Hyppää sisältöön

Kukaan ei tiedä, mitä Imatralla tapahtuu seuraavaksi

Imatralla on käynnissä kummallinen Daavid vastaan Goljat -tyylinen kamppailu, kun Imatran Golfin pienosakkaat taistelevat metsäjätti Stora Ensoa vastaan kentän olemassaolosta. Aika on käymässä vähiin, sillä uutta kautta varten pitäisi alkaa valmistautua.

KAIKKIEN TUNTEMASSA Asterix-sarjakuvassa pienen ja syrjäisen gallialaisen kylän asukkaat pitävät pintansa kylää uhkaava Rooman valtakuntaa vastaan. Altavastaajien salaisuus on tietäjä Akvavitixin taikajuoma, joka antaa kyläläisille yliluonnolliset voimat.

Hieman samanlainen asetelma on Imatralla, jossa vastakkain ovat pörssiyhtiö Stora Enso ja eteläkarjalaisen golfkentän pienosakkaat.

Imatralaisten golfarien vyöllä ei roiku pullollista taikajuomaa. Sen sijaan heillä on takataskussaan Imatran Golf Oy:n pitkä maanvuokrasopimus golfkentän pääomistajan Stora Enson kanssa.

Vuokrasopimus, jonka ehdot ovat Imatran Golfin kannalta ilmeisen hyvät, tarjoaa imatralaisille golfareille vipuvartta metsäjättiä vastaan.

ONGELMIEN TAUSTALLA on Stora Enson halu päästä eroon golfkentästä, koska golf on yhtä kaukana sen ydinliiketoiminnasta kuin postilakon päättämisestä neuvottelevat tahot olivat vielä viikko sitten ratkaisusta työtaistelun päättämiseksi.

Pörssiyhtiö on pyrkinyt myymään kiinteistöjä jo jonkin aikaa siinä onnistumatta. Viime keväänä se päätyi hieman yllättävään ratkaisuun ostaessaan määräenemmistön Imatran Golfin osakkeista.

Metsäjätin järki tässä oli se, että määräysvallan saatuaan se pystyi asettamaan yhtiön vapaaehtoiseen selvitystilaan, minkä se katsoo helpottavan kiinteistöjen ja golfkentän myyntiä.

Selvitystila tarkoittaa sitä, että yhtiön varallisuusasema selvitetään ja tarpeellinen omaisuusmäärä muutetaan rahaksi. Sen jälkeen maksetaan mahdolliset velat, jonka jälkeen ylijäämä suoritetaan osakkeenomistajille. Selvitystila voi päättyä joko liiketoiminnan jatkamiseen tai osakeyhtiön purkamiseen.

Selvitystila vauhditti myyntiponnisteluja, ja sitä seurasi ainakin kaksi ostotarjousta, joista yhden jätti Imatran kaupungin omistama kiinteistöyhtiö Mitra ja toisen syyskuussa yksityishenkilö, joka ei halunnut nimeään julkisuuteen.

Julkisuudessa on spekuloitu kaarinalaisen sijoittajan Raimo Vilhusen nimellä. Hän ei ole vahvistanut tietoa, vaikka on myöntänyt paikallislehti Uutisvuokselle neuvotelleensa Stora Enson kanssa.

Neuvotteluja käytiin viime perjantaihin asti, jolloin Imatran Golf Oy piti ylimääräisen yhtiökokouksen. Asialistalla oli Stora Enson toiveesta kiinteistöjen vuokrasopimusten purkaminen.

Maanomistajana Stora Enso oli jäävi osallistumaan äänestykseen, eivätkä pienosakkaat halunneet luovuttaa valttikorttiaan vastikkeetta, joten vuokrasopimukset jäivät voimaan.

Pian sen jälkeen Stora Enso kertoi, että ostajataho, jonka varaan se oli laskenut paljon, on vetäytynyt kauppojen tekemisestä.

KAUPPOJEN MENTYÄ puihin Imatralla on päädytty  takaisin lähtöruutuun. Vaihtoehtoja on kaksi: joko löytää kentälle uusi ostaja tai myydä omaisuus palasissa.

Helpointa olisi löytää uusi omistaja kokonaisuudelle. Ulkopuolisten kiinnostusta Imatran Golfin ostamiseen saattaa kuitenkin vähentää se, että golfkenttä sijaitsee muuttotappioalueella ja golfala on murroksessa, kun kenttiä on liikaa harrastajamäärään nähden.

Kun Imatran Golf perustettiin vuonna 1986, kaupungissa asui 35 000 ihmistä. Reilussa 30 vuodessa Imatran asukasluku on pienentynyt lähes 8 000:lla! Samaan aikaan golfkenttien määrä kaupungissa on tuplaantunut.

Vuonna 2013 kylpylähotelli Holiday Club Saimaan yhteyteen avattiin toinen täysmittainen kenttä. Se sijaitsee vajaan seitsemän kilometrin päässä Imatran keskustasta, joskin Lappeenrannan puolella.

