pelaaja tykästyisi golfkenttään niin, että heistä tulisi jatkossa kanta-asiakkaita.

”Tulkaa käymään Kullossa, tulette hämmästymään”, Pusa lupaa.

Green feen ja vuokrapelioikeuden Kullo Golfiin voi ostaa esimerkiksi GoGolfin verkkokaupasta.

Etsi luettavaa