Vaikka Imatran golfkenttien malli tehdä liiketoimintaa on erilainen, niiden taloudellisen yhtälön ratkomista ei helpota alueellinen ylikapasiteetti.

Eräänlainen nyrkkisääntö on, että talousalueella pitäisi olla 50 000–60 000 asukasta 18-reikäistä golfkenttää kohti. Toinen tapa laskea golfkentän elinvoimaisuutta on se, että riittävän pelaajamäärän turvaamiseksi 18 reiän kenttä tarvitsee noin 40 000 asukkaan kaupunkimaisesti asuvan väestöpohjan.

Imatran kaupungissa asuu noin 27 000 ihmistä ja talousalueellakin vain noin 40 000, joten väestöpohja riittäisi yllä mainittujen arvojen perusteella häthätää yhteen golfkenttään.

PITKÄN AJAN  kuluessa Imatran alueella tuskin on tilaa kahdelle golfkentälle – ainakin jos väkimäärä vähenee tätä tahtia. Mutta järki väistyy, kun tunteet tulevat peliin. Monella imatralaisella golfarilla on muodostunut kolmessa vuosikymmenessä voimakas tunneside vanhaa kenttää kohtaan, eikä tätä sidettä haluta katkaista.

Sitä paitsi Imatran Golf on ollut kaupungin golfkentistä suositumpi. Se on myös varsin terve yhtiö. Velkaa on vähän, ja se on pyörinyt omillaan. 

Taloudenpitoa on toki helpottanut se, että Stora Enso on tukenut kentän toimintaa tarjoamalla maan vuokralle GoGolfin tietojen mukaan “omakustannehintaan”.

Huokea vuokra johtuu siitä, että metsäyhtiö kuuluu kentän perustajiin, eikä se tuolloin katsonut sen toimintaa pelkästään kylmien numeroiden valossa.

Tilanne on kuitenkin muuttunut.

NYT IMATRALLA ollaan jonkinnäköisessä asemasotavaiheeseessa, jonka venyminen ei ole sen paremmin pääomistaja Stora Enson kuin pienosakkaiden etujen mukaista.

Eri arvioiden mukaan Stora Enso saa parhaan hinnan maista ja kiinteistöistä, jos ne pysyvät golfkäytössä. Ongelma kuitenkin on, että golfkentän pyörittäminen itsessään on aika heikkoa bisnestä alueella, jossa on jo ylitarjontaa golfista.

Ratkaisu pitäisi kuitenkin löytyä hyvissä ajoin ennen uuden kauden alkua, jotta nykyiset pelaajat eivät ehdi kaikota naapurikentille. Lisäksi yritystapahtumien ja mainoskumppanuuksien myyntiä pitäisi jo päästä tekemään.

Yritin tavoitella eilen kesällä golfkentän ostamisesta neuvotelleen Mitran toimitusjohtajaa Lassi Nurmea, mutta hän ei vastannut puhelimeen eikä jättämääni soittopyyntöön.

Emme siis tiedä, onko Mitra vielä kiinnostunut kentän ostamisesta. Lisäksi pienosakkaiden keskuudesta saattaa löytyä ryhmä, joka on kiinnostunut kentän ostamisesta.

GoGolfin tietojen mukaan Stora Enson ja pienosakkaiden välille on kuitenkin neuvottelujen kestäessä syntynyt juopa.

Pienosakkaat eivät ole tykänneet Stora Enson tavasta hoitaa asioita ja jotkut heistä esittivät syyskuussa yhtiökokouksessa erityistilintarkastuksen teettämistä yhtiössä, mikä ei varmasti ollut Stora Enson mieleen.

Erityistilintarkastusta ei ainakaan tuolloin päätetty tehdä, kun Stora Enso ilmoitti yllättäen kokouksessa tehneensä suullisen sopimuksen kentän myymisestä perjantaina hankkeesta vetäytyneelle ostajaehdokkaalle.

Tällaisten erimielisyyksien jälkeen neuvottelujen aloittaminen uudelleen ei välttämättä ole helppoa. 

ASTERIX-SARJAKUVAT päättyvät yleensä siihen, että kyläläiset pieksevät roomalaiset sotilaat sairaalakuntoon, minkä jälkeen he juhlivat voittoa kylän aitojen sisäpuolella keskenään.

Mielenkiinnolla odotan, millaiseen loppuratkaisuun Imatralla päädytään. Juuri nyt vaikuttaa siltä, että melkein mikä tahansa on mahdollista. Toivotaan kuitenkin, että metsäjätti ja pienosakkaat löytävät lihavan riidan sijaan laihan sovun. 

Pahimmassa tapauksessa tässä hämmentävässä tarinassa ei ole kuin yksi voittaja: Imatran Golf Oy:n lukuun selvitystyötä tekevä helsinkiläinen asianajotoimisto.

Juttu tarkennettu klo 21.22. Holiday Club Saimaan kenttä sijaitsee Lappeenrannan puolella.

Etsi luettavaa